Salgstallene til Paul McCartney

Nettstedet Chartmasters.org la 13. desember 2018 ut en statistikk over salget av Paul McCartneys studioalbum og singler. Her er noe av det vi fant interessant.

STUDIOALBUM
Denne listen viser globale salgstall sortert kronologisk etter album. Konsertalbum og samlealbum er ikke med. Vi har også fargelagt de forskjellige tiårene.

Kronologisk liste

Så sorterte vi listen etter salg.

Listen sortert på salgstallene

Ikke uventet var vinneren “Band On The Run”. Men kanskje overraskende at den har solgt nesten dobbelt så mye som neste album på lista? På jumboplass er akkurat de samme albumene som på kronologisk plassering.

Både “McCartney” og “Ram” var storselgere ved utgivelsen. Med et salg på omtrent 4 millioner per album kan det virke skuffende i forhold til Beatles sine toppselgere. Men det blir litt feil å sammenlikne, for eksempel ga jo Beatles ut andre album i USA enn i UK osv og de hadde hitsingler som ikke var på albumene.

McCartney på sin side hadde en mer tradisjonell karriere. Selv om han ofte utga frittstående singler som ikke var på albumene, så er bestselgerne av singlene fra albumene hans, og så snart han begynte å spille live og hitsamlinger ble utgitt, bremset dette salget av hans originale studioalbum mye. I denne sammenheng og med tanke på markedsstørrelsen på begynnelsen av 70-tallet, er 4 millioner enheter egentlig et veldig stort antall.

Det som ikke var så bra, var “Wild Life” som slet med å selge. Dette tilbakeskrittet kunne ha truet McCartneys salgskraft, men “Band On The Run” gjorde ham raskt like hip som før. LPen solgte 8 millioner eksemplarer til dags dato. I 1976 var den ikke mye bak Beatles’ egne største album.

Etter denne suksessen begynte populariteten hans å gå ned, men i et veldig sakte tempo. Albumformatet var også blomstrende i løpet av den andre delen av 70-tallet, så alle hans nye album frem til 1984 klarte å opprettholde salget på flere millioner per album over hele verden, selv om ingen av dem nådde 5 millioner.

Fra “Press to Play” av var årene hans som stjerneselger for det meste forbi, spesielt i USA. “Flowers in the Dirt” og “Off The Ground” gjorde underverker i noen europeiske markeder, men totalt sett har de siste 35 årene manglet “crossover” hits for McCartney (altså sanger som er hits både i USA og Storbritannia samt andre land) selv om fanbasen hans fortsetter å være veldig lojal etter alle disse årene. Han har opptil 61,7 millioner solgte enheter takket være sine 25 soloalbum.

Her er de forskjellige tallene per album. Alle land er ikke med i regnestykket, bl.a. mangler Norge. dette er sikkert fordi man mangler tallmateriale fra vårt og enkelte andre land. Andre land som f.eks. Mexico og Argentina har man kun fått tak i tall på for enkelte album.

Trenden er altså at salget er synkende. Likevel er dette også illustrativt for platebransjen som sådan, folket beveger seg vekk fra kjøp til å abonnere på strømmetjenester i stedet. Nedlasting er tatt med i beregningen som salg, men ikke strømming.

Tilstanden i platebransjen er slik at selv om “Egypt Station” solgte kun 240 000 eksemplarer i USA, holdt dette til å gi McCartney førsteplassen på Billboards salgsliste den uken albumet kom ut. Det er den trofaste fanskaren som kjøper albumene til Paul i utgivelsesuken og hjelper den opp på topp på listen, etter første uke faller de kraftig.

FYSISKE SINGLER
Etter å ha solgt millioner av praktisk talt hver eneste single som en del av Beatles, kunne man forvente at McCartney bare skulle fortsette på denne gyldne veien som soloartist. Det gjorde han.

Hans første ordentlige solo-singel var “Another Day”, som solgte over 2 millioner enheter. Oppfølgeren “Uncle Albert/”Admiral Halsey” kom også opp på millionnivået. Det var Pauls første amerikanske nummer 1 hit.

Debutalbumet kom det ikke fysiske singler fra. Omlag 6 år senere kom en liveversjon av “Maybe I’m Amazed” for å promotere “Wings Over America”, og da solgte den nesten en million.

Før det gjorde singler fra 1973-1975 albumene det også godt. “My Love” var nummer 1 i 4 uker i USA og “Band On the Run” og “Listen to What The Man Said” nådde også helt til topps. Disse sangene solgte omtrent 2 millioner enheter globalt. “Helen Wheels” og “Jet” var solide Topp 10 hits i de fleste større markeder, og de solgte også godt.

Mens ingen sang virkelig gikk gjennom taket, kom hitsene fortsatt. “Silly Love Songs” (USA: 5 uker som nr. 1), “Let ‘Em In” og “With A Little Luck” solgte nærmere 6 millioner eksemplarer til sammen.

Innimellom hadde den produktive låtskriveren flere frittstående hits også. “Hi Hi Hi”, “Live And Let Die”, og “Junior’s Farm” er millionselgende singler som ikke var på album. Så kom “Mull Of Kintyre” i 1977.

Mull of Kintyre gjorde furore i hjemlandet – en skotsk vals midt i punk-perioden.

Det tok faktisk McCartney disse syv årene før han nådde til topps etter Beatles i hjemlandet, men hvilken suksess denne singlen hadde der! Singlen tilbragte 9-uker som nummer 1 og solgte rekordmange 2 millioner enheter i Storbritannia alene. Dermed slo den ut “She Loves You” som hadde hatt rekorden som Storbritannias mestselgende single til da. Globalt solgte sangen i overkant av 4 millioner uten å ha blitt utgitt i USA. Joda, singlen kom ut der også, men da var A- og B-sidene byttet om i forhold til i alle andre land. Capitol records i USA mente nemlig at “Mull of Kintyre” ikke hadde noe hit-potensiale der, så de lot B-siden “Girls’ School” være A-side. Dermed rapporteres ikke salgstallene fra USA inn som salg av “Mull of Kintyre”, men som salg av “Girls’ School”. Den står med 360 000 solgte eksemplarer i USA.

1979-albumet “Back To The Egg” var det første som virkelig floppet da ingen single fra denne nådde Topp 10, verken i USA eller Storbritannia. Ironisk nok, mens dette markerte slutten på den kontinuerlige paraden med suksessrike album for Paul, er det fra nå av at større og større hits begynte å komme.

“Coming Up” var 3 uker på nummer 1 i USA. Etter hele 2 års fravær toppet Stevie Wonder-duetten “Ebony And Ivory” Hot 100 i imponerende 7 uker, mens kameratene også toppet Storbritannias hitlister. De solgte henholdsvis 2,3 millioner og 3,6 millioner enheter.

Deretter gikk Michael Jackson-duetten “Say Say Say” enda bedre med 4,6 millioner salg. En 6 ukers nummer 1-hit i USA, dette er fortsatt den siste av rekordmange 32 amerikanske toppturer for McCartney. Det er også hans mest solgte singel i forskjellige markeder som Frankrike og Italia.

Dette bidraget fra Jackson for å støtte LP “Pipes Of Peace” var en takk for hjelpen etter at McCartney hjalp til med å bane vei for det historiske salget av Jacksons album “Thriller”, som startet med at duetten “The Girl Is Mine” solgte 2 millioner.

“No More Lonely Nights” med sine halvannen million solgte eksemplarer fortsatte dette imponerende løpet. Men det skulle bli den siste millionselgeren av singler for Paul, mens oppfølgeren “Spies Like Us” fra 1985 ble hans siste Topp 10-hit. I hvert fall som soloartist, for i 2015 gikk “FourFiveSeconds” på nr. 4 i USA og gjorde det også skarpt globalt. “FourFiveSeconds” gikk helt til topps i Norge, Sverige, Australia, Danmark, Irland, Luxembourg og New Zealand, og Topp 3 i Canada, Frankrike og Storbritannia.

Fysiske singler har fra 1986 og utover solgt dårligere og dårligere gjennom årene, noe som virker ganske naturlig for en sanger som da var 44 år. Tilleggsutgivelser frem til nå bringer summen til massive 58 millioner fysiske singler, som kommer  på toppen av de 116 millionene han solgte med Beatles.

DIGITALE SANGER
Mens solokarrieren til McCartney mange steder var full av topp 10 / nr. 1-hits, er ikke katalogen hans på langt nær så populær i dag.

Fra debutalbumet hans er “Maybe I’m Amazed” fortsatt et av de hotteste melodiene hans. Til tross for dette har den registrert et ganske beskjedent salg på 310 000 så langt, om man slår sammen nedlastinger og ringetoner.

Så mange som 8 sanger fra “Ram” kom ut som A og B-sider på singler, hvorav mange gikk helt til topps i noen markeder. Men nå er de stort sett glemt, da ingen av dem når 100.000 digitale salg, ikke engang “Uncle Albert/Admiral Halsey”.

Det samme kan sies om den tidligere nummer 1-smashen “My Love” som bare har sporadisk salg akkurat nå. Vi må gå opp til albumet “Band On The Run” og tittelsporet for å finne en sang som fremdeles får litt kjærlighet. Med hittil 670 000 salg, er det veldig lett den mest populære sangen av all hans studioinnspillinger. “Jet” beholder også noe berømmelse med 130 000 salg i digitale formater.

Alt som kom ut fra 1975 til 1980 gjør det imidlertid skuffende. Listetoppere som “Listen to What the Man Said”, “Silly Love Songs”, “Mull Of Kintyre” og “With A Little Luck” har alle dårlige resultater, og har solgt godt under 6-sifret.

Sjokkerende nok har heller ikke “Ebony And Ivory” nådd 100 000. En stor hit i 1982, ser ut til å høres veldig datert ut for allmennheten. “Say Say Say” er uten tvil større, spesielt siden salget her ble styrket av bortgangen til Jackson. Det samme kan sies om “The Girl Is Mine”, en av Pauls 3 katalogselgere som har oppnådd mer enn en halv million solgte.

Den siste er julesangen “Wonderful Christmastime”. Det er neppe den mest berømte sangen hans, men den stadig tilbakevendende radiospillingen den får hvert år, har drevet salget opp til nesten 1 million nedlastinger og ringetoner.

Digitalt sett er det tre sanger utgitt i samarbeid med Kanye West, og spesielt en av disse sammen med Rihanna som utgjør halve salget.

Disse ganske lave resultatene er sterkt forsterket av en trio av 2015-hits med moderne artister. Sammen med Kanye West og Rihanna var Paul med på flere utgivelser det året. De bidro alle til “FourFiveSeconds”, som solgte 4,3 millioner. Så solgte West/McCartney-låtene “Only One” og “All Day” omtrent 700 000 enheter hver. Disse tre sangene utgjør halvparten av Pauls totale salg til nå av digitale singler, med 11 millioner.

STRØMMETJENESTER
Artikkelen tar for seg strømming via to tjenester: Spotify (lyd) og YouTube (video).

Som man ser er det bare julesangen “Wonderful Christmastime” som er i nærheten av de tre Kanye West-produserte sporene. “Orphan” er her et begrep for å identifisere sanger som ikke er hentet fra McCartneys album. EAS = Equivalent Albums Sales, altså er ganget med en brøk for å tilsvare albumsalg. Av en eller annen grunn regner Chartmasters “Another Day” som en “Ram”-single, selv om verken A eller B-siden var utgitt på dette albumet, men var en kontemporær single. Beatles-sangene “Let It Be”, “And I Love Her” og “Hey Jude” er konsertopptak med Paul.

Strømmetallene til Paul McCartney er ganske skuffende. Julesangen “Wonderful Christmastime” er hans største solo-hit på Spotify, og har 79 millioner strømmer, et godt antall, men ikke noe imponerende for en karriere som hans.

“Band On the Run” er lett den sterkeste sangen fra studioalbumene hans. Den har 55 millioner strømmer på Spotify og en mer beskjeden 10 millioner på YouTube. Med også anstendige tall, fra 20 til 40 millioner strømminger på Spotify, har “Live and Let Die”, “Maybe I’m Amazed” og duettene med Jackson, “The Girl Is Mine” og “Say Say Say”.

Den tidligere monsterhiten “Mull Of Kintyre” presterer dårlig mens gamle travere som “Listen to What The Man Said” og “With A Little Luck” ikke når opp på denne topp 30-listen, enda de nederste sangene på listen har svært lave tall.

Albummessig er topputøveren langt på vei “Band On The Run” med en kombinert 114.000 omregnet i albumsalg (EAS). Et kobbel på 5 LPer følger på betydelig avstand. Fra 37.000 EAS til 50.000 EAS hver har “McCartney”, “Egypt Station”, “Ram”, “Pipes Of Peace” og “Wings At The Speed ​​Of Sound”. Spor som ikke er fra McCartneys album men fra selvstendige singler, forskjellige samarbeid med andre og konsertopptak utgjør 1 000 000 EAS, noe som er hele hele 70% av totalen.

Kilde Chartmasters.org