Norske EP-plater

En EP (Extended Play = Utvidet spilletid) er en plate som har lengre spilletid enn en single, derav betegnelsen. Mens en single typisk har en sang på hver side av platen, har en EP plate typisk to sanger på hver side av platen. Det finnes unntak: Noen EP-plater har tre sanger, en på den ene siden og to på den andre, og forvirrende nok: slik kan også en single være. Noen EP-plater har fem sanger, to på den ene siden og tre på den andre. EPene ble gjerne kalt fattigmanns-LPer, for de var billigere enn to singler og billigere enn LPer. EPene så ut som mini-LPer, ettersom de hadde pappomslag med fargebilde på og glanset papir. I Norge ble det solgt EP plater fra andre land, typisk Storbritannia og Sverige, men det finnes tre “norske” EPer, der selve platene ble presset opp i Norge og hadde norske plateetiketter.

EP: I Feel Fine EP1: I FEEL FINE / Baby It’s You / She’s A Woman / It Won’t Be Long
GEOS 225Dette er en helnorsk EP-plate, det vil i denne sammenhengen si at omslaget er trykket i Norge og platen er presset i Norge.Tegningen er også norsk, er signert “Helle 64” og ble også benyttet på omslaget til “I Feel Fine”-singlen.
EP1 etikett I FEEL FINE / Baby It’s You / She’s A Woman / It Won’t Be Long
Slik ser plateetiketten ut.
EP1 bakside I FEEL FINE / Baby It’s You / She’s A Woman / It Won’t Be Long
Dette er hvordan baksiden av denne EPen ser ut.
EP2 Michelle EP2
GEOS 245
MICHELLE / Drive My Car / Run For Your Life / Girl
1966. Coveret på denne var trykket i Sverige, men trykkeriets logo mangler på enkelte EP-er vi har sett. Norsk plateetikett og platen presset i Norge.
Michelle EP MICHELLE / Drive My Car / Run For Your Life / Girl
Her sees selve platen. Du kan se mellomrommet mellom de to sangene som en tykkere stripe på vinylen.
Michelle etikett MICHELLE / Drive My Car / Run For Your Life / Girl
Her er nærbilde av plateetiketten.
Yellow Submarine EP EP3
GEOS 262
1966. YELLOW SUBMARINE / For No One / Eleanor Rigby / Good Day Sunshine:
Med et bilde hentet fra innspillingen av musikkvideoen til I Feel Fine kom denne ut. Coveret var trykket i Danmark. Norsk plateetikett. Plate presset i Norge.
EP 3 bakside Yellow Submarine EPen: Som vi ser er det svensk tekst (Övriga EP-skivor) men dansk trykk (Rotex). Og norsk plate inni, altså et vaskeekte nordisk samarbeidsprosjekt.
Yellow Submarine EPen: Bilde av selve platen. Vi beklager at senterbrikken mangler. Noen har tatt den ut for å lage stort senterhull.

Og det var det. Tre norske EPer. Ellers var de vanlige britiske EP-ene også tilgjengelig i norske platebutikker, og man kunne også finne svenske EP-plater her hjemme, som f.eks. denne:

svensk_ep

Denne EP-platen utkom i Sverige og Danmark.

BAD BOY / Norwegian Wood / I’m Looking Through You / In My Life.
Denne svenske utgivelsen satte sammen tre sanger fra “Rubber Soul” med den i Skandinavia foreløpig uutgitte “Bad Boy”. Forsidebildet er fra innspillingen av musikkvideo til “Help!” Denne EP-platen kom også ut Danmark, med dansk plate og svensk cover. Hvorfor det ikke ble presset opp norske plater vites ikke. Nyhetsnotisen i Pop-Revyen (under) sto på trykk i november 1966. 
overraskende_ep