Norske singler

Norsk diskografi – The Beatles singler utgitt i Norge

Eksempler på plateetiketter: sort Parlophone, sort Odeon og rød Parlophone
Rød Odeon, sort senere Parlophone, sort senere Odeon. I tillegg kommer det etter hvert Apple etiketter, se nedenfor.

En single er i denne sammenhengen en plate som er i størrelsen sju tommer, går rundt på platetallerkenen i en fart på 45 omdreininger i minuttet og inneholder to sanger: en på side 1 og en på side 2. Sidene 1 og 2 kan også kalles A og B, derav betegnelsen “B-side” som er den sangen som ikke først og fremst ble promotert. Noen av Beatles sine singler ble promotert som en “dobbel A-side”, altså begge sangene ble betraktet som likeverdige.

En single må ikke forveksles med en EP, da de fleste EPene inneholdt fire sanger, to på hver side av platen, og hadde pappcover med et glanset fargebilde på fremsiden. Singlene hadde som regel et simplere papiromslag. En EP kostet mer enn en single men mindre enn to, så man fikk mer valuta for pengene og trengte samtidig ikke å snu platen like ofte.


Til deg som har henvendt seg til oss for evaluering av hva dine singler er verdt i kroner og øre:

Det som er avgjørende når det gjelder norskpressede singler er hvor sjeldne de er, hvilken tilstand de er i, hvorvidt det følger med bildeomslag og hvorvidt det er skrevet eller tegnet på omslaget.

Her har vi ikke skrevet noe om verdi, da dette med priser jo endrer seg etter hvert, og våre diskografien skal være evigvarende og ikke trengs å oppdateres annet enn når vi får nyss om nye singler eller varianter. På et nettsted som f.eks. discogs.com kan du søke opp en og en singel og se hva den har gått for tidligere. Men du er da avhengig av at du finner akkurat den varianten du er i besittelse av. Her har du f.eks. en norsk pressing av “Can’t Buy Me Love”  som du kan se hvor mange eksemplarer det for tiden er til salgs av, hva prisene varierer mellom, og statistikken der viser at hva laveste pris den har gått for er, høyeste pris og middelprisen.

Generelt oppnår norskpressede singler mer i utlandet enn her hjemme. Ser du på et norsk nettsted som finn.no varierer prisene veldig, men generelt legger selgere ut singler der som de ikke aner verdien av og setter alt for store forhåpninger til hva de er verdt. Noen av dem er imidlertid erfarne selgere av vinylplater og opererer da med realistiske priser.

Seriøse selgere finner du dessuten på platemesser (som arrangeres rundt om i forskjellige byer i Norge) og tar du med singlene dine til en av dem, gjerne en av dem som allerede har flere singler med Beatles til salgs, så vil vedkommende kunne forespeile deg en realistisk verdi, og kanskje tilby deg å kjøpe fra deg.


 

DEL 1: 1963-1964

Etter som det kom flest singler i denne perioden har vi valgt å dele opp denne billedtunge diskografien i to, 1963-64 og 1965-1970. Vi gjør oppmerksom på at det finnes mange forskjellige varianter av en del av singlene, så vi tviler på at vår oversikt er komplett. Det som skiller variantene fra hverandre er som regel etikettene som er trykt opp i tre forskjellige tidsperioder og designs, samt hvilke plater det reklameres for på baksidens “10 Topper”-liste. Dette har vi ikke notert her. De store variantene har vi dog med. Norge utga alt i alt 34 singler, 12 fler enn det kom ut i samme tidsrom i Storbritannia.

Det var Carl M Iversen som ga ut plater i Norge på EMIs plateetiketter, før firmaet ble til EMI Norsk AS i 1969. A&R-sjef Rolf Syversen hos Carl M. Iversen var ikke spesielt glad i ny musikk, så han knyttet til seg en ung gutt som het Stein Dag Jensen, og han var det som var med på å foreslå hvilke ekstra singler som burde utgis i Norge, i tillegg til de som man ga ut likt som Storbritannia. De norske utgivelsene ble til i samarbeid med Sverige og Danmark.

1. PLEASE PLEASE ME / ASK ME WHY

pleasepleaseme2

PLEASE PLEASE ME/ASK ME WHY Februar 1963 R 4983 Parlophone

Mulig man kunne importere “Love Me Do” fra Storbritannia, men “Please Please Me” var den første norskpressede Beatles-singelen. Eller var den utgitt i etterkant? Samlerne er ikke sikre, muligens kom “From Me To You” ut først her til lands. Coveret på “Please Please Me” kan imidlertid muligens være importert fra Danmark, hvor samme single kom i likt omslag.

Første pressing med 45-R 4983

Baksiden så slik ut. Øverst til høyre: En utklippbar jukeboks-etikett

Slik skulle jukeboksetiketten benyttes.

Litt annen grønnfarge på denne utgaven

Det man regner som førsteopplaget står det 45-R 4983 på plateetiketten til, på alle senere utgivelser er tallet 45 borte. Her i en litt annen grønnfarge, men det finnes flere:

Fra en plateutstilling i Trondheim i 2012, hvor flere forskjellige varianter ble vist. Klikk for større bilde.

Bildet skal være tatt av Angus McBean (1904-1990) 21. januar 1963.

2. FROM ME TO YOU / THANK YOU GIRL

 

FROM ME TO YOU/THANK YOU GIRL Mai 1963 R 5015 Parlophone

På “From Me To You” dukker et bilde opp som norske singelkjøpere skal bli veldig godt kjent med. Bildet blir nemlig brukt om og om igjen på norske Beatles-singler i den første perioden. Mangel på pressebilder av Beatles?

Titter’n på hjørnet-bildet ble benyttet på mange norske singleomslag. Foto: Angus McBean 21. januar 1963

 

FROM ME TO YOU/THANK YOU GIRL En variant med litt rødere farge.

Norske singlecovere ble som regel trykt i svart og en annen farge på hvit bakgrunn. Det er tross alt bedre enn i Storbritannia der man nesten utelukkende benyttet standardposer med reklame for plateselskapet.

I Norge var ikke plateselskapet EMI etablert som eget selskap ennå, så distributør for de mange plateavdelingene under EMI, så som Parlophone, Columbia og His Master’s Voice var Carl M. Iversen, et underselskap av Iversen & Frogh. EMI ble ikke etablert i Norge før på slutten av Beatles’ aktive karriere. De norskpressede singlene ble presset av Heger Plastics, som lagde alskens ting i plast, også plater.

Bråthen var formann på Heger Plastics’ avdeling for produksjon av grammofonplater.

Heger Plastics holdt til i Kjelsåsveien 141/143, bygningen som ligger der i dag huser Teknisk Museum, og har en egen avdeling som er dedikert den gamle plastfabrikken. Også i Sverige, utenfor Stockholm startet Heger Plastics opp en avdeling, og også der produserte de grammofonplater.

3. TWIST AND SHOUT / BOYS

TWIST AND SHOUT / BOYS August 1963 SD 5946 Odeon

“Twist And Shout”-singlen «lånte» coverbildet fra den britiske EP-utgivelsen av samme navn. “Boys” var baksiden. På en feiltrykket variant står det platenummer R 5946 på forsiden, og over denne har man klistret en lapp med det korrekte SD 5946.

The Beatles 18. april 1963. Foto: Fiona Adams (1935-2020)

 

TWIST AND SHOUT / BOYS

Nærbilde av førsteutgaven med påklistret lapp med korrekt katalognummer.

 

En variant med lilla skrift finnes også

I 1963 og 1964 benyttet man rød bakgrunnsfarge på plateetikettene til Odeon og Parlophone med Beatles.

Sen pressing med ny type etikett

4. SHE LOVES YOU / I’LL GET YOU

SHE LOVES YOU / I’LL GET YOU September 1963 R 5055 Parlophone

 

Nå dukker «det bildet» opp på nytt. Den første norske utgaven av “She Loves You” var med grønt på coveret, i 1966-67 kom den ut med rødt. Den grønne finnes også i flere forskjellige nyanser av grønnfargen.

Senere utgave med rødt cover og rastrerte bilder

Varianter som ble stilt ut i Trondheim i 2013.

5. I WANT TO HOLD YOUR HAND / THIS BOY

 

Neste single ut ble forsynt med dette bildet, tatt i Dezo Hoffmanns fotostudio i Soho, London.

I WANT TO HOLD YOUR HAND / THIS BOY November 1963 R 5084 Parlophone

Legg merke til skygger etter strekene, se nedenfor. Singlen finnes også uten disse skyggene.

Versjonen med skygger etter hvor de skrå strekene tidligere har vært er et omdiskutert tema blant samlere.

De første utgavene av “I Want To Hold Your Hand” hadde oransje som ekstra farge på coveret, og hadde reklame på dansk (Top 10) på baksiden. Senere kom det en norsk variant, med lyseblått som ekstra farge, og de sedvanlige 10 Topper på baksiden.

Baksiden på det “danske” coveret.

 

I WANT TO HOLD YOUR HAND / THIS BOY Norsk utgave

Baksiden på den blå varianten.

Den lyseblå «helnorske» versjonen er fra 1966-67.

6. CAN’T BUY ME LOVE / YOU CAN’T DO THAT

CAN’T BUY ME LOVE / YOU CAN’T DO THAT Mars 1964 R 5114 Parlophone

“Can’t Buy Me Love” er også å oppdrive med oransje som farge, samt en uhyre sjelden sort/hvitt-utgave. Og som vi ser… «det bildet».

 

Oransje og sjelden variant.

Enda sjeldnere er denne fargen, visstnok.

Fra plateutstilling i Trondheim, 2014.

kaffekrus

CAN’T BUY ME LOVE / YOU CAN’T DO THAT Apple har lisensiert ut forsidebildet av denne norske singlen, her er et eksempel.

7. ALL MY LOVING / I SAW HER STANDING THERE

ALL MY LOVING / I SAW HER STANDING THERE 1964 SD5958

 

“With The Beatles”-bildet ble resirkulert på denne singlen.

ALL MY LOVING / I SAW HER STANDING THERE

Finnes også i denne 1966-67-varianten der “I Saw Her Standing There” er skrevet med en mer profesjonell skrifttype.

8. ROLL OVER BEETHOVEN / PLEASE MISTER POSTMAN

ROLL OVER BEETHOVEN / PLEASE MISTER POSTMAN Mai 1964 DK 1619 Odeon

«Roll Over Beethoven» skaffet George en single-forside ganske tidlig her i Norge.

Coveret var satt sammen av disse portrettbildene Dezo Hoffmann (1912 – 1986) hadde tatt. De ble benyttet i mange sammenhenger, og også fargelagt.

 

En mer oransje variant

ROLL OVER BEETHOVEN/PLEASE MISTER POSTMAN En mer oransje variant

 

ROLL OVER BEETHOVEN / PLEASE MISTER POSTMAN Første opplag var med rød plateetikett

 

ROLL OVER BEETHOVEN/PLEASE MISTER POSTMAN Senere plateetiketter var sorte. På dette eksemplaret er midten trykt ut.

9. LONG TALL SALLY / I CALL YOUR NAME

LONG TALL SALLY / I CALL YOUR NAME Juni 1964 DK 1622 Odeon

Og her får George virkelig boltret seg som hovedperson på coveret. Samt «det bildet» igjen…men navnet på gruppa da? Dette ble rettet opp i neste utgave.

longtallsally

LONG TALL SALLY / I CALL YOUR NAME Andre farger, men gruppenavnet er med.

 

LONG TALL SALLY / I CALL YOUR NAME En variant med mer oransje enn rødt

LONG TALL SALLY / I CALL YOUR NAME Rød etikett

Long Tall Sally / I Call Your Name – sort etikett

 

LONG TALL SALLY / I CALL YOUR NAME Uhyre sjelden fargevariant

Dette bildet av George Harrison i studio under innspillingen av “A Hard Day’s Night”-albumet var det som ble benyttet på “Long Tall Sally”-coveret.

10. A HARD DAY’S NIGHT / THINGS WE SAID TODAY

 

A HARD DAY’S NIGHT/THINGS WE SAID TODAY Juli 1964 R 5160 Parlophone

Et bilde fra Beatles’ besøk i Paris i 1964. Her fotografert på en balkong på hotellet George V, som de bodde på. Singlen finnes både med rød og svart etikett.

Flere fargevarianter finnes, også nytrykk med moderne etikett.

Siste pressing

 

Bildet ble tatt 17. januar 1964 av Dezo Hoffmann

11. LOVE ME DO / P.S. I LOVE YOU

LOVE ME DO / P.S. I LOVE YOU September 1964 R 4949 Parlophone

Omsider kom da “Love Me Do” også i en norsk pressing, utvilsomt fordi den solgte ganske bra som import. Et smakfullt cover, samt den sjeldne «Ringo» – utgaven av låta. Finnes såvel med rød som med svart etikett.

Fanklubbens postkort var utgangspunktet for Love Me Do-omslaget i Norge. Foto: Dezo Hoffmann

 

Love Me Do med rød etikett.

LOVE ME DO / P.S. I LOVE YOU Love Me Do med rød etikett.

 

Love Me Do med svart etikett.

LOVE ME DO / P.S. I LOVE YOU Love Me Do med sort etikett.

Forskjellige avskygninger av lilla/indigo som Love Me Do finnes i.

12. I SHOULD HAVE KNOWN BETTER / AND I LOVE HER

I SHOULD HAVE KNOWN BETTER / AND I LOVE HER September 1964 ND 7436 Odeon

Odeon-logoen nederst i venstre hjørne var lilla, ellers var dette coveret i sort/hvitt. Bildet var printet bak frem.

I en pause under innspillingen av “A Hard Day’s Night” – filmen.

13. IF I FELL / TELL ME WHY

IF I FELL / TELL ME WHY Oktober 1964 DP 562 Parlophone

En litt morsom vri: et cover med bilde av bare TO Beatler!
They all look the same…? Bildet er fra Robert Freemans portrettbilder for LP-coveret til A Hard Day’s Night

En norsk tegning med signaturen Helle 64 var utgangspunktet for denne singlens cover. Tegningen ble også brukt på en norsk EP.

Del 2: 1965-1970

Det ville ikke ha vært vanskelig å finne bilder også av de to andre Beatlesmedlemmene i samme bildeserie.

14. I FEEL FINE / SHE’S A WOMAN

I FEEL FINE / SHE’S A WOMAN November 1964 R 5200 Parlophone

En norsk tegning med signaturen Helle 64 var utgangspunktet for denne singlens cover. Tegningen ble også brukt på en norsk EP.

Del 2: 1965-1970