DEL 2 – 1965-1970
Det første coveret var altså i gult, og på den utgaven er det vrient å se nøyaktig hva det er bilde av…derav fargeskiftet, tenker vi.
På 1967-utgaven gikk man til det skritt å fullstendig re-designe coveret. Denne singlen var Beatles’ mest solgte single i Norge og oppnådde gullplate.


Den senere utgaven av singlen hadde ikke bare den mer moderne etiketten, men også helt nydesignet omslag. NB! Man finner også varianter der det nye coveret huser plater med gammel type etikett, så da har man kanskje hatt et lite lager med gamle plater som man har puttet i nye omslag.

Den sene utgaven hadde nytt design
«Beatles For Sale»-bildet fikk gjøre tjeneste som coverbilde på denne singlen.
Et bilde fra innspillingen av Help!-filmen. Det var sjeldent at norske singlecover var så oppdatert som her.
En sjelden single, fordi den ikke solgte så bra. Skuespillerinnen Eleanor Bron er damen på bildet, og tittelen er feilstavet som I’l Follow…

ND 7442 Odeon
Nok et Help!-bilde ledsaget denne singlen. Pussig nok ser det ut som «Act Naturally» er A-side her, noe som ikke var tilfelle.

R5389 Parlophone
«WeCan Work It Out»/»Day Tripper» har samme coverbilde som i Danmark. Enda et bilde fra «Help!»-filmen…
Også dette som stammer fra åpningssekvensen i «Help!». Coveret finnes i nyanser av blått eller i lilla.
Blå utgave finnes i tillegg uten “10 topper” på baksiden.
Paperback Writer/Rain – en grensesprengende single, med et ikke fullt så grensesprengende cover…
Ikke det at Eleanor Rigby / Yellow Submarine-bildet var så nytt heller, men man kan jo se en viss utvikling. I Danmark kan man finne denne i norsk pressing men med dansk omslag.

Samme bilde var også utgangspunkt for siste variant av Rock and Roll Music / 8 Days A Week singlen. Her har vi reversert originalbildet, slik det fremstår på singlecoveret.
Endelig hadde også britene lagd et spesielt bildecover til en av singlene, og dette britiske coveret ble importert til Norge og huset her norskpressede plater.

Men man gikk tom for de britiske coverne, og et norsk cover ble trykket. Dette er mye vanskeligere å komme over i våre dager enn det britiske, så opplaget var nok lavt.
Baksiden av det norske omslaget til Penny Lane/Strawberry Fields Forever hadde “10 Topper” med reklame for andre plater fra samme plateselskap. Det var vanlig på de norske singlecoverne.
Plateetiketten til “Penny Lane” var i ny utforming. Fra nå av står det ikke lenger på etiketten at platen var presset i Norge, slik det hadde gjort tidligere. Så man må vite at det er slik en norsk plateetikett ser ut for å vite at den virkelig er norsk.
Denne singlen kom umiddelbart etter at sangen var fremført i Our World-programmet, verdens første satelitt-overførte TV-program. TV-programmet gikk også på NRK, med Knut Bjørnsen som kommentator.
Det samme bildet ble benyttet på den svenske singlen, men det lilla norske coveret var faktisk mer psykedelisk. Det finnes i et feiltrykk, der plateselskapets logoer (EMI og Parlophone) er uteglemt på forsiden.
Senere (må vi gå ut fra) er logoene på plass.
Nå begynte vi imidlertid å importere cover fra Sverige, slik at vi fikk 4-fargers trykk. Et stilig cover og et bra bilde, dette. Svensk cover, norsk plate. Samme bilde ble benyttet på baksiden.
Hey Jude-coveret led av at bildet var tatt to år tidligere og ikke helt oppdater med hensyn til The Beatles’ utseende. Bildet er tatt under opptakene til en av musikkvideoene gruppen lagde for “Paperback Writer” eller “Rain” i 1966. Svensk cover, norsk plate. Samme bilde ble benyttet på baksiden.
Et «mad day out» bilde fikk æren av å pryde denne singlen, og var helt ok, tidsriktig og fint. Låtene er fra mono-versjonen av “White album”. Svensk cover, norsk plate. Samme bilde ble benyttet på baksiden.
Get Back-singlen var den første som kom i stereo. Nok et «mad day out»-bilde, men nå stemmer ikke bildet med tidsperioden lenger. Paul hadde jo skjegg da de spilte inn denne sangen. Samme bilde ble benyttet på baksiden.
Ei heller dette, som kom omtrent samtidig med “Get Back”-singlen. Singelen finnes både med Parlophone og Apple-etikett. Samme bilde ble benyttet på baksiden.
Så tilbake til et norsktrykket cover igjen, og farvel til 4 farger. Men bra cover og riktig tidsperiode på bildet oppveier jo litt. Dette er i likhet med “Can’t Buy Me Love” ett av de norske singlecoverne Apple har lisensiert til reklameprodukter, blant annet finnes det en stoffpose med dette motivet.
Siste single ut i England var denne, og da fikk også denne utgivelsen æren av å kunne smykke seg med et bildeomslag. Samme bilde ble benyttet på baksiden. Det norske coveret likner det britiske men er litt mykere, fordi det var trykket på papir og ikke – som i England – på papp. Sannsynligvis trykket i Sverige, siden det er i farger.
Den siste Beatles-singlen i Norge fikk æren av å ha et cover som er trykket her til lands. Så også de første singlene i solokarrierene til de fire, før vi igjen gikk over først til svensktrykte singler (og pressinger), og deretter til nederlandske.
Baksiden av The Long And Winding Road-omslaget. Nå hadde EMI Norsk AS etablert seg, og da var baksidene slik, med “Hitskudd” som reklamerte for andre plater fra selskapet.

I de norske coverne som hadde katalognummer som begynte på 7E lå det svenske singler med nummer som begynte på 4E.
Det var de “norske” singlene, 34 titler i alt, men mange fler om man skal begynne å samle på varianter. Se også vår oversikt over norske LPer og norske EPer.
Siste kommentarer