Gerry Marsden har gått bort

Liverpool-artist Gerry Marsden er død, 78 år gammel, melder Dagbladet i dag.

«Det er med tungt hjerte at jeg, etter å ha pratet med familien, må kunngjøre at den legendariske Gerry Marsden gikk bort etter kort tids sykdom,» sier vennen Pete Prince i en uttalelse.

Artisten, som var frontfigur i Liverpool-bandet Gerry and The Pacemakers skal ha fått en infeksjon i hjertet, som skal ha forårsaket dødsfallet.

LP på Columbia med Gerry and the Pacemakers

Gerry and the Pacemakers ble dannet i Liverpool i 1959 av vokalist og gitarist Gerry Marsden, hans bror Fred Marsden, Les Chadwick og Arthur McMahon, sistnevnte ble snart erstattet av Les Maguire. Bandet oppnådde en viss berømmelse i Hamburg og i hjembyen Liverpool i begynnelsen av 1960-tallet. I kjølvannet av The Beatles fikk de i 1963 sin første platekontrakt. Det var Brian Epstein som allerede var manager for The Beatles, som fikk bandet signert til plateselskapet Columbia Records, og lot også disse nyte godt av George Martin som produsent.

Bandets første innspilling var sangen «How Do You Do It», som i utgangspunktet ble gitt The Beatles, som spilte den inn, men isteden ønsket å satse på sin egen komposisjon, «Please, Please Me». Gerry & the Pacemakers innspilling av sangen gikk for øvrig rett til topps på de britiske hitlistene. Her er den i en fremførelse på “Drop In” i Stockholm.

Med tre strake førsteplasseringer på hitlistene ble Gerry & the Pacemakers sett på som en utfordrer til The Beatles. Deres hang til å spille ballader ble imidlertid sett på som bakstreversk, og til tross for flere gode komposisjoner, var det ingen utvikling å spore i den bølgen av artister fra Liverpool etter Beatles, som raskt fikk navnet Merseybeat.

Gerry og The Beatles

Bandet kom med en rekke singler, og noen få album, som ble utgitt parallelt i Storbritannia og USA. Etter hvert gikk de også selv lei, publikum mistet interessen, og populariteten var sterkt dalende etter den umiddelbare suksessen i 1963~64. Dermed bestemte bandet seg i 1967 for å oppløses. Men det gjenoppsto i 1973 og holdt det gående helt til 2018, da Gerry pensjonerte seg.

Blant de mest kjente sangene til bandet var «Ferry Cross the Mersey», «I Like It» og «Don’t Let the Sun Catch You Crying». Den mest kjente er nok allikevel deres versjon av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein IIs «You’ll Never Walk Alone», som ble fotballklubben Liverpool FC sin kampsang, og Marsdens egen «Ferry Cross the Mersey».

Filmplakat

Gerry Marsden hadde hatt lyst til å gjøre en innspilling av «You’ll Never Walk Alone» helt siden han noen år tidligere så musikalen «Carousel» på kino. Sangen ble fotballhymne for klubben Liverpool FC, og synges fortsatt av publikum på alle hjemmekampene.

EP med «You’ll never walk alone».

«Ferry Cross the Mersey» ble skrevet som tittelmelodi i anledning filmatisering av Warrens bok ved samme navn. Sangen spilles fremdeles fast over høyttaleranlegget hver gang ferja klapper til kai.

Etter at bandet ble oppløst i 1967 gjorde Gerry Marsden karriere som musikalskuespiller og barne-TV-programleder, før han gjendannet Gerry and the Pacemakers i 1973. Han turnerte i 45 år verden rundt med skiftende besetninger. I 1993 kom hans selvbiografi «I’ll Never Walk Alone», i 1996 spilte han i musikalen om sitt eget liv, «Ferry Cross The Mersey», og i 2003 ble han tildelt den britiske MBE-ordenen. I november 2018 ble Gerry and the Pacemakers oppløst.

Ringo Starr: God bless Gerry Marsden peace and love to all his family. 😎🌟❤️☮️

My sympathies go to his wife Pauline and family. See ya, Gerry. I’ll always remember you with a smile. – Paul


Kilder: Dagbladet, Wikipedia, Store norske leksikon

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    RIP, Gerry Marsden!
    Her er en tekst lagt ut på den norske supporterklubben til LFC i kveld:
    https://www.liverpool.no/nyheter/2021/1/stemmen-bak-you-ll-never-walk-alone-har-gaatt-bort/
    Lesverdig!

Legg inn en kommentar