Lennon intervjuer McCartney for BBC radio

BBC Radio feirer at John Lennon ville ha fylt 80 år, dersom han hadde fått leve.

 

Eksklusivt for BBC Radio 2, for å markere det som skulle ha vært John Lennons 80-årsdag, intervjuer hans yngste sønn Sean Ono Lennon sin bror Julian Lennon, Paul McCartney og Elton John i en todelt radiodokumentar, “John Lennon At 80” som skal kringkastet lørdag 3. og søndag 4. oktober, mellom kl 21 og 22 engelsk tid.

Sean Ono Lennon

I tillegg kommer programmet “John Lennon At The BBC” til å grave frem arkivmateriale, klassiske fremføringer og intervjuer (søndag 4. oktober, 19-21pm). Alle programmene vil bli sendt på BBC Radio 2 og BBC Sounds, og vil bli liggende tilgjengelig i 30 dager via BBC Sounds etter sending.

John Lennon ville ha fylt 80 år fredag 9. oktober. Hans yngste sønn Sean er vert for sitt første radioprogram om faren noensinne, og det er lovet et feirende, musikalsk familieportrett av den legendariske musikeren. Det skal kaste nytt lys over Johns bemerkelsesverdige liv innen musikk – et liv som skapte noen av de viktigste musikalske milepælene i det 20. århundre – og det dykkes også dypt inn i hans utrolige sangkatalog.

Hvert av de timelange programmene er en reise gjennom hans makeløse og produktive musikkliv som Beatle, som soloartist, med Yoko Ono og som samarbeidspartner. Sean, i samtale med sin eldre bror Julian, bringer deres unike innsikt som Johns sønner, og deler sine tanker og erindringer om farens komposisjoner og viktige øyeblikk. Dette er første gang brødrene noensinne har snakket offentlig sammen om sine minner om faren sin, og første gang Sean har snakket om John offentlig med sin Beatleskollega og medkomponist Paul McCartney, og med Seans gudfar, Elton John. Programmene blir laget av det uavhengige produksjonsselskapet “Listen”.

Helen Thomas, leder for BBC Radio 2 sier: –John Lennon er en av Radio 2-publikums mest populære og mest elskede musikere, så vi er begeistret og beæret over at Seans første radioprogram noensinne der han snakker utførlig om faren, sammen med broren Julian, Paul McCartney og Elton John, vil bli sendt på vår stasjon.

Julian og Sean Lennon

Sean og Julian samtaler personlig om sin far og hvordan han lærte dem om musikk. Julian husker at faren hans kjøpte en gitar til ham da han var rundt 11 år gammel. Det hjalp ham til å begynne å spille musikk, og han husker at han spilte inn en tidlig skoleopptreden som han sendte til faren sin på kassett. Sammen minnes Julian og Sean Lennons siste album, “Double Fantasy”, noe Sean beskriver som “overveldende” å høre på, fordi noen av hans tidligste minner er fra å være i studio med faren sin under innspillingen av dette albumet. De snakker om minnene sine, om å finne ut at faren deres var en Beatle, og ikke som faren til alle andre, med Julian som snakket om å se fans utenfor hagegjerdet hver dag da han var to eller tre år gammel i England, og Sean husker lignende scener utenfor bygården i New York.

Paul McCartney

Paul McCartney deler sine minner om å treffe John, om kombinasjonen ham og John, og sier: “Nå ser jeg tilbake på det som en fan, hvor heldig jeg var som møtte denne merkelige teddygutten fra bussen, som spilte musikk slik som jeg og vi kom sammen og søren hvordan vi komplementerte hverandre!” Sean spør om sin bestemor, Johns mor, som hadde en voldsom innflytelse på hans liv og musikk, men som dessverre døde da John fortsatt var tenåring. Paul deler noen kjærlige minner; “Hun var så god, du ville ha elsket henne”, og forklarer hvor lik hun var John.

Når det gjelder sangene de skrev sammen spør Sean om det var noen sanger han og John ikke likte eller om de traff en gullåre fra starten av? Paul sier: “Det var noen sanger som ikke var så gode… ja sånne som unge komponister som ennå ikke helt har fått teken på det”, og tar så opp gitaren og spiller et eksempel, litt fra en Lennon/McCartney sang kalt “Just Fun” som de aldri spilte inn. Han fortsette: “Omsider begynte vi å skrive litt bedre sanger og så satte vi pris på prosessen med å lære sammen såpass at det virkelig tok av.” Og om hvorvidt “Let It Be” perioden (The Beatles gikk fra hverandre senere det året) virkelig var så dyster som pressen ville ha det til sier Paul at det trodde alltid han også inntil han fikk se noen nyoppdagede opptak fra innspillingene og så snakker han om et fotografi som Linda tok, av de to som drev og skrev en sang under innspillingene, noe som minnet ham på styrken av vennskapet med John hvor bildet viser en annen, mindre dyster side som ga ham ‘håp’. Sean spør også om farens usikkerhet, og Paul svarer at hans selvsikkerhet var et “skjold”, og forklarer at hans vidd beskytte ham fra sin usikkerhet som: “Vent nå litt, det er jo en fyr ‘John Lennon’ som er et geni, smart, vittig, selvsikker, og alt dette, hvorfor skulle han være usikker? Fordi vi er alle skjøre vesener.”

Elton John

For første gang snakker Sean offentlig med Elton John, som snakker om hvordan det var å være rundt John. Han forteller en morsom historie om at han syklet 12 kilometer for å kjøpe et eksemplar av “Sergeant Pepper” i Hatch End fordi han var så stor fan! Og fra å være fan til endelig å få truffet John, forteller han Sean: “Da jeg traff faren din føltes det som jeg hadde kjent ham hele livet, og det er det største komplimentet jeg kan gi ham.” Han snakker om konserten i Madison Square Garden i 1974 hvor John opptrådte sammen med ham, noe som skulle bli Lennons siste live konsertopptreden, men som også var stedet hvor han ble gjenforent med Yoko Ono etter at de hadde vært separert en stund. Ikke lenge etter ble hun gravid med Sean, og derfor ble Elton gudfaren hans.

 • Episode 1 (lørdag 3. oktober kl 21.00)
  Programmet presenteres av hans yngste sønn, Sean Ono Lennon, og vil dykke dypt ned i Lennon-familiens musikalske minner om John. I første episode snakker Sean og hans eldre bror Julian for første gang offentlig sammen om faren sin. Begge husker tiden som ble brukt i studioet på forskjellige punkter i Johns solokarriere – Julian under innspillingen av albumet “Walls and Bridges” i 1974 og Sean om innspillingen av “Double Fantasy”, kort tid før Johns død i desember 1980. De snakker varmt om sine minner fra oppveksten som “John Lennons sønn” og hvordan dette gjenspeiles i deres egen musikalske karriere. Elton John snakker også med Sean hans nære forhold til Lennon, hans beundring av Beatles som ungdom og effekten som det å møte og lage musikk sammen med John på 1970-tallet hadde på ham. Elton forklarer også hvordan han spilte en sentral rolle i Seans eksistens (og endte opp som Seans gudfar som et resultat).
 • Episode 2 (søndag 4. oktober kl 21.00)
  Denne andre delen av programmet fortsetter å utforske Johns musikalske liv, denne gangen med hjelp fra hans venn, samarbeidspartner og bandkamerat, Paul McCartney. For første gang offentlig avslører Paul for Sean sine egne minner om å møte John som tenåring i hjembyen Liverpool, deres tidlige musikalske begynnelse, å skrive sammen, livet som en Beatle og videre. Paul spiller et utdrag av en sjeldent hørt Lennon/McCartney-komposisjon – et eksempel på en av deres tidlige låter som ikke nådde innspillingsstudioet! Også i dette programmet fortsetter Seans eldre bror Julian å utforske sine erindringer om faren.

Hver av samtalene Sean hadde med Julian, Paul og Elton vil i tillegg bli lagt ut i sin helhet på BBC Sounds etter at “John Lennon At 80” har vært sendt.

John Lennon At The BBC

I “John Lennon At The BBC” (søndag 4. oktober, kl 19-21), utforsker Liza Tarbuck BBC sine arkiver om John Lennon, fra hans tidligste dager med The Beatles opp til hans siste BBC-intervju som ble innspilt bare to dager før han ble drept i desember 1980. Hans arbeid, både som musiker og som en høyt profilert fredsaktivist, resonnerer fortsatt like høyt i dag som det gjorde i løpet av hans levetid. Han dukket ofte opp på BBC-programmer, og disse gir en fascinerende innsikt i hans kreative produksjon og verdensbilde. Hans bidrag var artikulerte, ofte kontroversielle og alltid sårende ærlige når han snakket om forskjellige temaer, deriblant Vietnamkrigen, hans langvarige kamp med de amerikanske myndighetene da han prøvde og til slutt lyktes i å sikre seg fast opphold der, oppbruddet av The Beatles, hans behandling av pressen og utviklingen av musikken hans gjennom 1960- og 70-tallet.

Programmene som vi får høre utdrag fra er blant annet da han i 1971 var gjest sammen med Yoko Ono hos talkshow-verten Parkinson, han leser sine egne dikt på Not Only But Also, samtaler med Radio 2-programlederen Bob Harris om hans “Rock ‘N’ Roll” og “Walls And Bridges” album på The Old Grey Whistle Test, en tidlig ‘pop profil’ for BBC World Service med Brian Matthew, og hans eksplosive 1969 intervju med veteran New York Times krigskorrespondent Gloria Emerson som ble filmet og vist på BBCs 24 Hours TV-program. Spor fra den nye samleren Gimme Some Truth vil være tonefølge.

Disse vil bli spilt sammen med eksklusive fremføringer av noen av hans mest kjente sanger, blant annet “Imagine”, “Love”, “Woman” og “Happy Xmas (War Is Over)” med artister som Katie Melua, Roachford, Aloe Blacc og Jack Savoretti sammen med BBCs konsertorkester. Dette er en produksjon fra BBC Audio.

Kilde: BBC Media Centre

1 Response

 1. Beatle-Joe sier:

  Det nærmer seg førtiårsdagen for drapet på vår helt. Husker det som om det var i går. Sukk…
  Hva har vi gått glipp av alle disse årene? Hvis sorg kunne veies i tonn…

Legg inn en kommentar