25 år siden Paul i Drammenshallen

I dag er det 25 år siden Paul McCartney hadde konsert i Drammenshallen.

Det kan virke som om Paul McCartney alltid har vært ute på turné etter Beatles, men sannheten er at han har bevilget seg ganske lange pauser. Slik var det i 1989 da han startet sin verdensturné i Drammenshallen, “off Broadway”, som han kalte det. Forrige turné for ham den gangen var tilbake i 1979, da Wings hadde sin siste konsertturné i desember i UK. Som kjent skulle de videreføre denne turnéen i Japan i 1980, men dette ble spolert da McCartney ble arrestert på flyplassen i Tokyo for å ha forsøkt å smugle inn hasj.
I løpet av 80-tallet la han ned Wings og opptrådte selv kun sporadisk på enkeltstående veldedighetskonserter, som Live Aid i 1985 og Prince’s Trust i 1986.

Verdensturneen 1989-90 ble avløst av en kjapp “Unplugged” sommerturné som ble avbrutt da Lee Eastman, Linda McCartneys far døde. Men i 1993 la Paul ut på en ny verdensturné, og også den gangen tok han turen innom Norge, da var det Oslo Spektrum som fikk to konserter på rad.
Etter denne turnéen bevilget han seg en 9 år lang pause fra turnévirksomheten igjen, men la omsider ut på veien igjen i 2002. Norge fikk da besøk av ham igjen i 2004, den gangen på Valle Hovin, og det var siste gang vi fikk se ham her til lands.

Konserten i Norge i 1989 var egentlig først annonsert å skulle være i Skedsmohallen i Lillestrøm, men planene ble endret da Drammenshallen hadde større kapasitet. Lillestrøm eller Drammen, dette spilte ingen rolle for McCartney, som åpnet konserten med å si “Hello, Oslo!”.

Det var Posten som sto for hovedsalget av billetter til Pauls konsert i Drammenshallen, da de nettopp hadde innført en ordning med at man kunne kjøpe konsertbilletter på sitt lokale postkontor. Dette var første gang systemet skulle testes ut, og det brøt sammen under den store trafikken opp mot en felles billettserver. Heldigvis fikk Beatlesklubben tak i billetter via konsertarrangøren Gunnar Eide, og disse kunne vi tilby medlemmer som fortvilet henvendte seg til oss etter å ha gått skuffet hjem fra stt postkontor.

NRK hadde innslag rundt konserten den kvelden den fant sted, og det hadde også den nystartede kanalen TV Norge. På pressekonferansen i Drammenshallen snek journalistspiren Fredrik Skavlan seg inn, og utdrag fra denne ble kringkastet i begge kanaler. Det var også tillatt å filme den første sangen, og dette ble vist på TV: “Figure of Eight”. I tillegg fikk barn fra barne TV-programmet “Midt i Smørøyet” intervjuet Paul for dette programmet. Bak scenen fikk Paul og Linda truffet Ram-teknikeren Eirik “The Norwegian” Wangberg. Men oppholdet ble kort, Paul og Linda ankom med privat jetfly om formiddagen og forlot landet etter konserten.

6 Responses

 1. Anonym sier:

  Morsom sak, Roger! Jeg var der i 1989. Det var magisk å se helten for første gang. Helt utrolig. Husker stablene med gratisprogrammer ved inngangene til hallen.
  Ellers mangler vel en setning om at Paul opptrådde på Fredspriskonserten i Spektrum i 2001. På Valle Hovin i 2004 var det flaut lite folk. Kun halvfullt om jeg ikke husker feil.

 2. Dag Ofrim sier:

  du husker feil. var 25.000 og det var plenty. trenger ikke folk som skal se for å bli sett.

 3. Anonym sier:

  Hei Dag! Poenget mitt var et det på langt nær var fullsatt. Trolig derfor dette ble den siste konserten på norsk jord. (foreløpig). Hva mener du med "trenger ikke folk som skal se for å bli sett"?

 4. Dag Ofrim sier:

  Hei!
  Jeg mente att flesteparten av publikum var ekte fans, mens mange andre band drar ekstra publikum fordi dette er en kul ting å gjøre.
  Både Dagbladet og Vg hadde fokus på det litt lunkne forhåndssalget av billetter, og dermed tror jeg mange holdt seg hjemme.
  Fint for oss som var der da jeg syntes 25.000 er plenty.

 5. Anonym sier:

  Skjønner! Ja, jeg hadde det helt allright på konserten jeg også. Utrolig at det er gått ti år allerede! Kjøpte ei rød t-skjorte med No more land mines, eller noe slikt. Dette var jo Heather Mills-tida. (Som vi ikke lengter tilbake til. Fatter ikke at Paul kunne gå på den limpinnen der!)

 6. Dag Ofrim sier:

  Enig! Ett forferdelig kvinnemenneske!

Legg inn en kommentar