Beatles – år for år

The Beatles – år for år

The Beatles 1957 (Quarrymen)

Den spede begynnelsen

I mars 1957 dannet John Lennon The Blackjacks sammen med skolekamerat og nabo Pete Shotton. Gruppen besto av de to, samt skolekamerater og naboer. Omdøpt til Quarrymen uka etter, navnet hentet de fra skolesangen til skolen de gikk på, the Quarry Bank High School.

Quarrymen (også Quarry Men) var bandet der musikere kom og gikk hver uke, og det var stor gjennomtrekk i gruppen. Men til tross for dette, holdt Quarrymen konsert på den senere så legendariske The Cavern i Liverpool allerede i august 1957, vel et halvt år etter de startet.

The Quarrymen

Under en konsert senere samme år ble Paul McCartney introdusert for John Lennon av deres felles venn Ian Vaughan. McCartney imponerte med sitt gitarspill og evnen til å huske sangtekster, og ble med på gitar bare en uke etterpå.

I desember samme år så George Harrison Quarrymen spille for første gang. Harrison ble imponert over John Lennons kinnskjegg og tøffe klær, og ville gjerne bli med i bandet.


The Beatles 1958 (Quarrymen)

George blir med.

I Januar 1958 hadde Quarrymen sin andre spillejobb på The Cavern. Denne gangen var Paul McCartney også med.

Siden de var bestevenner hadde Paul prøvd å fått George med i bandet i flere uker, og en kveld etter en spillejobb på The Morgue – Skiffle-kjelleren fikk George sjansen til å vise hva han kunne da han tok frem gitaren i bussen på vei hjem og spilte “Raunchy”.

Noen dager etterpå spurte Paul hva John syntes om George, og John svarte: “Ja, han blir bra, og det er det”.

Kjernen i Beatles var klar

Harrison ble i utgangspunktet med fordi han kunne spille både akkorder og soloer. Selv om George ble med i Quarrymen, fortsatte han også en stund i sitt eget band “The Rebels”.


The Beatles 1959 (Quarrymen)

Oppbrudd – og ny start.

The Quarrymen besto nå av John, Paul, George og Colin Hanton. John “Duff” Lowe deltok av og til på piano. Trommeslageren Colin Hanton kom opp i krangel med John Lennon på en bussholdeplass, ble forbannet,  tok med seg trommene og forsvant for alltid. George Harrison trodde dette var slutten, og begynte å spille med The Les Stewart Quartet.

I August 1959 skulle The Les Stewart Quartet spille på Casbah Coffee Club under åpningen av denne, men hadde en stor krangel samme kveld. Les Stewart ble sur, nektet å spille der og lot bandets gitarist Ken Brown i stikken. George hentet kompisene John og Paul, og på betingelse av at Ken fikk lov å bli med i bandet overtok de spillejobben fra Les Stewart Quartet. I mangel av annet navn kalte de seg nå igjen The Quarrymen. Etter debuten med denne konstellasjonen spilte gruppen jevnlig på Casbah Coffee Club.

En kveld var Ken Brown så forkjølet at han ikke greide å spille, og deltok derfor ved å selge billetter isteden. Selv om han ikke spilte, insisterte klubbeier Mona Best på at han skulle ha betaling for denne kvelden. Resten av Quarrymen protesterte, og ville ikke spille mer på Casbah Coffee Club.

Trioen underholder på bryllupsfesten til Pauls fetter.

Quarrymen skiftet deretter navn til “Johnny and the Moondogs” og ble med i en talentkonkurranse i Manchester. Fordi de måtte rekke siste toget hjem, kunne de ikke være der til avstemmingen ble foretatt.


The Beatles 1960 (The Silver Beatles)

The Quarrymen skiftet navn til “Long John And The Silver Beetles”, deretter “The Silver Beatles”, deretter “The Beatles” og starter sin karriere som profesjonelle musikere.

John ville at bestevennen Stuart Sutcliffe skulle bli med i bandet. Stuart var mer kunstner enn musiker, og på en utstilling solgte han et maleri for 65 pund. Det var mye penger den gang, og John og Paul overtalte Stu til å kjøpe seg en Höfner President bassgitar. Nå var han med i gruppen. Han hadde også forslag til nytt bandnavn: The Beatals.

I mai dro Quarrymen på turne til Skottland, der de skulle backe og være oppvarmingsband for balladesanger Johnny Gentle. Nå besto gruppen av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe og trommeslager Tommy Moore. Selv om gruppen selv ikke ble spesifikt kreditert i annonsene for konsertene, bare som “Johnny Gentle and his group”, brukte McCartney uformelt på denne turnéen pseudonymet Paul Ramon, Harrison kalte seg Carl Harrison, Lennon var “Long John”, og Sutcliffe gikk under navnet Stuart de Staël. Planen var at de skulle kunne annonseres som “Long John and the Silver Beatles”, men tidsvitner hevder at de fra scenen bare ble presentert som “The Beatles”.

Bandet fikk åtte pund i uka, og turneen var en fiasko fra ende til annen. Blant annet krasjet John Lennon bilen de kjørte i, og gitaristen Tommy Moore måtte på sykehus etter å ha fått slått ut tennene av en gitar som kom flyvende gjennom luften.

Etter turneen sluttet Tommy Moore i bandet fordi kjæresten syntes han kastet bort tiden. Han rakk å spille en konsert eller to til med gruppen før han vendte tilbake til sin vanlige jobb på flaskefabrikken i Garston.

Med Georges første bil, en Ford Anglia.

Gruppen pleide å henge på kaféen “The Jacaranda” i Liverpool, der kaféeier Alan Williams var vert. Han var manager for et karibisk steel band, og John, Paul, George og Stuart lurte på om ikke han også kunne skaffe dem spillejobber? Han ante ikke at de var et band en gang, men klarte å skaffe dem residens på klubben “The Indra Club” i Hamburg via et tilfeldig møte med klubbeieren, Bruno Koshmider på musikerstedet “The Two I’s” i London. Betingelsene var at da måtte de slutte i jobbene sine og på skolen og satse på musikeryrket. I tillegg måtte de skaffe seg en trommeslager. Etter avertering i lokalavisen kom de på at sønnen til Mona Best på Casbah Club, Pete Best hadde skaffet seg trommesett og nå spilte i en gruppe som het The Blackjacks, det samme som The Quarry Men hadde hett en ukes tid. Han ble nå rekruttert og i august dro bandet til Hamburg i Williams’ minivan. Da hadde de skiftet navn til bare “The Beatles”. Med på turen var foruten John, Paul, George og Pete, Williams og kona, broren til kona, Barry Chang, og en venn av Williams som ble kalt “Lord Woodbine”. Underveis til Hamburg stoppet bilen ved krigsminnesmerket for kampene ved Arnhem i Nederland. John Lennon orket ikke å gå ut og se gravene til falne britiske soldater som hadde vært på hans egen alder, men resten av reisefølget lot seg avbilde. Barry Chang tok bildet.

Ved krigsminnesmerket utenfor Arnhem. Allan Williams, kona Beryl, “Lord Woodbine”, Stuart, Paul, George og Pete. Foto: Barry Chang.

De starte spillingen ganske beskjedent, men klubbens eier, Bruno Koschmider ba dem om å lage litt show for å tiltrekke seg et større publikum til klubben, som inntil nylig hadde holdt på med kabareter. Koshmider hadde skjønt at rock and roll var på full fart inn som underholdning for de unge sjømennene som hadde landlov i Hamburg.

På Hamburgs Indra Club 17. august 1960. Bandet besto nå av John Lennon, George Harrison, Pete Best, Paul McCartney og Stuart Sutcliffe.

Etter kort tid ble det slutt på spillingen på Indra Club, da naboene klagde over støyen. Dette var i en ellers stille del av gaten Grosse Freiheit. Beatles flyttet så lenger ned i gaten, nærmere Reeperbahn, til klubben Kaiserkeller i Grosse Freiheit 36. Koshmider eide også denne, og der spilte allerede et annet band fra Liverpool, “Rory Storm and the Hurricanes” med Ringo Starr på trommer.

For å holde seg våken mens de festet og spilte, tok de tyske slankepiller av merket “Preludin”, kallenavn “Prellies”. Dette sies å ha vært The Beatles første møte med narkotika, men pillene var lovlige i salg i Tyskland.

En ung gutt ved navn Klaus Voormann hadde kranglet med kjæresten Astrid Kirschherr, og ruslet inn på Kaiserkeller for å slukke sorgene. Der ble han så begeistret for både Beatles og Hurricanes at han noen dager senere tok med seg kunstnergjengen sin for å vise dem bandene han hadde oppdaget. Astrid ble forelsket i Stuart Sutcliffe og tok en del bilder av ham og bandet. Siden hun studerte fotokunst er disse de første profesjonelle bildene av bandet.

Beatles hadde fri når Rory og the Hurricanes spilte, og av og til tok de gitarene med seg og hadde gjesteopptredener på Top Ten Club på selve Reeperbahn, sammen med han som opptrådte der til vanlig, Tony Sheridan. Dette falt ikke i god jord hos Koshmider, som tok hevn ved å fortelle politiet at George Harrison var mindreårig. Han ble deportert, og det samme ble Paul, Pete og til slutt John. Stuart fikk bli da han hadde meldt seg på som student på en kunstskole i Hamburg og hadde bosatt seg sammen med kjæresten Astrids familie.

Tilbake i Liverpool samlet gruppen seg igjen, og i Stuarts fravær fikk de med seg Chas Newby på venstrehendt bassgitar på fire spillejobber.


The Beatles 1961

Hamburg runde to, platekontrakt og manager Brian Epstein kommer inn i bildet.

Beatles’ midlertidige bassist Chas Newby dro tilbake til skolen etter jul, og forlot bandet. George var ikke så lysten på å spille bass, så Paul tok over. Han brukte pianostrenger på gitaren sin og spilte da trestrengs bass på denne på noen spillejobber. Det ble etter hvert mange spillejobber, så bandet måtte leie en egen sjåfør for å kjøre seg rundt, Neil Aspinall.

Da Beatles kom tilbake fra Hamburg hadde de god trening i å spille ute. Dette resulterte i flere spillejobber på the Cavern, og Beatles ble fort et av de mest populære bandene som spilte der. Folk strømmet til for å se the Beatles, og i løpet av året spilte de hele 292 ganger på klubben.

Beatles returnerte til Hamburg våren 1961. Stuart ble da med i bandet igjen og Paul spilte piano. Gitaren hans var nå så sliten at de hoppet på den og ødela den helt. En dag kjøpte han seg den senere så ikoniske Höfner fiolinformede bassgitaren. Tony Sheridan, var allerede godt etablert i Tyskland, og hadde kontrakt med Deutsche Grammophon. En kveld så agenten hans Beatles opptre på en klubb. Han fikk Beatles til å være backingband på Tony’s neste plate. På fem av låtene var Beatles backingband (“My Bonnie”, “The Saints”, “Why”, “Take Out Some Insurance On Me, Baby” og “Nobody’s Child”), men de fikk lov til å ha med to låter selv; “Ain’t She Sweet” (som ble utgitt som single i 1964) og “Cry For A Shadow” (en instrumental av John og George, som forøvrig er den eneste sangen John og George skrev sammen). Nå var Beatles kontraktbundet til den tyske avdelingen av plateselskapet Polydor av produsent Bert Kaempfert.

Platedebut som kompgruppe, men ikke under eget navn.

9. november 1961 var den legendariske dagen da Brian Epstein møtte the Beatles. Flere ungdommer hadde kommet inn i platebutikken hans og spurt etter “My Bonnie”-singelen. Brian dro ned til The Cavern sammen med sin assistent Alistair Taylor for å se hva alt oppstyret skyldtes. Etter at Beatles var ferdig å spille kom Brian Epstein backstage for å prate med dem. Beatles visste ikke mye om Brian, og Brian syntes ikke Beatles var verdens beste band. Men han likte dem, og mange mener han ble forelsket i Lennon.

På Cavern Club i Liverpool – Beatles i svarte skinnklær

Et par uker senere møtte Beatles Brian igjen, og denne gangen tilbød han seg å være manager for dem. Beatles takket ja, og signerte en kontrakt som ga Brian 25% av inntektene de neste fem årene. Epstein hadde egentlig ingen ambisjoner om å være manager for et popband, men var sjarmert av gruppen, og hadde lett for å kjede seg. Da ble jobben som manager en adspredelse og en mulighet til å få flere ben innenfor showbusiness, et område Epstein var tiltrukket av.

Beatles hadde helt til nå kledd seg i skinnklær både på scenen og privat. Nå syntes imidlertid Brian Epstein at disse kostymene var modne for utskifting – og var viktige for et eventuelt nasjonalt gjennombrudd. For Epsteins regning byttet de ut skinnklærne med skreddersydde dresser på scenen og gikk i skinnklærne privat.


The Beatles 1962

Ringo Starr ble med i the Beatles, de fikk platekontrakt med E.M.I. og spilte inn “Love Me Do”.

Innspilling av “Love Me Do”.

Den nye manageren hadde skaffet Beatles prøvespilling for Decca Records og 1. Januar 1962 møtte the Beatles opp på plateselskapet Deccas lydstudio i London, der de spilte inn 15 låter, hvorav tre egne komposisjoner. Det ble ikke noe platekontrakt med Decca, som heller gikk for et lokalt band som bodde i nabolaget til produsenten Mike Smith, Brian Poole and the Tremeloes. Dick Rowe, som var sjef for Decca, ble senere kjent som mannen som avviste the Beatles, selv om han faktisk hadde overlatt til Smith om å treffe avgjørelsen om hvilket av de to bandene som skulle få platekontrakt.

8. Mars debuterte Beatles på BBC radio i programmet “Teenager’s Turn”, programmet ble innspilt i Manchester dagen i forveien.

10. april 1962 døde Stuart Sutcliffe av hjerneblødning, etter å hatt hodepine i lang tid. Beatles kom til Hamburg et par dager etter at han døde, de hadde blitt hyret inn til å spille konserter i Hamburg på den nye klubben Star Club, tvers over gaten fra Kaiserkeller. Beatles skulle spille på åpningsdagen 13. april og et par uker fremover. På flyplassen ble de møtt av Astrid, som fortalte hva som hadde skjedd.

Mens de er i Hamburg får de beskjed fra manager Brian Epstein om at de har fått innspillingskontrakt med plateselskapet EMI. Dette på grunn av at Epstein hadde spilt noen av sangene deres fra prøvespillingen for Decca til en musikkforlegger, og han var interessert i komponistparet Lennon & McCartney. Med gode forbindelser skaffet forleggeren dem kontrakt med plateetiketten Parlophone, en av avdelingene til EMI.

6. Juni gikk Beatles i platestudioet til selskapet EMI i Abbey Road i London, for å spille inn “Love Me Do”, “Besame Mucho”, “P.S. I Love You” og “Ask Me Why”. Resultatet blir ikke bra nok for utgivelse, så de må komme tilbake senere for å gjøre et nytt forsøk.

Brian Epstein og/eller deres nye plateprodusent George Martin mente at daværende trommeslager Pete Best var for dårlig, og Beatles hadde også lyst til å skifte trommeslager. Så en dag kalte Epstein Pete inn til kontoret sitt og ga ham sparken. John hadde tidligere ringt Ringo Starr (døpt Richard Starkey), som da spilte med Rory Storm and the Hurricanes i Butlins feriekoloni i Wales, og da Pete ble sparket ble Ringo Beatles nye trommeslager.

Pete Best har mange forsvarere, spesielt i Liverpool – og disse var begeistret for Petes “atom-beat” trommestil. De har ingen forståelse for at han fikk sparken pga for dårlig tromming. En teori fra Liverpool går ut på følgende: Mona Best fungerte i denne tiden som booking manager for gruppa, hun skaffet dem spillejobber. Dette var i hennes interesse siden sønnen Pete var med i gruppa. Hennes posisjon kunne ha ført til interessekonflikt mellom Brian og Mona. Brian ønsket å kutte forbindelsen mellom Beatles og Mona, noe som resulterte i at han valgte å sparke Pete som trommeslager.

4. september gikk Beatles i platestudioet til selskapet EMI, og spilte inn komponisten Mitch Murrays “How Do You Do It” og sin egen komposisjon “Love Me Do”. Resultatet var nok en gang utilfredsstillende og de returnerte den 11. september. Da spiller de inn “Love Me Do” og ” P.S. I Love You”, i tillegg til en ny sang “Please Please Me”. De to første blir valgt ut til en singleutgivelse, med “Love Me Do” på side A.

“Love Me Do” ble en storslager i Liverpool, sangen kom de inn på 47. plass på Top 100, og fikk deretter så mye radiospilling at den senere nådde 17.-plass.

26. november spilte Beatles inn nye versjoner av “Please Please Me” og “Ask Me Why”.


The Beatles 1963

I 1963 kom det store gjennombruddet for The Beatles. Publikum gikk berserk på konsertene og det oppsto hysteriske tilstander når bandet gikk på scenen. De spiller også utenlands, med en høst-turné i Sverige og deltar i et program som også blir vist i Norge.

Stolte over å ha utgitt sin første LP

I januar 1963 slapp The Beatles singelen “Please Please Me”, som kom på førsteplass på musikkavisene New Musical Express og Melody Maker sine hitlister i februar. Deres neste single ble “From Me To You”, og da EP-plata “Twist And Shout” ble sluppet i juli begynte det å ta av for bandet. Beatles holdt sin siste konsert på The Cavern like før de slapp sin fjerde single “She Loves You”. Låten gikk rett inn på førsteplass, og ble en landeplage. Man kunne høre folk gå rundt å nynne “Yeah, Yeah, Yeah” på hvert et gatehjørne. Nå hadde Beatles-hysteriet for alvor rammet Storbritannia, og det var furore hver gang Beatles skulle holde konsert. Publikum svimte av, gråt og hylte, tisset i buksa og bet seg til blods.

Etter en tur i København på et bransjetreff fikk manageren til Beatles kontakt med konsertarrangøren Telstar, som gjerne ville arrangere en turné med gruppen. Også programleder Klas Burling fra Sveriges Radio var fan av gruppen, og fikk i stand både en radiokonsert og en TV-opptreden med Beatles i ungdomsprogrammet “Drop In” mens de var i Sverige. Under opptakene delte Beatles da garderobe med den norske gruppen The Sunbeams fra Eidsvoll. Mens Beatles hadde konserter i Göteborg fikk de også hilst på en annen norsk gruppe som hadde vunnet NM i Shadowband, The Beatniks. Det norske ungdomsbladet “Det Nye” hadde sin musikkmedarbeider Yngvar Holm på plass, og det ble tatt bilde av Beatles som bladde i et nummer av “Det Nye”.

Etter å ha besøkt Sverige, ankom Beatles Heathrow flyplass til hylene fra tusenvis av tenåringer. Ved en tilfeldighet kom talkshow-verten Ed Sullivan gående gjennom flyplassen akkurat da. Han ble så imponert over oppstyret at han avtalte at de skulle opptre på hans TV-show. “The Ed Sullivan Show” var det mest populære showet i USA på den tiden.

Neste single fra The Beatles var “I Want to Hold Your Hand”. Beatles’ plater ble også lansert i USA, men Dave Dexter på EMIs filial der, Capitol Records likte ikke britisk musikk, så platene til The Beatles ble utgitt på jazz-selskapet Vee Jay Records i stedet. I Canada derimot, lanserte Capitol Records der platene til The Beatles. Etter hvert ble radiostasjoner i USA oppmerksomme på “I Want To Hold Your Hand”, og spilte den på lufta. Da var det at ungdommen våknet til og etterspurte singlen fra sine lokale platebutikker. Da den ikke var utgitt i USA importerte disse singlen fra Canada. Dette kunne ikke Capitol Records i USA leve med, og til slutt utga de singlen også i eget land, denne gangen med en påkostet lanseringskampanje som Brian Epstein hadde fått presset frem på grunnlag av Beatles’ popularitet.

Avisene skrev sjeldent om popstjerner, men Beatles var godt stoff som solgte og avisene florerte med intervjuer og sladder om bandet. En kritiker for The Sunday Times ble litt revet med, og kalte Beatles de største komponistene siden Beethoven. I desember 1963 hadde Beatles hele 5 plater på Top20 i England. Den episoden av “Drop In” som Beatles hadde vært med i ble også vist på Nrk TV i Norge i desember. Der hadde de blant annet spilt “She Loves You”, og den ble en farsott i Norden den vinteren.


The Beatles 1964

USA erobres, Beatles spiller inn film og drar på store turnéer.

I januar spilte Beatles i Frankrike, deriblant atten konserter på rad i det legendariske konsertlokalet L’Olympia i Paris. “I Want To Hold Your Hand” ble Beatles definitive gjennombrudd i USA, og gikk rett inn på plass nummer 80 på Billboardlisten. Den klatret helt til topps og også “She Loves You” og “Love Me Do” erobret amerikanske hitlister og Beatles spilte inn sin første film “A Hard Day’s Night” og LP med samme navn.

Inntil 1964 hadde USA vist seg å være et dårlig marked for britiske popartister. Foruten unntaket Tornados (med “Telstar”), hadde ingen band fra Europa gjort seg bemerket i statene. Men The Beatles skulle forandre dette en gang for alle.

Singelen “I Want To Hold Your Hand” fikk en god start etter at Beatles hadde opptrådt på The Ed Sullivan Show, og hadde snart solgt mer enn i England. Innen april ’64 holdt Beatles de første fem plassene på Billboard Hot 100, mens de i Canada hadde hele ni plater på top 10 listen.

En av konsertene Beatles spilte i Washington mens de var i USA blir filmet og senere vist på kino.

The Beatles listeplasseringer var imponerende i seg selv, men de viste bare konturene av bandets betydning for ettertiden. De hadde etablert Liverpool som verdens musikkhovedstad. Sammen med Bob Dylan lærte Beatles verden at popmusikk kunne være intelligent og kunne være bra for flere enn bare skrikende tenåringer.

I mars spilte Beatles inn sin første film “A Hard Day’s Night”. Det tok 8 uker å lage den. En av de som spilte skolejentene i filmen var modellen Pattie Boyd. George ble forelsket med en gang.

På Ed Sullivan Show

Beatles returnerte til England og slapp singelen “Can’t Buy Me Love / You Can’t Do That” som gikk rett til topps på de britiske hitlistene.

Senere samme år dro The Beatles til USA og turnerte. Der møtte de bla.a. Bob Dylan i New York, Paul McCartney snakket med Elvis på telefonen, og borgermesteren i New Orleans deklarerte 16. september “Beatlesdagen”.

Fire voksmodeller av Beatles ble utstilt på Madame Tussauds i London dette året. Disse modellene ble senere brukt på omslaget til “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Dette året dro Beatles også på turne til Danmark, Nederland, New Zealand, Australia og Hong Kong. Ringo var innlagt på sykehus med halsproblemer i starten av denne turneen, og trommeslager Jimmy Nicol tok hans plass så lenge. Med Ringo gjorde de også gjenvisitt i Sverige, og spilte fire konserter på to dager i Johanneshov Isstadion.

Til julemarkedet ble ny LP spilt inn og gitt ut, “Beatles For Sale”. 24. desember hadde Beatles juleshow på Hammersmith Odeon. Her møtte de Eric Clapton for første gang, han spilte i gruppen The Yardbirds.


The Beatles 1965

Ny film, medalje fra dronningen og stadionkonsert som filmes.

“Eight Days A Week”, “Ticket To Ride”, “Help!”, “Yesterday”, “Day Tripper” og “We Can Work It Out” toppet listene i Storbritannia og USA.

Beatles lagde sin andre film, “Help!”, som hadde premiere på the London Pavilion i juli samme år. Filmen ble delvis spilt inn i England og delvis i Østerrike og på Bahamas. En LP med samme navn utgis, og på side 2 har Paul McCartney og en strykekvartett spilt inn hans komposisjon “Yesterday”, som skulle få mange coverversjoner etter hvert.

12. juni ble det annonsert at dronning Elizabeth II hadde blinket ut Beatles til å få tildelt medaljen MBE, første gang denne medaljen ble utdelt til popstjerner. Beatles hadde betydd mye for Storbritannias handelsbalanse og omdømme i utlandet. Mange tidligere medaljeholdere (de fleste krigshelter) protesterte.

Dette var siste år Beatles satte av tid til å opptre i egne radioprogrammer for BBC. Etter innspillingen av “Help!” dro Beatles på en kort Europaturne der de besøkte Frankrike, Italia og Spania.

MBE-medaljene.

De åpnet sin USA-turne med en konsert på Shea Stadium i New York foran 56.000 hylende fans. Dette var Beatles største opptreden til da. En konsertfilm fra dette arrangementet, “The Beatles at Shea Stadium” ble senere vist på TV.

Ett annet av stoppene på denne turneen var “Hollywood Bowl” i Los Angeles og mange år senere kom det ut en plate med konsertopptak fra denne konserten samt en konsert fra samme sted i 1964.

TV-showet “The Music of Lennon & McCartney” satte fokus på komponistparet og seerne ble presentert for andre artisters tolkninger av guttenes komposisjoner. Programmet avsluttet med at The Beatles fremførte sin nyeste single, “We Can Work It Out” / “Day Tripper”.

Til jul lanserte de albumet “Rubber Soul”, som i amerikansk omarbeidet utgave satte viserocken på kartet og inspirerte en ny bølge innen popmusikken.

Etter innspillingen av albumet dro Beatles til Twickenham Film Studios, hvor de spilte inn musikkvideoer til en rekke av singlehitsene sine.

Beatles avsluttet året med det som skulle bli den siste Storbritannia-turneen sin, deriblant spilte de sin siste Liverpool-konsert. I november begynte Paul å eksperimentere med LSD sammen med hans venn Tara Browne. Etter å ha røyket marijuana sammen med Tara i romjulen tippet Paul på sin motorsykkel og fikk et kutt i leppen og skadet en fortann. I 1969 skulle denne hendelsen inngå i “Paul-er-død”-konspirasjonsteorien, men da ble den tidfestet til 1966 for å skulle passe inn i teorien.


The Beatles 1966

Siste turné og Beatles eksperimenterer i studio.

De tre første månedene i 1966 var helt fri for turneer og avtaler slik at The Beatles kunne lade opp batteriene. Men mangelen på ting å henge fingrene i sendte John Lennon til sengs. Han brukte tiden til å utforske LSD, og en reporter som intervjuet han denne tiden beskrev ham som “Storbritannias lateste person”.

På turné med tog i Tyskland

The Cavern Club måtte stenge fordi de hadde over 10.000 pund i gjeld. En gjeng Beatles-fans nektet å akseptere at Cavern var konkurs. De stengte seg selv inne, og måtte til slutt hentes ut av politiet.

Det var denne sommeren George Harrison møtte den legendariske sitar-mesteren Ravi Shankar på en fest i Peter Sellers hus. Noen dager etterpå ga Shankar George en innføring i sitarspilling, og George uttalte etterpå at han hadde mest lyst å gå ut av huset og kjøpet en enveisbillett til Calcutta. Senere samme år dro George Harrison til India der han studerte sitar hos Ravi Shankar.

I forkant av en turne i USA, kom The Beatles ut i hardt vær da et tenåringsblad siterte en uttalelse John Lennon hadde hatt i et intervju med en britisk avis. Han hadde uttalt at Beatles var større enn Jesus, noe som ble dårlig likt av mange. Hendelsen førte til at Beatles ble bannlyst på flere radiostasjoner og plater og bilder ble brent og kastet.

Beatles fortsatte å turnere i USA, Asia og Europa, og overalt hvor de kom ble det stort oppstyr. Men ikke alle stedene Beatles kom var mottakelsen like god, og etter å ha takket nei til en lunsj med presidentfruen Imelda Marcos i Manila på Filippinene, fikk de blant annet drapstrusler etter seg, og flere i deres følge ble skadet da Beatles & co måtte rømme landet.

Til tross for at Lennon beklaget hendelsen flere ganger, og utdypet at han mente at Beatles som fenomen for tiden var mer i vinden enn Gud og kristendommen ble ikke turneen særlig hyggelig. Under en konsert i Memphis mottok de drapstrusler, og det hele toppet seg under i San Fransisco der politiet gikk løs på noen tenåringsjenter og slo dem med køllene sine etter at de hadde begynt å klatre på Beatles limousin. Mange ble skadet i tumultene, og dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for The Beatles. 29. august 1966 i Candlestick Park, San Franscisco ble deres siste konsert sammen for et betalende publikum.

Samme måned startet Beatles de første innspillingene til “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Innspillingen kom til å ta fire måneder, og kostet over 25.000 pund. The Beatles hadde blitt lei av å være The Beatles, og syntes alt hadde blitt så forutsigbart. Ved å lage seg et alter ego som bandet til sersjant Pepper, skulle de distansere seg fra The Beatles, og mentalt ble de da et annet band. De lagde hele albumet fra en totalt annen synsvinkel enn de normalt hadde, og “det nye Beatles” var et faktum.


The Beatles 1967

Psykedelisk sommer, satelittoverføring og TV-flause.

I 1967 signerte Beatles en ny niårig kontrakt med EMI. Kontrakten ga dem mer kontroll over deres fremtidige utgivelser.

Hello Goodbye – musikkvideo.

The Beatles var alvorlig lei av måten Brian Epstein håndterte deres forretninger, og mente kontrakten de signerte i 1962 var for dårlig. De fant ut at til og med Rolling Stones tjente bedre enn dem, til tross for at de solgte langt færre plater.

Beatles’ kontrakt med Epstein hadde gått ut i 1965, men ingen hadde fortalt dem det, så Epstein fortsatte som manager i mange måneder. Da Beatles oppdaget at kontrakten hadde gått ut året før ble de mildt sagt forbannet, så Epstein ble bekymret for at de ikke skulle fornye hans kontrakt. På grunn av det satte han inn en klausul i den nye kontrakten som sa at alle deres “royalties” de neste ni årene skulle betales til hans selskap.

I et intervju med John Lennon i 1970 omtalte han Brian som en tyv. “Han var en grei fyr, men han visste hva han gjorde, og han robbet oss. Han tok alle pengene og tenkte bare på seg selv og sin familie. Han robbet oss, og vi fikk aldri noe ut av det”.

Beatles fortsatte innspillingen av “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i 1967, og hadde mange sprø ideer om hvordan den skulle låte. Produsent George martin mente mye av det de ville gjøre var helt umulig, men bandet ga seg ikke før de hadde det slik de ville. Store deler av platen ble både skrevet og spilt inn i narkorus, og noen av låtene ble forbudt av flere radiostasjoner. Blant annet ble “Lucy in the Sky with Diamonds” forbudt fordi forbokstavene i substantivene i tittelen dannet ordet LSD, som var datidens motedop. Lennon forsvarte seg med at tittelen var hentet fra sønnens barnetegning av venninnen Lucy fra barnehagen som satt på en sky og hadde diamanter rundt seg.

Fotoseanse for Sgt Pepper-albumet

I juni 1967 deltok The Beatles i verdens første satelittoverførte TV-sending, der de spilte “All You Need is Love”. Programmet ble sett av over 200 millioner mennesker verden over.

Beatles og andre popstjerner dro til Bangor, Wales for å ta leksjoner i meditasjon av den indiske guruen Maharishi Mahesh Yogi i august. Mens de var der døde Brian Epstein av en dødelig blanding av alkohol og piller, bare 32 år gammel. Han hadde lidd under depresjon noen måneder, og det sies at han hadde prøvd å ta selvmord året før. Epstein ble begravd på en jødisk kirkegård i Liverpool. Hans familie var samlet, men Beatles var ikke invitert.

På høsten filmet Beatles “Magical Mystery Tour” for TV. De hadde stor selvtillit etter suksessen med Sgt. Pepper-platen, de bestemte seg for å gjøre alt selv, både skrive manus, regissere, spille og skrive musikk. Innspillingen skjedde på rundtur i landet, og handlingen var lite planlagt. Ingen visste helt hva filmen egentlig handlet om, og dialogen skuespillerne imellom var improvisert. Filmen ble vist på TV i svart hvitt frste juledag og ble en total flopp, ifølge TV-anmelderne.

Nå begynte Beatles å innse hva Epstein egentlig hadde betydd for bandet. Platen solgte imidlertid bra, og både singlen “Hello Goodbye” og dobbel-EPen eller LPen “Magical Mystery Tour” kom høyt på listene der de ble utgitt.


The Beatles 1968

India, Apple og tilbake til røttene

Etter at Brian Epstein døde av overdose piller og alkohol i 1967 mistet Beatles gradvis retningen, og de underliggende konfliktene mellom bandmedlemmene ble stadig mer intense. Allikevel klarte de å spille inn nesten 80 nye låter, men disse var ofte spilt inn av enkeltmedlemmer alene. I denne perioden kom George Harrison til å bli en låtskriver på høyde med Lennon og McCartney.

John og George dro til Rishikesh i India, og fire dager senere kom Paul og Ringo også, for å bli med og ta kurs i å bli meditasjonlærere med Maharishi Mahesh Yogi som læremester.

I India

1968 var også året da John ble forelsket i Yoko Ono, og bestemte seg for å forlate sin kone for henne. Yoko hadde stor innflytelse på John, noe som de andre i bandet mislikte. Spenningen steg da John ville ha med Yoko i studio under innspillinger med The Beatles. Det ble fort klart at John var mere interessert i å jobbe med Yoko enn med bandmedlemmene, og enden på The Beatles kom stadig nærmere.

Under “The Tonight Show” (et amerikansk TV-program) i mai, annonserte Beatles at de hadde startet sitt eget firma, “Apple Corps”. Samme måned begynte de innspillingen av albumet “The Beatles” som ble mer kjent som “The White Album”.

I juli tok Beatles fatt på innspillingen av “Hey Jude”. Innspillingen fant sted i Trident Studios i Soho. Paul McCartney sa senere at han skrev sangen som trøst til Johns sønn Julian Lennon etter Johns skilsmisse fra Cynthia. Tittelen var egentlig “Hey Jules”, men ble endret til “Hey Jude” før innspillingen. “Hey Jude” ble sluppet i august, og solgte over 6 millioner på verdensbasis.

En tegnefilm bygget rundt Beatles og “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, med tittelen “Yellow Submarine” hadde premiere 17. juli. The Beatles hadde bidratt med ideer og fire sanger til filmen, i tillegg til de gamle innspillingene av sangene deres. Dessuten opptrådte de i slutten av filmen i en egen sekvens på noen få minutter. Egentlig var de også forespurt om å bidra med sine stemmer til de tegnede figurene, men de unnskyldte seg med at det hadde de ikke tid til, noe Lennon angret på da filmen omsider var ferdig. Filmen var et psykedelisk eventyr der The Beatles skal overvinne de onde blå slemmingene (Blue meanies) og gjeninnføre musikk til et fredfylt sted kalt Pepperland.

Fotoseansen “Mad day out”


The Beatles 1969

Siste konsert, tegnefilmen “Yellow Submarine” og ny LP “Abbey Road”.

Fotoseanse for singlen “The Ballad of John and Yoko”.

The Beatles startet året med å samles i et stort filmstudio i Twickenham, ideen var å lage et album med arbeidstittel “Get Back” mens de ble filmet i prosessen, for til slutt å fremføre hele albumet på en konsert. Her skulle det ikke jukses med studiotriks, pålegg av instrumenter eller sang, alt skulle kunne fremføres live kun av gruppen selv. Studioet var stort og kaldt og stemningen mellom flere av medlemmene i gruppen kjølnet også. George meldte seg en dag ut av Beatles og dro sin vei. Han ble lokket tilbake av at de skulle flytte innspillingene til deres eget nyetablerte studio i kjelleren til kontorbygget deres, Apple. En gammel venn, organist Billy Preston dukket uventet opp, og ble med på dagens sanger. De andre ble så begeistret at han fikk være med på resten av innspillingene. John Lennon fikk innvilget skilsmisse fra sin første kone, Cynthia mens de drev med disse innspillingene. Innspillingene kulminerte i at alle fem gikk opp på taket av bygningen og fremførte sine nye sanger for forbipasserende på gaten utenfor, samt de som arbeidet i tilstøtende bygninger og i samme strøk. Dagen etter gikk de ned i kjelleren igjen for å spille de sangene som ikke hadde egnet seg til tak-konserten.

Mens The Beatles var i Apple studioet ble det utgitt et soundtrack album til tegnefilmen “Yellow Submarine”, som hadde hatt premiere året før. Egentlig skulle det ha vært en EP, men siden det formatet var døende, lagde man en hel LP hvor de fire nye sangene til Beatles fikk følge av to gamle, og side 2 av LPen besto av orkestral bakgrunnsmusikk komponert av produsent George Martin. Denne platen var den siste Beatles-platen som kom ut i både mono og stereo.

Paul McCartney giftet seg med sin kjæreste Linda Eastman i en enkel seremoni i London 12. mars.  Åtte dager senere giftet John Lennon seg med Yoko Ono på Gibraltar, et stykke Storbritannia i Spania.

Paul spurte George Martin om han kunne produsere et nytt album. Martin hadde ikke likt arbeidsforholdene under innspillingene i januar, så han forlangte at innspillingen skulle gjøres som “i gamle dager”. Albumets tittel, “Abbey Road” refererer til EMI Studios i Abbey Road der Beatles spilte inn de fleste av sangene sine. På syttitallet endre studioene navnet sitt fra EMI Studios til Abbey Road Studios takket være dette albumet. John Lennon hadde vært i en bilulykke i Skottland og måtte på sykehus og syes. Han var fortsatt under rekonvalesens og var derfor ikke med da innspillingene startet opp. Platen skulle bli det siste store albumet Beatles ga ut, og ble, som vanlig med Beatles’ LP-plater, verdens mest solgte album på denne tiden.

Fotoseanse for Abbey Road LPen.

The Beatles ble fotografert mens de krysset veien foran Abbey Road Studios i vanlige klær.

Etter at innspillingene for “Abbey Road” var sluttført kom The Beatles sammen igjen og holdt rådslagning hvor John Lennon blant annet tok til orde for at de burde utgi en single til jul. Nå var det dissens i Beatles på grunn av at tre av dem ville ha den amerikanske forretningsmannen Allen Klein som ny manager og forretningsfører, noe Paul McCartney var uenig i. På et senere møte sa John til Paul at han ville ha skilsmisse fra gruppen, slik han hadde hatt med sin forrige kone, Cynthia. For forretningenes skyld skulle dette forbli en hemmelighet enn så lenge.


The Beatles 1970

Beatles møtes for siste gang sammen i studio, ved tre av dem, ga ut platen og filmen “Let It Be” og ble offisielt oppløst.

Siste konsert, på taket av Apple-bygningen.

I januar 1970 spilte Beatles inn sin siste innspilling sammen. Bare Paul, George og Ringo møtte opp, John var på ferie i Danmark og hadde jo dessuten meldt seg ut av Beatles. En av de siste sangene de jobbet med var George Harrison’s “I Me Mine”. Den var med i filmen, men de hadde ikke en god fremføring av den, så de spilte den inn helt på nytt. I tillegg flikket de på noen av de andre sangene.

1970

“Let It Be” LPen, som ble spilt inn i januar 1969, ble i ettertid sett på som en miserabel opplevelse for de involverte, takket være at “Let It Be”-filmen hadde hatt et større fokus på det negative enn på det positive. De fire i the Beatles ble filmet konstant mens de laget platen og man fikk inntrykk av at bandet gikk i oppløsning. Dette var langt fra sannheten, interne diskusjoner om bandets oppløsning hadde pågått siden de sluttet å turnere i 1966, men bandet samlet seg og la fremtidsplaner utover i 1969, også etter at de hadde spilt inn Abbey Road-albumet. Opptakene fra januar 1969 var egentlig planlagt å komme ut som et album med tittelen “Get Back” allerede før “Abbey Road”, men ble skrinlagt da ingen var fornøyd med albumets sammensetning. De var lei av de gamle sangene og ingen av dem brydde seg om å gjøre den nødvendige etterproduksjonen som behøvdes. Til slutt ble den amerikanske plateprodusenten Phil Spector hyret inn for å ferdigstille albumet. “Let It Be” ble sluppet i Storbritannia 8. mai 1970, og toppet listen to uker senere. I USA forhåndssolgte den til 3.7 millioner kopier, og fikk en Oscar for beste filmmusikk det året.

Den 10. april fikk avismannen Don Short et tips om at Paul McCartney skulle gå ut av The Beatles og hans artikkel om dette ble overskrift i avisen dagen etter. Lennon ble fornærmet fordi han ikke fikk annonsert dette selv fordi det virket som om det var McCartney’s ide. Lennon hevdet i ettertid at det var han som startet bandet, og følgelig også han som splittet det. McCartney hadde lagt ved et intervju med presseeksemplarene av hans første solo-LP, “McCartney”, men sier ikke eksplisitt i det intervjuet av gruppen er oppløst. Så det var egentlig en Apple insiders tips til Don Short som sprakk hull på byllen. John, George og Ringo holder døren på gløtt for at gruppen skal komme sammen igjen etter en stund, samtidig som de driver med innspillinger til sine egne solo-album. Det skulle imidlertid ikke skje.

Ved utgangen av 1970 hadde Beatles solgt over 500 millioner plater.


The Beatles 1971-1995

Medlemmene av The Beatles tok fatt på sine solokarrierer. Lennon startet den fiktive gruppa Plastic Ono Band, McCartney dannet gruppa Wings. Parallellt med dette, fortsatte plateselskapet EMI/Capitol å utgi plater med The Beatles, men dette var stort sett samleplater med tidligere utgitte sanger. Platene fortsatte å selge.

George på The Concert for Bangladesh.

John, George og Ringo dukker opp som musikere på hverandres album, forholdet til McCartney er fremdeles noe kjølig. Paul har nemlig saksøkt de andre, kun for å komme seg ut av Beatles og ut av klørne til Allen Klein, som nå styrer Apple-selskapet. Ringo, den joviale trommis er den som bærer minst nag, og han og Paul spiller på hverandres album i ny og ne. Paul McCartney og Ringo Starr besøker Norge, Ringo for å spille inn et TV-show på Geilo i 1971, Paul for å gi konsert i Njårdhallen, Oslo med sin nye gruppe Wings i 1972. I 1973 kommer det ut to samlealbum med The Beatles, “1962 – 1966” (også kjent som “the red album”) og “1967-1970” (også kjent som “the blue album”), fargene til Liverpool FC og Everton FC, de to største fotballagene i Liverpool. Samme år gir Ringo Starr ut sitt bestselgende soloalbum, kalt bare “Ringo” hvor alle de fire i The Beatles med, og tre av dem spiller sammen på Lennons komposisjon “I’m The Greatest”.

I 1977 gir EMI/Capitol ut et konsertalbum med The Beatles, satt sammen av konsertopptak fra da The Beatles spilte i Hollywood Bowl, LA i 1964 og 1965. På samme tid dukker det opp et opptak med The Beatles fra da de spilte på Star-Club i Hamburg ved juletider 1962, som blir utgitt på plate av et annet plateselskap. Etter hvert blir denne plata kjent ulovlig, og er ikke lenger i handelen. Avisene spekulerer på en gjenforening av The Beatles gjennom hele 70-tallet, men det skjer ikke. Det nærmeste man kommer er at Paul, George og Ringo spiller sammen i bryllupet til Eric Clapton i 1979.

Paul, George og Ringo med Lonnie Donegan i Eric Clapton og Patties bryllupsfest.

I 1980 blir John Lennon skutt ned og drept utenfor sin leilighet på Manhattan av en gal mann som gjerne ville bli kjent ved å drepe en kjendis. Massemedia skal ha det til at han var en fan, men mannen hadde aldri eid en Beatlesplate, kun lånt noen fra sitt lokale bibliotek. Folk fra en radiostasjon som hadde vært inne i Lennons leilighet og intervjuet ham, ga Lennons nye album, “Double Fantasy” til mannen som lusket utenfor. Dette var morderen, og da Lennon-paret kom ut av bygningen ba han om, og fikk, Lennons autograf på dette albumet. Da de kom tilbake etter en tur i studio, skjøt og drepte han John Lennon.

Drapet på Lennon gjorde at The Beatles igjen fikk stor oppmerksomhet, og platesalget nådde nye høyder. I tillegg tok hjembyen Liverpool seg sammen og begynte å anerkjenne betydningen av The Beatles for byen. Nye initiativer gjorde at man gravde frem igjen den sammensŕaste Cavern Club og Beatlesturismen til Liverpool begynte.

I 1987 starter man å utgi de engelske Beatlesplatene på CD, men The Beatles Live at The Hollywood Bowl fra 1977 kommer ikke i dette formatet.

Paul McCartney besøker Norge for andre gang i 1989, denne gangen gir han konsert i Drammenshallen. Gjennom hele 70 og 80-tallet ligger The Beatles i rettssak med EMI/Capitol om for lite royalties for platesalget. Dette kommer endelig til en løsning i 1993, og kysten er klar for nye Beatles-utgivelser.

Paul McCartney gir også to konserter i Oslo Spektrum i 1993.

Ringo Starrs fraskilte kone Maureen dør av komplikasjoner i forbindelse med leukemi i Seattle i 1994. Ringo og barna er der, hun ble bare 48 år gammel.

Fansen jubler da dobbelalbumet The Beatles Live at BBC kommer i handelen i desember 1994, med opptak Beatles gjorde for radio på sekstitallet.


The Beatles 1995-1996 (“The Threetles”)

Rettssaken mellom plateselskapet EMI og The Beatles er over og penger skifter hender. Dette gjør at veien ligger åpen for nye utgvelser med Beatles, og man tester først vannet ved å utgi et album med en samling radioopptak fra BBC med tittelen The Beatles Live at BBC. Samlingen blir en salgssuksess, og de tre gjenlevende Beatlene kommer sammen igjen for å gjøre ferdig et gammelt prosjekt.


Prosjektet, med arbeidstittel The Long and Winding Road er egentlig en dokumentarfilm der Neil Aspinall har satt sammen opptak fra arkivene i kronologisk rekkefølge for å fortelle historien om The Beatles. Dette utvikler seg nå til å bli The Beatles Anthology. Dette var historien om the Beatles, fortalt av dem selv. Prosjektet blir utvidet kraftig og omfatter plateutgivelser, en TV-serie og en bok. George, Paul og Ringo hadde en jam-session hjemme hos George og spilte inn to sanger i Pauls studio. De to sangene var Free As A Bird og Real Love, to etterlatte komposisjoner av John Lennon. Lennon synger selv på disse sangene, hans stemme er hentet fra hans arbeidsdemoer. Det kommer ut tre dobbeltalbum med titlene Anthology Vol. 1, 2 og 3 med opptak som ikke har vært utgitt tidligere.


The Beatles 1997-2006

George dør, men det er flere Beatles-prosjekter på gang som ble påbegynt før hans bortgang.

– I 1998 blir Paul McCartney enkemann da hans kone gjennom 29 år, Linda McCartney dør av brystkreft, samme sykdom som rammet Pauls mor da han var 14.

– I 1999 relanserer Beatles sin 1968-tegnefilm Yellow Submarine på DVD og med et nytt “songtrack” album, der de gamle Beatlesangene har fått et mer moderne lydbilde. Alle tre intervjues i forbindelse med dette.

Paul McCartney kommer på et uoffisielt besøk til Norge og besøker plateselskapet EMI.

– I 2000 havner Beatles på hitlistene verden over igjen da de utgir Greatest Hits – samlingen “1”. Det skal etter hvert bli dette tiårets (2000-2010) mestselgende album.

På Ringos 60-årsdag i 2000, siste bilde av disse tre samlet. Det er Rod Weston som står bak dem.

– I 2001 dør George Harrison etter langvarig kamp mot kreften.

Paul McCartney opptrer på Nobel-konserten i Oslo Spektrum like etterpå.

– I 2002 er Paul og Ringo sammen igjen på scenen i Royal Albert Hall for å hylle minnet om kameraten George i konserten The Concert For George. Musikere som har jobbet sammen med George opp gjennom årene opptrer på konserten.

– Beatlesfilmen A Hard Day’s Night kommer ut på DVD.

– I 2003 ga The Beatles ut en omarbeidet versjon av Let It Be albumet, Let It Be…Naked, der de fjernet de svulstige arrangementene fra Phil Spector som hadde kjennetegnet originalen. En planlagt nyutgivelse av filmen blir lagt på hylla.

– I 2004 begynte The Beatles å utgi sine amerikanske album på CD for første gang, med boksen The Capitol Albums.

Paul McCartney gir konsert i Oslo, på Valle Hovin – og deler ut en gratis bil til en publikummer! Konserten er oppvarming til at han skal være det store trekkplasteret på festivalen Glastonbury i England.

The Beatles 2006-2020

– I 2006 startet forestillingen LOVE i Las Vegas, – et samarbeid mellom Beatles og sirkustruppen Cirque Du Soleil, prosjektet var opprinnelig satt i gang av George Harrison før han døde. Beatles-produsent George Martin og hans sønn Giles har satt sammen musikken til forestillingen, ut ifra arkiverte studio-opptak med The Beatles. Et soundtrack-album kom 20. November 2006.

Volum 2 av The Capitol Albums kommer også ut. Samlet har nå platene til The Beatles blitt solgt i mer enn 600 millioner eksemplarer verden over (2006).

– I 2007 samlet Paul, Ringo og enkene etter John og George seg i Las Vegas igjen for å avduke minnesmerke over de to avdøde Beatlene, og Help! filmen kom ut verden over på DVD. Beatles-musikalen Across The Universe hadde suksess på kino.

– I 2008 kom dokumentarfilmen All Together Now om arbeidet med LOVE ut på DVD.

11. September åpnet Beatles-Platz Hamburg – et monument på Reeperbahn til ære for The Beatles.

– I 2009 opptrer Paul McCartney og Ringo Starr sammen igjen i Radio City Music Hall i New York 4. April. Opptredenen er en del av en veldedighetskonsert hvor inntektene går til å lære 1 million barn transcendental meditasjon.

09/09/09 kom TV-spillet The Beatles:RockBand om og med Beatles sin musikk. Spillet er tilgjengelig for Playstation 3, XBox 360 og Wii. Samme dag kom også The Beatles sine CDer ut på nytt i forbedret lyd, både i stereo og mono. Dette markerte første gang de fire første Beatles-albumene var tilgjengelig i stereo på CD, og Beatles markerte seg med dette igjen på hitlistene verden over. Det annonseres at Beatles tegnefilmen Yellow Submarine skal spilles inn på nytt i 3D, de planene blir etter hvert skrinlagt.

Beatles får eget museum i Hamburg.

– I 2010 fortsetter Paul og Ringo å opptre live med sine respektive turneer. Det er flere jubileer, 50 år siden Beatles fikk det endelige navnet sitt og startet sine profesjonelle karrierer, 50 år siden Beatles dro til Hamburg for første gang, 70 år siden John Lennon ble født og 30 år siden han ble drept. Disse jubileene blir markert både i Liverpool, Hamburg og i andre land av de forskjellige Beatles-fanklubbene.

Apropos fanklubber så fylte den norske Beatlesfanklubben “Norwegian Wood” 30 år i 2010.

La oss ikke glemme at også Ringo Starr fyller 70 år, og den dagen er han i full sving med sin sommerturné og står på scenen i Radio City Music Hall i New York City. Etter at Ringo har avsluttet konserten dukker plutselig Paul McCartney opp på scenen, og som en overraskelse for Ringo spiller han Beatlessangen “Birthday”.

18. oktober kommer det ut remastrede versjoner av samlealbumene fra 1973 med hitsene til Beatles, 1962-1966 (også kjent som “Red album”) og 1967-1970 (også kjent som “Blue album”).

Beatleskatalogen debuterer på iTunes – hvor man da kan laste ned sangene som mp3-filer offisielt, tidligere har dette kun vært mulig på piratsider.

Paul McCartney og Ringo Starr.

I 2011 kommer det forrige tiårets mestselgende album ut på nytt i remastret utgave. Vi snakker om The Beatles “1”. Albumet, som opprinnelig kom ut i 2000 blir remastret på nytt da den opprinnelige utgivelsen ble foretatt av Peter Mews, som benyttet seg av “no-noise” filtere som var mye i bruk på nittitallet.

2011-remasteren av “1”

Denne nye remastringen av albumet gir en klarere lyd og enkelte artifakter fra studioinnspillingene blir fjernet. Imidlertid skal “1” remastres nok en gang bare fire år senere.

Singleboks

I tillegg kommer det ut i begrenset opplag en boks med fire singler i forbindelse med Record Store Day 2011.

Ringo Starr kommer og gir konsert i Norge for første gang. Det skjer på Frognerbadet på Norwegian Wood-festivalen.

Paul McCartney gifter seg med Nancy Shevell på John Lennons fødselsdag, 9. oktober. Det er hans tredje ekteskap.

I 2012 kjøper Universal Music plateselskapet EMI, noe som innebærer at platene til The Beatles nå håndteres av Universal. Den siste utgivelsen av en Beatles-LP på EMI kommer med albumet Tomorrow Never Knows. Dette er i utgangspunktet ikke et fysisk album, kun et nedlastbart et. Likevel produseres det 1000 eksemplarer av albumet på vinyl, som EMI deler ut til none av sine ansatte og enkelte andre i platebransjen. Så kommer den remastrede albumkatalogen til The Beatles ut på LP på nytt. Vinyl er tilbake og man må smi mens jernet er varmt. Man benytter seg av de samme digitale remastringene som lå til grunn for nyutgivelsene på CD i 2009.

Samme år kommer TV-filmen Magical Mystery Tour ut på DVD med masse bonusmateriale, i tillegg til en BBC-spesial om filmen. Det samme gjør en ytterligere restaurert utgave av tegnefilmen Yellow Submarine og det tilhørende Yellow Submarine Songtrack-albumet.

I 2013 blir en samleboks med de amerikanske LP-utgivelsene utgitt på CD.

40 tidligere uutgitte spor fra Beatles’ BBC Radio-sendinger fra 1963–1964 (akkompagnert av 23 intervjuspor fra de tilhørende sendingene) utgis som On Air: Live at BBC Volume 2. Det blir utgitt samtidig med en remasteret og ompakket Live at BBC, som opprinnelig ble utgitt i 1994. Det nye albumet er tilgjengelig som et sett med to CDer og et sett med tre LPer.

En utgivelse fra The Beatles med tittelen The Beatles Bootleg Recordings 1963 – et samlealbum med 59 tidligere uutgitte innspillinger av Beatles kommer 17. desember 2013, eksklusivt gjennom iTunes Store. Utgivelsen ble gjort utelukkende for å utvide opphavsretten til 1963-opptakene i henhold til EU-lovgivningen med 20 år – EU beskytter opptak i 70 år KUN hvis de er formelt utgitt. Selv om samlingen i utgangspunktet bare var tilgjengelig i noen få timer, ble den senere tilgjengelig for kjøp igjen. Etter at iTunes Store ble til Apple Music er den tilgjengelig der. Ettersom samlingen ikke er utgitt i fysiske formater, kun som digitale, nedlastbare filer – så har selvsagt bootleggere lagd både LP- og CD-plater fra disse 59 sporene.

I 2014 er det 50 år siden The Beatles inntok USA, og dette blir feiret med en stor konsert i Los Angeles hvor både Paul McCartney og Ringo Starr deltar og spiller sammen. The Night That Changed America: A Grammy Salute to the Beatles blir TV-sendt 9. februar – på dagen 50 år etter at Beatles debuterte på Ed Sullivan Show.

The Beatles in Mono utkommer i en boks i begrenset opplag på vinyl. Denne gangen benytter man seg ikke av CD-remastringene fra 2009, men på de originale masterbåndene. Altså en helt analog utgivelse. Den blir snart et samlerobjekt og øker i verdi.

I 2015 dør John Lennons første kone Cynthia av kreft på Mallorca, Spania.

The Beatles “1” nyutgis, bare fire år siden forrige nyutgivelse, men denne gangen har den blitt remikset av Giles Martin og Sam Okell. I tillegg kommer den ut som en luksusutgave “1+”, hvor det medfølger en DVD eller Blu-ray med musikkvideoene til sangene, også disse pusset opp, restaurert og med nymikset lyd.

Beatleskatalogen debuterer på ni ulike strømmetjenester, deriblant svenske Spotify.

Paul McCartney gir konsert på Telenor Arena utenfor Oslo.

I 2016 kommer resultatet av noe som hadde gått under det foreløpige navnet The Beatles Live Project, hvor Apple har etterlyst og samlet innsendte filmopptak fra Beatlesfans som hadde vært på konserter og filmet på sekstitallet. Etter å ha hyret inn regissør Ron Howard til å lage film av materialet får dokumentarfilmen navnet Eight Days A Week etter mal fra de gamle Beatlesfilmene, og konseptet endres. Dokumentaren blir satt opp på kinoer, og etter forestillingen viser man en nyoppusset utgave av Beatleskonserten fra Shea Stadium i 1965. På platefronten gir man omsider ut på nytt The Beatles at Hollywood Bowl fra 1977 med opptak fra konsertene der i 1964 og 1965. Det blir designet et nytt omslag som gjenspeiler “Eight Days A Week” filmen og fire bonussanger blir lagt til, i tillegg til at lyden er remastret og mikset av Giles Martin fra de gamle trespors båndene. Hans far, Beatlesprodusent George Martin dør, nitti år gammel.

Live at the Hollywood Bowl nyutgis, remikset og med bonusmateriale.

Paul McCartney kommer til Bergen og holder konsert på Koengen. Det har regnet hele dagen men idet Paul ankommer scenen stopper regnet.

I 2017 feirer man 50 år siden Beatles-LPen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kom ut ved å mikse platen i stereo på nytt. Dette arbeidet ble gjort av Giles Martin og hans assistent Sam Okell, som også mikset albumet for surroundlyd. Platen utkom i mange formater – den gjeveste en luksusboks med bok og flere plater med bonusmateriale fra plateinnspillingene. Dette skulle bli den første av flere slike nymiksinger – noe også George Harrisons og John Lennons solokataloger ble gjenstand for.

Til jul utgis i begrenset opplag en boks med Beatles’ julesingler som fanklubbmedlemmene hadde fått tilsendt som fleksiplater i perioden 1963-1969. I The Beatles Christmas Record Box kommer de som vanlige vinylsingler.

I 2018 blir Ringo slått til ridder og får tittelen Sir Richard Starkey. Paul McCartney mottar også en æresbevisning, han mottar Order of the Companions of Honour for sitt bidrag til musikkhistorien. “The Beatles” også kjent som det hvite dobbelalbumet får sin remiksede jubileumsutgave i alskens formater og utgaver. Deriblant demoinnspillingene som ble gjort hjemme hos George Harrison før de gikk i studio får nå sin offisielle utgivelse.

I 2019 fortsetter jubileumsutgivelsene i remikset stand, denne gangen er det “Abbey Road” som får denne behandlingen.

I 2020 gjør en verdensomspennende pandemi til at forestillinger må innstilles og folk oppfordres til å holde seg inne og hjemme. Dette gjør også at enkelte plateutgivelser forskyves og at Beatlesforestillingen Love i Las Vegas tar en pause. Den har gått nesten kontinuerlig siden 2006.

Beatlesfestivalen på Beitostølen som ble utsatt fra 2019 på grunn av pandemien blir videre utsatt.

John Lennon ville ha blitt 80 år og blir hyllet med en konsert på Rockheim for et lite publikum, grunnet pandemien.

Ringo Starr fyller også 80 år.

The Beatles 2021-

I 2021 kommer jubileumsutgaven av “Let It Be” forsinket ut. Den inneholder foruten ny miks av albumet flere øvingsopptak samt en versjon av “Get Back” albumet som skulle vært utgitt i 1969 men som ble omarbeidet til “Let It Be” i 1970. En ny TV-serie med tittelen “Get Back” blir sendt på Disney+ og dokumenterer hva Beatles gjorde i januar 1969, da de drev og spilte inn “Let It Be”-filmen og albumet. En periode som fra før har blitt sett på som depressiv og begynnelsen på bruddet får nå et bedre rykte etter at fansen har sett mange tidligere uutgitte filmopptak med Beatles i studio. Beatlesfestivalen på Beitostølen har pause også dette året.

En ikke-fysisk utgivelse igjen – gavepakke til bootleggerne.

I 2022 kommer tak-konserten til The Beatles fra 30. januar 1969 ut på strømmetjenester som Get Back – The Rooftop Performance og en film som inneholder denne konserten, The Beatles: Get Back – The Rooftop Concert settes opp på kino. Den nymiksede Revolver kommer ut, også den blir gitt samme behandling som de tidligere utgitte jubileumsutgavene, med bonusspor og utgivelse i mange formater.

Paul McCartney fyller 80 år og er igjen det store trekkplasteret på festivalen Glastonbury – slik han var det i 2004.

Det blir også hyllestkonsert med norske artister på Rockheim i anledning Pauls 80-årsdag.

Beatlesfestivalen gjenoppstår, men nå på Grand Hotell Terminus i Bergen. Den blir en stor suksess og er utsolgt måneder i forveien.

I 2023 hyller vi George Harrison i anledning at det er 80 år siden han ble født. Konserten ble holdt på Rockheim i Trondheim i februar. Etter amputerte turnéer i årene med pandemi på grunn av at bandmedlemmer og også Ringo selv fikk korona, holder Ringo en komplett sommerturné i mai-juni.

Beatlesfestivalen 2023 finner sted i oktober, og starter med norgespremiere på Pre-Fab!, filmen om Colin Hanton, trommeslager i Quarrymen. Trommeslagere står i fokus på festivalen, som gjestes av Pete Best. Paul McCartney spiller konserter i Australia, Mexico og Brasil.

Det er en stor begivenhet da singlen “Now and Then” med The Beatles utgis. Den baserer seg på en pianodemo av John Lennon som de tre andre jobbet med å omarbeide til en Beatlessang allerede i 1994-95. De ga imidlertid opp den gangen, men nå hadde teknologien kommet så langt at de var i stand til å fullføre sangen. Paul og Ringo spilte inn nye koringer og la på trommer og gitarer, og Georges rytmegitarspilling ble beholdt. I tillegg ble det spilt inn et strykerarrangement.

The Beatles utgir sine samlealbum fra 1973, “1962 – 1966” (også kjent som “the red album”) og “1967-1970” (også kjent som “the blue album”) remikset og i Dolby Atmos på strømmetjenester. Det medfølger en del ekstra sanger i forhold til 1973-utgaven av albumene, og sangene som tidligere kun fantes i mono, “Love Me Do” og “She Loves You” er nå i stereo, takket være ny teknologi som kan splitte sanger i flere spor etter stemme og instrument.

I 2024 vant den animerte nye musikkvideoen til The Beatles, “I’m Only Sleeping” Grammy og den Lennon-inspirerte “War Is Over” animasjonsfilmen Oscar. Det ble annonsert at det skal lages fire nye biografiske spillefilmer om The Beatles, en film per beatle. Filmene forventes å ha premiere i 2027.

Redigert og oppdatert av Roger Stormo.