Under kommuniststyret i Sovjetunionen på sekstitallet var ikke musikken til The Beatles godkjent av myndighetene, og de slapp dermed ikke til på platemarkedet der borte.I stedet måtte unge sovjetere belage seg på eventuelle radiosignaler fra Radio Luxemburg, men i omløp på svartebørsen var det også bootlegs med Beatlesmusikk, og noen av de platene ble faktisk presset på gamle kasserte røntgenbilder, i mangel av vinyl.
Kvaliteten på slike pressinger på gamle røntgenbilder var veldig lav. I dag kan du finne flere eksemplarer av disse platene til salgs på ebay (selvsagt). Da Paul McCartney besøkte Russland i 2003 og snakket med toppolitikerne i det nye styret kunne de fortelle ham at de var gamle beatlesfans som lærte seg engelsk ved å lytte til slike plater.
Den eneste Beatlesutgivelsen som kom ut offisielt i Sovjetunionen på sekstitallet var da “Girl” dukket opp på en 10-tommers samle LP med forskjellige artister i 1967, kalt “Musical Kaleidoscope”.
Etter hvert som sekstitallet gikk over til syttitallet ble det lempet på politikken overfor vestlig musikk og noen utgivelser med de tidligere beatlesmedlemmene kom på offisielle plateutgivelser på det statlige Melodiya-selskapet (Мелодия). Men det var sparsomt med utgivelser. Først ut var Paul McCartney og Wings, som kom ut på en single i 1972. Det var selvsagt den systemkritiske “Give Ireland Back To The Irish” som kom ut på en flexidisc, der den andre siden var “Man We Was Lonely” fra “McCartney”-LPen. Platen fulgte gratis med et ungdomsblad, “Horizons”. Med dette bladet fulgte det gjerne med en flexidisc, og mange av de påfølgende utgivelsene med Beatles og ex-Beatles kom ut på denne måten, i dette bladet.
Året etter dukket det opp nok en sang fra McCartney-albumet, nemlig “Junk”, som kom ut på to forskjellige samleplater. Og påfølgende år hadde John Lennons “Luck Of The Irish” funnet vei gjennom sensuren, sammen med “New York City”. Samme år, 1974 dukket det opp tre EP’er med selveste The Beatles, som ble utgitt både som flexidiscer (med “Horizons”) og på vanlig vinyl. Sangene som nå hadde sluppet gjennom jernteppet var på EP 1: “Can’t Buy Me Love”, “Maxwell’s Silver Hammer”, “Lady Madonna” og “I Should Have Known Better”. EP 2: “With A Little Help From My Friends”, “Penny Lane”, “When I’m Sixty Four” og “Lovely Rita”, EP 3: “Across The Universe”, “I Me Mine” og “Let It Be”.
I 1974 dukket det også opp flere sanger med Paul og Linda McCartney i form av fire sanger fra “Ram” LPen som kom på en EP (“Heart Of The Country”, “Ram On”, “Dear Boy”, Eat At Home”) og sist men ikke minst debuterte George Harrison på en offisiell Sovjetisk plate med megahiten “My Sweet Lord” (til tross for at religion stadig var forbudt i den ateistiske kommuniststaten), sammen med “Awaiting For You All” og Bangla Desh” på en flexidisc som fulgte med “Horizons”.
I 1975 kom det ut en del sanger fra “Abbey Road”-albumet fordelt over to EPer og Ringo platedebuterte i Sovjetunionen da “Six O’Clock” og “Oh My My” var med på nok en slik flexidisc som var vedlegg til “Horizons”. Ditto for Paul McCartney & Wings året etter, 1976, da flexidiscen i bladet inneholdt “You Gave Me The Answer” og “Mrs Vandebilt”. Sistnevnte ble en stor hit for Paul der borte med sitt fengende “Ho! Hey Ho!” refreng, og da Paul skulle spille konserter i Russland og Ukraina i 2003-2004 ble det holdt avstemming blant fansen om ønskelåt de ville Paul skulle spille, “Mrs Vandebilt” vant. Beatles EPene inneholdt på nr 1: “Here Comes The Sun”, “Because”, “Golden Slumbers-Carry That Weight-The End”, EP 2 : “Octopus’s Garden”, “Something” og “Come Together”.
I 1977 var det omsider duket for LP’er, en med John og en med Paul & Wings. Sistnevntes LP var “Band on the run” med en forskjell: tittelsporet var ikke med! Den ble erstattet med superhiten til Wings fra 1976, “Silly Love Songs”. Men med dette fikk jo også “Mrs Vandebilt” videre utbredelse på det sovjetiske markedet.
John Lennons LP som ble godkjent for utgivelse var “Imagine”, som ble utgitt uforandret når det gjelder sangene på platen, men selve plateomslaget var i tynn tynn papp og verken innercover, plakat eller postkort fulgte med, i motsetning til utgavene som kom ut i vesten i 1971.
På en herværende auksjon fra firmaet “Gotta Have Rock’n’Roll” har det dukket opp et brev inneholdende en henvendelse fra EMI til John Lennon tidlig i januar 1977, der det redegjøres for Lennons andel av inntektene fra Melodiya fra dette albumet. Innledningsvis opereres det med 50 000 eksemplarer, men utover året vet vi at ytterligere opplag ble presset.
2880 britiske pund var Johns andel av salget av de første 50 000 eksemplarer. Vi regner med at han fikk flere slike brev etter hvert som det ble presset opp flere opplag.
I 1978 inneholdt en flexidisc i “Horizons” en Wings single, den britiske storselgeren “Mull Of Kintyre” med “With A Little Luck” på baksiden. Intet nytt i 1979 men 1980 brakte nok en fleksi, da som vedlegg i et annet blad, “Club and Amateur Performances” og nå med The Beatles: “She’s Leaving Home” og “With A Little Help From My Friends”. Sistnevnte hadde jo vært ute tidligere, i 1974, husker vi.
Med Lennons død i 1980 kom det ut to blader med flexidiscs av ham året etter, i “Horizon” fikk man “(Just Like) Starting Over” koplet med “Dear Yoko”, mens “Club and Amateur Performances” hadde med en fleksi med Lennonklassikerne “Working Class Hero” og “Isolation”.
Ingenting i 1982, men i 1983 kom det en EP med utdrag fra “Imagine”-albumet, inneholdende tittellåten, “How?”, “Give Me Some Truth” og “Oh My Love”. Også Paul og Wings kom med på en EP til tross for at Wings ikke var mer, også dette med sanger fra Wings LPen fra 1977: “Silly Love Songs”, “Jet” og “No Words”.
På en titommers LP utgitt i undervisningsøyemed for sjuende klasse befant “Because” seg, tidligere ute på EP.
I 1984 var man kommet under fund med at Paul McCartney hadde startet sin solokarriere etter Wings med flexidiscen “Ebony And Ivory” / “Pipes Of Peace” i bladet “Horizons”.
Så, i 1986 kom det intet mindre enn to LP’er med The Beatles! Den ene var “A Hard Day’s Night”, men den manglet noe. “When I Get Home” var borte! Sensurert?
Det var det ene albumet, men det kom ut et til, som var en ren sovjetisk kompilering: “A Taste Of Honey” het den LP’en.
Side 1
P.S. I Love You 2:01
Do You Want To Know A Secret? 1:55
A Taste Of Honey
I Saw Her Standing There 2:50
Baby’s In Black 2:05
No Reply 2:15
I’ll Follow The Sun 1:47
Eight Days A Week 2:42
Side 2
I Don’t Want To Spoil The Party 2:32
Rock And Roll Music 2:31
Please Mister Postman 2:27
It Won’t Be Long 2:11
Till There Was You 2:12
Little Child 1:44
Devil In Her Heart 2:23
I Wanna Be Your Man
I tillegg til disse to LP’ene kom det også en samle LP som het “THE PLACE TO MEET. DISCOTHEQUE. VOLUME 2” På denne fant man et sammenklipt potpurri av Beatlessanger med fragmenter av “Ain’t She Sweet (!), “A Hard Day’s Night”, “I’m Happy Just To Dance With You”, “Things We Said Today”, “Any Time At All” og “Ain’t She Sweet”(!). To fra Polydor startet og sluttet potpurriet altså.
To år senere fant Paul McCartney på en idé, han skulle utgi et album kun for Sovjetunionen! Han spilte inn et knippe gamle rockelåter og ga ut CHOBA B CCCP som røft kan oversettes til “Back in the USSR”. Førsteopplaget hadde 11 sanger.
Dette første til oppstyr blant platesamlerne i resten av verden som nå måtte få tak i denne LP’en andre steder enn i platebutikkene sine. I Oslo på en platemesse på Sardines dukket det opp noen folk som hadde den til salgs, de hadde vært i Sovjetunionen og fått russere til å kjøpe flere eksemplarer i Melodiyas platebutikk. Disse byttet nordmennene til seg med vestlige varer så som dongeribukser, noe som var svært ettertraktet der borte i øst.
De som var medlemmer av Paul McCartneys offisielle Fun Club var heldige, de fikk tilsendt platen gratis og franko fra klubben. LPen var da utvidet med to ekstra sanger, “I’m Gonna Be A Wheel Some Day” og “Summertime”. Noen feilpressinger i 1989 inneholdt 12 sanger. Senere ble LPen også tilgjengeliggjort i verden forøvrig, og kom også ut på CD – da med 14 sanger.
1990 var siste året for det statlige selskapet Melodiya, Sovjetunionen var i oppløsning da Paul McCartneys LP “Flowers In The Dirt” ble utgitt. I tillegg kom det tre titler som inneholdt sanger med The Beatles, “And I Love Her” på den ene, “I’ll Follow The Sun” på den andre og “A Taste Of Honey”, “Rock And Roll Music” og “She Loves You”.
Etter oppløsningen av Sovjetunionen bortfalt alle regler og det å betale for rettigheter kunne man bare blåse i, noe som gjorde at bootleggeren Antrop utga alle albumene til The Beatles, og redesignet omslagene, lagde dobbel-LP av “Revolver” / “Sgt Pepper” osv. Men vi regner alt dette som bootlegs i og med at man ikke har betalt for rettighetene til å utgi dette. Russland har blitt en røverstat hvor lovløshet hersker og russiske tilbydere fallbyr MP3er av alle kjente musikere, artister osv og beholder pengene i egen lomme.
Siste kommentarer