Beatles med autopen

Foto: Dezo Hoffmann

Mange samlere sitter på bilder av The Beatles som tilsynelatende er signert (ofte kun med med fornavn) av de fabuløse fire. Felles for disse er at de ikke er innhentet personlig i møte med The Beatles, men tilsendt som konkurransepremier eller at man har skrevet til fanklubben og blitt belønnet med disse.

Men om The Beatles skulle ha satt seg ned og signert alle forespørsler om autografer, så ville de ikke ha hatt tid til annet. Derfor gikk NEMS til innkjøp av en såkalt “autopen”. På norsk benytter man både den opprinnelige betegnelsen, men også “underskriftsmaskin”.

Dette er et bilde av et eksemplar av Modell 50 av disse maskinene, som ble produsert av «The International Autopen Company». Denne maskinen ble bestilt og installert i Det Hvite Hus under president John F. Kennedy. Den relativt unge presidenten var så populær at forespørsler om autografer strømmet inn i såpass stort antall at han ikke på noen som helst måte ville ha rukket å besvare henvendelsene personlig.

Model 50 av en autopen.

Fanklubben til The Beatles benyttet denne maskinen i perioden 1963 til 1968, og vi finner mange forskjellige bilder som er behandlet med autopen fra disse årene.

I noen tilfeller ble slike behandlede bilder også benyttet som plateomslag, på forsiden av den norske utgaven av «Love Me Do» er det for eksempel benyttet et reklamebilde med autografer påført med autopen.

Ved hjelp av maskinen kunne man også gi hver autograf en individuell farge, så Johns kunne være blå og Georges svart, for eksempel. Alt for å gi inntrykk av at dette er påført med kulepenn.

Dessverre så har mange slike bilder med autografer påført med autopenn blitt solgt til høye priser, da både selger og kjøper kan ha vært uvitende om denne praksisen. Her er noen eksempler på bilder signert med autopen.


I tillegg til autopen, så drev også Beatles’ assistenter Mal Evans og Neil Aspinall og signerte bilder med autografene til Beatles-gutta, som de hadde lært deg å etterlikne. Ja, og så hadde George Harrison også lært seg underskriftene til de andre, så han kunne gjerne signere for dem alle, noe han av og til gjorde.