Beatlesfestivalen i Bergen

I dagene fredag 7. til søndag 9. oktober vil Vestlandets hovedstad bli preget av musikken til tidenes mest betydningsfulle band, The Beatles. Det blir konserter, foredrag, quiz, platemesse og mye mer i løpet av festivalen.

Tidligere festivaler
Den tradisjonsrike Beatlesfestivalen på Beitostølen flytter til Bergen. I dagene fredag 7. til søndag 9. oktober vil Vestlandets hovedstad bli preget av musikken til tidenes mest betydningsfulle band, The Beatles. Det blir konserter, foredrag, quiz, platemesse og mye mer i løpet av festivalen. Festivalen på Beitostølen har ekspandert voldsomt siden den ble arrangert for første da Terje Steinsrud startet den opp i 2006 sammen med Eivind Rølles og hans band, The Fabulous Couldhavebeens. Rølles hadde fortalt Paul McCartney at bandet hans spilte mange Beatles-sanger hvorpå Paul repliserte: Det gjør mitt band også!

EIvind Rølles & The Fabulous Couldhavebeens på Beatlesfestivalen 2006. Foto: Geir Norling

Allerede første året kom det ca 400 tilreisende til Beitostølen. Blant norske artister som har opptrådt på Beatlesfestivalen opp igjennom årene kan vi nevne Tor Endresen, Viggo Sandvik, Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen og Trond Granlund.

Også tidsvitner fra kretsen rundt The Beatles har gjestet festivalen, slik som fanklubbsekretær Freda Kelly og filmprodusent Tony Bramwell, for ikke å nevne han som var Beatles’ trommeslager i to år før Ringo, Pete Best, alle tre fra Liverpool.

Andre foredragsholdere har vært Eirik Wangberg som produserte McCartneys «Ram» album, Staffan Olander som har samarbeidet mye med Beatlesprodusent George Martin, kunstner Jeff Cummins og den kjente Beatles-forfatteren Mark Lewisohn.

 

Flere internasjonale band har også gjestet Beatlesfestivalen opp gjennom årene, blant andre Pete Best Band, The Shakers, Hamburg Beat og Help! I tillegg har flere norske tribute-band deltatt, de mest kjente blant disse er Det Betales og The Norwegian Beatles, begge med god erfaring fra Beatlesfestivaler verden over. Bergensbandet Revolver er også blant dem som har spilt på festivalen.

På grunn av koronapandemien har festivalen hatt pause de siste to årene. Initiativtaker Terje Steinsrud føler nå at tiden er inne til å sende stafettpinnen videre, og den havner altså nå i Bergen. Arrangementskomitéen består av fjorten Beatles-entusiaster fra flere steder i landet.

Bergen
Programmet er ennå ikke fastsatt, men leder for programkomiteen Roger Stormo kan love et rikholdig og variert program som vil appellere til både unge og gamle tilhengere. Flere utenlandske artister og foredragsholdere vil være til stede, i tillegg til norske band og Beatles-kjennere. Det vil også bli lansering av en Beatles-bok på norsk.

Festivalen tar i tillegg sikte på å nå de som har et mer avslappet forhold til Beatles, de som gjerne bare vil høre musikken. Og musikk skal det bli mye av!

Festivalen starter fredag ettermiddag i whiskybaren på Grand Hotel Terminus, der det blir levende musikk og boklansering, før kvelden avsluttes med konsert med Beatles tribute bands.

Hotellet vil være hovedarena for festivalen, og flere ting med Beatlesfokus vil skje rundt om i hotellets lokaler.

Lørdag er det foredrag og filmfremvisninger på dagtid på Grand Hotel Terminus. Det blir selvsagt et Beatles-Quiz som også vil bli sendt i radioen. Etter dette blir det bespisning og konsert i Grieghallen.

Søndag er den dagen John Lennon ville ha fylt 82 år dersom han hadde fått leve. Hva vi vil å gjøre for å feire dagen er under planlegging.

Foredragene
Yan Friis og Tom Hermann Kristensen skal ha et multimedia (bilder og lydkutt kombinert med dialog/foredrag) show om konflikten mellom John Lennon og Paul McCartney i 1971-72. Det kan bli en frisk og interessant time, melder Friis.

Dag Inge Fjeld tar oss med inn i sitt foredrag «Let it Be og kreativitet i organisasjoner.» Han har har klippet ut sekvenser fra den nye dokumentarserien om «Get Back» på Disney+ som er interessante og lærerike for å forstå hvordan kreative organisasjoner virkelig arbeider.

Jackie Spencer jobber som Beatlesguide i Liverpool. Hun tar oss med på en virtuell reise som er innom flere av stedene hun pleier å ta med sine besøkende når de kommer til «Beatles-byen».

Bård Ose skal holde et foredrag om jubileumsåret 1962 i Beatleshistorien. Det skjedde mye det året, de startet året med å prøvespille for plateselskapet Decca Records, de hadde sine siste runder i Hamburg på Star Club, de skiftet ut trommeslageren Pete Best med Ringo Starr så den endelige besetningen var på plass. De begynte radiokarrieren og fikk kontrakt med BBC og så fikk de omsider platekontrakt og debuterte med singlen «Love Me Do» på Parlophone Records. Gjest hos Bård er Geir Keys som bodde i Liverpool på den tiden og kjente The Beatles.

Mer informasjon om hvilke foredragsholdere og artister som står på programmet vil komme fortløpende.

Nettsted
www.beatlesfestivalen.no

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Imponerende jobbing! Dette må jo bli bra!

Legg inn en kommentar