Britisk diskografi – LP-plater 2

LP-plater 1971-

1973

The Beatles 1962-1966 (mest kjent som “Red album”)

The Beatles 1967-1970 (mest kjent som “Blue album”)

1976

Magical Mystery Tour

19. november 1976
Parlophone PCTC 255

Magical Mystery Tour – forsiden.

Magical Mystery Tour – baksiden.

Heftet var stiftet inn i utbrettcoveret.

Dette albumet utkom i USA i 1967 og ble endelig utgitt offisielt i UK i 1976. Det hadde utbrettcover og medfølgende hefte med bilder fra filmen, tegninger og tekst.

Rock’n’Roll Music

Oppmuntret av salgssuksessen med det røde og det blå samlealbumene i 1973 fortsetter Capitol records – den amerikanske filialen av EMI – å sette sammen sanger fra Beatleskatalogen og utgi disse på samlealbum. Nå hadde de også hyret inn Beatlesprodusent George Martin til å remikse sangene. Albumet var en suksess i USA og satte i gang nok en nostalgibølge for The Beatles. Albumets omslag var sølvfarget i USA, mens Garrod & Lofthouse ikke hadde muligheter for dette i Storbritannia, så der kom den ut med et grønnskjær som bakgrunnsfarge. EMI i U.K. tok ikke sjansen på masterbåndet de hadde mottatt fra Capitol Records, muligens kom det ikke frem at dette var remikser. De stolte uansett ikke på at de amerikanske utgavene skulle være gode, så de satte sammen albumet på nytt fra deres egne masterbånd.

Rock’n Roll Music hadde utbrettcover.

Platen over er ikke utgitt på CD


1977

The Beatles At The Hollywood Bowl

6. mai 1977
EMTV 4

The Beatles At The Hollywood Bowl hadde utbrettcover.

Platen over inneholder konsertopptak som tidligere ikke var utgitt.

The Beatles Live at the Star Club in Hamburg, Germany; 1962

Platen over inneholder konsertopptak som tidligere ikke var utgitt.
Utgitt av uavhengig plateselskap.
Beatles har senere fått medhold i at denne platen er ulovlig utgitt, og den er ikke lenger i butikkene.


1978

Love Songs

Platen over er ikke utgitt på CD.

The Beatles Collection (BC 13)

The Beatles Collection

Denne boksen samlet Beatles’ studio-LPer i den britiske serien i stereo, Please Please Me – With The Beatles – A Hard Day’s Night – Beatles For Sale – Help! – Rubber Soul – Revolver – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band – The Beatles (“White album”) – Yellow Submarine – Abbey Road og Let It Be. Dessuten la man inn en bonus-LP “Rarities” som samlet sammen en del sanger og mikser som ikke var på de andre LPene, deriblant sangene fra “Long Tall Sally” EPen. Dette var første gang man så bort fra 1966 samle LPen “A Collection of Beatles Oldies”. En stor feil, da den inneholdt sanger og stereomikser som ikke er på de andre LPene i boksen. Man forbigikk også “Magical Mystery Tour” med samme resultat: Skulle man ha Beatles komplett måtte man kjøpe inn den i tillegg. Samt selvsagt “The Beatles at the Hollywood Bowl”. I Storbritannia kom denne boksen ut inneholdende britiske nypressinger av LPene, i andre land var det litt forskjellige pressinger som fant veien inn i boksen, svenske pressinger i den boksen som ble solgt i Sverige, tyske og nederlandske pressinger i den boksen som forelå i Norge. Boksen ble i sin tid solgt i Norge bl.a. via bokklubbene, noe soom gjorde at mange bestilte den hjem, satt den i hyllen og glemte den. Så bokser med uspilte plater er ingen sjeldenhet og snarere regelen enn unntaket.


1979

Hey Jude

Hey Jude (også kjent som “The Beatles Again”)

Dette samlealbumet utkom i USA i 1970 og ble endelig utgitt offisielt i UK i 1979. Britene hadde allerede presset opp dette albumet siden 1970, da med katalognummer CPCS 106 og lagd for eksport til andre land. Dette hadde de gjort med flere andre i utgangspunktet amerikanske album, “The Beatles’ Second Album”, “Something New” og “Beatles VI” finnes alle i britiske pressinger med Parlophone plateetikett, men de var altså ikke i salg på det britiske markedet. Men nå kom altså “Hey Jude” inn i varmen i den britiske diskografien, og da med nytt katalognummer: PCS 7184.

Rarities

Så kom ekstra-LPen “Rarities” som hadde vært eksklusiv for den blå boksen i 1978 ut i platebutikkene som enkeltstående utgivelse.

Platen over er ikke utgitt på CD


1980

Beatles Ballads

Platen over er ikke utgitt på CD


1981

Denne boksen inneholdt de 8 nedenstående platene:

From Liverpool

De 8 platene over er ikke utgitt på CD


1982

20 Greatest Hits

Dette var en utgivelse som kom ut internasjonalt, med litt forskjellig innhold når det gjelder hvilke sanger som ble hits i forskjellige land. På denne LPen tok man seg den frihet å forkorte “Hey Jude” ned til 5 minutter og fem sekunder. Originalen var på 7 minutter og elleve sekunder. Monoversjonene av “Love Me Do” og “She Loves You” var jazzet opp i “simulert stereo”. Innholdet i den britiske utgaven av dette albumet var:

Side 1

Love Me Do
From Me To You
She Loves You
I Want To Hold Your Hand
Can’t Buy Me Love
A Hard Days Night
I Feel Fine
Ticket To Ride
Help!
Day Tripper
We Can Work It Out

Side 2

Paperback Writer
Yellow Submarine
Eleanor Rigby
All You Need Is Love
Hello Goodbye
Lady Madonna
Hey Jude (forkortet utgave)
Get Back
The Ballad Of John & Yoko

Platen er ikke utgitt på CD

Reel Music

Reel Music

Nok et initiativ fra Capitol Records som ble utgitt internasjonalt. Idéene begynte å bli tynnslitte – nå hadde de utgitt en dobbel LP med rocka låter og en med ballader, hva skulle de finne på? Jo, de satte sammen et album med sanger fra Beatlesfilmene. Det ble en pen pakke med medfølgende hefte med bilder fra filmene. De satte også sammen en medley med sanger som de ga ut som single “The Beatles’ Movie Medley” med samme forsidetegning.

Platen over er ikke utgitt på CD

Silver Beatles

Platen over inneholder prøveopptak fra da Beatles prøvespilte for plateselskapet Decca Records i London første nyttårsdag 1962. Pete Best var trommeslageren i Beatles da, og opptakene hadde sirkulert på bootlegs siden midten av syttitallet. Nå forsøkte små uavhengige plateselskaper å gi dem ut, men for ikke å få bråk med Beatles og EMI utelot de de tre sangene som var komponert av Lennon & McCartney.
Beatles har senere fått medhold i at denne platen er ulovlig utgitt, og den forsvant fra butikkene. Imidlertid har den dukket opp på nytt igjen i Europe (også Norge) i den senere tiden, og da komplett med de tre Lennon-McCartney-komposisjonene.


1988

Past Masters Vol 1

Past Masters Vol. 2

Vinylversjonen er et dobbeltalbum med begge disse volumene samlet.


1994

Live At The BBC

30. november 1994
Apple/Parlophone PCSP 726

Platen over inneholdt radioopptak som tidligere ikke var utgitt på plate.


1995

Anthology 1

21. november 1995
Apple/Parlophone PCSP 727

Platen over inneholdt tidligere ikke utgitt materiale.


1996

Anthology 2

18. mars 1996
Apple/Parlophone PCSP 728

Anthology 3

28. oktober 1996
Apple/Parlophone PCSP 729

Platene over inneholdt tidligere ikke utgitt materiale.


1999

Yellow Submarine Songtrack

13. september 1999
Apple/Parlophone 521 4812

Platen over inneholdt nymiksede versjoner av Beatles-sanger.


2000

1

Platen over inneholdt Beatles’ førsteplasser på hitlistene i England og USA. Den solgte eventyrlig. Inneholder noe “reparert” materiale.


2003

Let It Be … Naked

17. november 2003
Apple/Parlophone 595 7132

Platen over inneholdt nymikset materiale.


2004

The Capitol Albums Vol. 1

På 60- og 70-tallet var det vanlig at de forskjellige landene kunne sette sammen sine egne singler, EPer og LP-plater, hentet fra alle de sangene The Beatles hadde spilt inn. Mest kjent for dette er USA, der de ikke respekterte de britiske utgivelsene i det hele tatt, og lagde sine egne LP-plater helt fra starten av. Ja, ikke en gang lyden fra de britiske masterbåndene synes de passet til amerikansk ungdom som var vant til mye mer romklang og ekko, så det amerikanerne gjorde var å legge på slike effekter. En annen ting var at amerikanerne ikke hadde tålmodighet til å vente på de ekte stereomiksene fra England, så hvis de hadde monomiksen på lager, ja så lagde de en helt rar stereomiks ved å ha all diskant i en høyttaler og all bass i en annen, noe de døpte “duofonisk stereo”. Og LP-platene, som i Storbritannia var små kunstverk, benyttet de ikke. Amerikanerne så på LP-covere som rene salgsplakater, så de lagde sine egne og passet på å fremheve noen kjente sangtitler på forsiden som en salgsapell for å hanke inn kjøpere som husket den og den sangen fra radio. I 1987, da Beatleskatalogen kom på CD, bestemte Beatlesselskapet Apple seg for at fra nå av var det kun de britiske utgivelsene som gjaldt, og som skulle være det som ble produsert og solgt på verdensbasis. Så amerikanerne og japanerne måtte slutte med det de drev med og bare selge plater etter de britiske platene og med britisk lyd. Men det skulle altså kun vare frem til 2004. Amerikanerne ville ha de platene de var vant til og hadde vokst opp med, men nå på CD. Og takket være at USA fortsatt er det markedet hvor Beatles selger flest plater, fikk Capitol viljen sin. Og det starter med denne boksen fra Capitol som inneholder de amerikanske titlene: Meet The Beatles – The Beatles’ Second Album – Something New og Beatles ’65.

Dette er da altså ikke en britisk utgivelse som sådan, men var tilgjengelig på verdensmarkedet, også å finne i platebutikker i Norge.


2006

Love

20. november 2006
Apple/Parlophone 0946 3 79808 2 8

Platen over inneholdt nymikset materiale.

The Capitol Albums Vol. 2

Det kom nok en boks med fire amerikanske album på CD: The Early Beatles – Beatles VI – Help! Original Motion Picture Soundtrack og Rubber Soul. En tredje boks var planlagt men ble skrinlagt.


2009

The Beatles Remastered (stereo)

Hele den engelske CD-katalogen kom ut på nytt i bedre lyd og med ny design. I boksen fulgte det med en DVD med små dokumentarklipp om innspillingen av hvert album. Disse CD platene var også tilgjengelige individuelt i butikkene.

The Beatles in Mono

Hele den engelske CD-katalogen kom ut på nytt i monomiks. Platene var miniatyrer av de originale LPene, og en spesiell dobbel samle-CD med navn Mono Masters var inkludert i boksen. Disse CDene var ikke tilgjengelige individuelt i butikkene.


2010

Red og Blue Album

The Beatles Red and Blue Albums Remastered

De to populære samlealbumene fra 1973 (LP, kassett) og 1993 (CD) nyutgis med bedre lyd. I en kort periode blir albumene solgt samlet i en boks.


2011

The Beatles 1 Remastered

Det populære samlealbumet fra 2000 nyutgis med bedre lyd.


2012

The Beatles (LP-boks i stereo)

Vinylplater er i skuddet og det utgis derfor en vinylutgave av den CD-boksen som kom ut i 2009. Med stor og fin bok.

Yellow Submarine Songtrack Remastered

Filmen nyutgis på DVD og Blu-ray, og dermed remastres også Songtrack-albumet fra 1999.


2013

The Beatles The U.S. Albums

I forbindelse med 50 år siden Beatles besøkte USA for første gang utgis det i desember 2013 nok en boks som samler de amerikanske Beatlesalbumene fra Capitol Records på CD. Denne inneholder de samme åtte titlene som de to foregående boksene, og har i tillegg “A Hard Day’s Night – Original Motion Picture Soundtrack”, “The Beatles’ Story”, “Yesterday…and Today”, “Revolver” og “Hey Jude” inkludert. I alt 13 album. Mens de to foregående boksene tildels hadde beholdt de amerikanske miksene av sangene, inneholder denne de britiske miksene.


2014

On Air: Live at BBC Volume 2

11. november 2013
Apple 602537491698

40 tidligere uutgitte spor fra Beatles’ BBC Radio-sendinger fra 1963–1964 (akkompagnert av 23 intervjuspor fra de tilhørende sendingene) utgis.

Live at BBC

Samtidig utgis en remasteret og ompakket Live at BBC, som opprinnelig ble utgitt i 1994. Albumet er tilgjengelig som et sett med to CDer og et sett med tre LPer.

Det kommer også ut en hylse med de to BBC-utgivelsene på CD som selges samlet.

 

The Beatles in Mono (LP-boks) © Apple Corps Ltd.

The Beatles in Mono utkommer i en boks i begrenset opplag på vinyl. Denne gangen benytter man seg ikke av CD-remastringene fra 2009, men på de originale masterbåndene. Altså en helt analog utgivelse. Den blir snart et samlerobjekt og øker i verdi.


2015

“1” nyutgis, bare fire år etter at det kom ut remastret i 2011. Men denne gangen er det ikke bare remastret men også remikset med ny stereo av Giles Martin. I tillegg medfølger det en DVD med musikkvideoer til sangene.

Det utgis også en utvidet utgave, “1+”, hvor det sammen med CDen medfølger to Blu-rayplater hvor den andre inneholder ytterligere musikkvideoer. I tillegg får man en tykk bok i pakken.


2016

The Beatles Live at the Hollywood Bowl

Omsider kommer CD-utgaven av albumet fra 1977 med konsertopptak fra 1964 og 1965. Albumet er nå remikset og remastret av Giles Martin, og inneholder 4 låter som ikke var på den opprinnelige utgivelsen. Det ble utgitt i kjølvannet av en dokumentarfilm om Beatleskonsertene.


2017

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 50th anniversary Super DeLuxe Edition.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band fyller femti år og blir utgangspunkt for en serie nyutgivelser i nymikset stereo av Giles Martin og Sam Okell. Den kommer ut i et utall varianter, som LP som 2LP som CD som 2CD, som picture disc og som Super DeLuxe med flere discer med ekstramateriale, bok og plakat. Både CD og LP-utgaver av boksen er tilgjengelig.


2018

Nymikset luksusutgave av “The Beatles” aka “White album”.

“The Beatles” også kjent som det hvite dobbelalbumet får sin remiksede jubileumsutgave i alskens formater og utgaver. Deriblant demoinnspillingene som ble gjort hjemme hos George Harrison før de gikk i studio får nå sin offisielle utgivelse.


2019

Luksusutgaven av Abbey Road.

Jubileumsutgivelsene i remikset stand fortsetter, denne gangen er det “Abbey Road” som får denne behandlingen.


2020

Nå er det meningen at 50-års jubileumsutgaven av “Let It Be” skal komme ut, men den blir utsatt på grunn av en verdensomspennende pandemi.


2021

Dette er vinyllutgaven av Let It Be DeLuxe.

I 2021 kommer jubileumsutgaven av “Let It Be” forsinket ut. Den inneholder foruten ny miks av albumet flere øvingsopptak samt en versjon av “Get Back” albumet som skulle vært utgitt i 1969 men som ble omarbeidet til “Let It Be” i 1970.


2022

Revolver LP+EP-utgave:

Man ser seg ferdig med 50-års jubileumsutgivelsene, men nymiksingen i stereo av katalogen fortsetter med “Revolver”. Som vi ser er også Robert Freemans forslag til forsidebilde med i luksuspakken.


2023

Det ryktes om nye mikser av “Help!” og “Rubber Soul”.