Lennon-Ono på ny Zappa-utgivelse

Det kommer en ny boks fra Zappa, som også inneholder John og Yokos gjesteopptreden.

Frank Zappa and the Mothers konsertserie i 1971 på Fillmore East Shows får nyutgivelse i anledning 50-årsjubileet. 8-CD-settet inkluderer også bandets ekstranummer med John Lennon og Yoko Ono og en innspilling av den beryktede Londons Rainbow Bridge-opptredenen som gjorde Zappa nesten lammet.

Fire konserter med Frank Zappa and the Mothers over to kvelder på New Yorks Fillmore East i juni 1971 vil bli utgitt for første gang 18. mars 2022 for å markere 50-årsjubileet for den originale live-LPen.

Fillmore East – juni 1971 – utgitt to måneder senere i august 1971 med sitt enkle, bootleg-inspirerte cover – inneholdt tidligere et utvalg på 12 numre fra Mothers konsertserie. The Mothers 1971 samler alle de 63 sangene som bandet – den gang med Flo & Eddie – fra The Turtles – spilte på Fillmore East på dagen og kvelden 5. og 6. juni 1971, inkludert de overraskende ekstranumrene John Lennon og Yoko Ono deltok på.

John & Yoko var uventede gjesteartister på Zappa & Mothers konsert.

Boksen med åtte CD-er inneholder også en fullstendig innspilling av Mothers’ beryktede konsert på Londons Rainbow Theatre 10. desember 1971, hvor – etter en fremføring av Beatles-hiten “I Want to Hold Your Hand” – kom en gal publikummer opp på scenen og angrep Zappa og dyttet ham inn i orkestergraven tre og en halv meter under.

Hendelsen førte til at Zappa ble alvorlig skadet og innlagt på sykehus, og lammet midlertidig en av armene hans og tvang ham til å måtte bruke rullestol og benstøtte det meste av det neste året. (Lydopptaket av angrepet presenteres her for første gang, ettersom disse båndene ble gjenoppdaget under kompileringen av boksen.) Mens Zappa drev og restituerte, begynte han å forfølge andre musikalske ideer, noe som gjorde at Rainbow Theatre-konserten skulle bli den siste spillejobben i Flo & Eddie-tiden til The Mothers.

Alle sporene er nylig remikset og remastret fra de originale spolebåndene fra Zappas arkiver, inkludert opptaket med Lennons, der Yoko og Sean har skaffet til veie en sikkerhetskopi av opptaket og stilt det til rådighet for Zappa Trust. Gjesteopptredenen er på de seks første sporene på CD 6:

1. Well
2. Say Please
3. King Kong
4. Aaawk
5. Scumbag
6. A Small Eternity With Yoko Ono

Vinylutgaver

Vinylutgave

I tillegg vil Fillmore East – juni 1971 konsertene bli nyutgitt som et 3-LP-sett med en bonus-LP med høydepunktene fra 1971 og Lennon/Ono-sporene, som er på LP2 side C mens The Rainbow Theatre også vil bli utgitt som et eget 3-LP-sett for første gang. Presset på 180g vinyl av Optimal:Media i Tyskland og kuttet av Chris Bellman hos Bernie Grundman Mastering 2021.

Live Jam
Opptakene med John og Yokos gjesteopptreden var også med på “Live Jam” en bonus LP som medfulgte John og Yokos albumutgivelse “Some Time in New York City”. Frank Zappa var misfornøyd med den miksen John & Yoko presenterte der, og at de hadde omdøpt noen av sangene. Han ga derfor ut sin egen versjon og miks av dette opptaket på “Playground Psychotics” i 1992 – året før han døde av prostatakreft, bare 52 år gammel.  Det ser ut som om også “Some Time in New York City” får sin 50-års nyutgivelse i Lennons “Ultimate Mix” serie senere i år. Kanskje blir det da enda en remiks av opptredenen på Zappas konsert.

Lenker:
Platekompaniet – 8CD boks
Platekompaniet 3LP utgave

Legg inn en kommentar