Lennon på auksjon

Tegning uten tittel – John Lennon. Foto: Sotheby’s

Mer enn 100 av John Lennons manuskripter, deriblant noveller, dikt og strektegninger, flesteparten produsert for de to bøkene Lennon utga i sin levetid, “In His Own Write” (1964) og “A Spaniard In The Works” (1965), vil bli auksjonert på Sotheby’s i New York den 4. juni.

Manuskriptene er delt opp i 89 lotter, og forventes å selges for mellom $ 500 (for et sett av mock- ups og andre materialer som ble brukt i utformingen av den første boken) til $ 70 000 (for det håndskrevne manuskriptet til “The Singularge Experience of Miss Anne Duffield “).

Arbeidene er fra samlingen til Tom Maschler, som i 1960 var redaktør for Jonathan Cape, Lennons britiske forlag. I The Beatles’ tidlige år var det allment kjent at Lennon hadde en komisk litterær side. Han lagde det håndskrevne bladet “The Daily Howl” på grunnskolen, og i løpet av den første bølgen av Beatles’ suksess i Liverpool skrev han flere artikler for den lokale musikkavisa Mersey Beat.

Maschler møtte Lennon i 1963 og overtalte ham til å sette sammen noen av disse stykkene til en bok. Resultatet, «In His Own Write ” var en hit – anmeldere sammenlignet Lennon med Edward Lear og Lewis Carroll – og Maschler fikk i oppdrag å sette sammen en oppfølger, “A Spaniard In The Works”. I takknemlighet skjenket Lennon råvarene som en gave til Maschler.

En tredje Lennonbok, “Skywriting by Word of Mouth”, ble skrevet hovedsakelig mellom 1975 og 1980, under Lennons midlertidige fravær fra musikkbransjen, men den inkluderte også noen tidligere stykker. Den ble publisert i 1986, seks år etter at han ble myrdet .

“Mitt forhold til John Lennon var annerledes enn de jeg hadde med alle de andre forfatterne jeg jobbet med gjennom mine år som utgiver,” sier Maschler i en uttalelse. “Etter å ha sett en flott skisse av ham som en felles bekjent viste meg, møtte jeg med John for å foreslå at han skulle sette sammen “John Lennon ‘In His Own Write”.  Så måtte jeg inspirere ham til å få nok selvtillit til å skrive og produsere tegninger.” 

“Høydepunktet av materialet er “The Singularge Experience of Miss Anne Duffield,” en Sherlock Holmes parodi som dukket opp i “A Spaniard in the Works,” med Shamrock Womlbs som detektiven og Doctored Whopper som hans sidekick. Manuskriptet, som Lennon skrev etter en 1964-ferie på Tahiti, der leste han flere Holmes-historier, er ni håndskrevne sider i blått og svart blekk, med rettelser.”

Lennon sa i et 1965-intervju at det var den lengste prosastykket han noen gang skrev. To andre lotter inkluderer Lennons illustrasjoner til historien: en tegning av Womlbs og Whopper og en annen av et forstørrelsesglass, disse forventes å selge for $ 10,000 til $ 15.000, og en tegning av at Womlbs undersøker en liten mann er anslått til mellom $ 8000 og $ 12.000.

Andre kjente stykker i samlingen inkluderer Lennons håndkorrigerte maskinskrevne manus til “Liddypool”, som først ble publisert i Mersey Beat i 1961 ($ 12,000 til $ 15,000), en samling av maskinskrevne sider som inneholder versjoner av 17 stykker, blant dem en henvisning til Beatles’ første single , “Love Me Do” som sannsynligvis stammer fra september 1962 ($ 15,000 til $ 20,000) og en tegning av en fireøyet gitarist ($ 15,000 til $ 25.000).

Samlingen vil være utstilt på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas 13. og 14. mars, på Sotheby’s i London 21. til 25. mars og på Sotheby’s i New York fra 28. mai.

Lenke til auksjonskatalog

Legg inn en kommentar