Ringvirkningene av Paul McCartneys utsatte turnédatoer

Fra Uruguay

(Rolling Stone, 12. juni)

Hva skjer når en superstjerne må utsette konserter?

av STEVE KNOPPER

Paul McCartneys utsatte “Out There” turnédatoer forsårsaket tusenvis av skuffede fans og arrangører måtte desperat justere planene sine. Og mens de langsiktige kostnadene ved hans sykdom sannsynlig er minimale, kan visse forsinkelser og kanselleringer gi flust av komplikasjoner.
McCartney måtte betale kanskje hundretusener av dollar for musikere, mannskap, lastebiler og busser han hadde leid inn for å sette opp showene som opprinnelig var planlagt for juni, sier kilder i konsert-miljøet, men han hadde sannsynligvis også forsikring i tilfelle avbestilling. “Det ville være en stor katastrofe hvis Paul ikke kunne turnere noensinne igjen,” sier Doc McGhee, manager for Kiss, Darius Rucker og andre. “Men en utsettelse er bare en ulempe, jeg har sett folk avlyse show som er utsolgt for så å komme tilbake senere og spille for halvtomme hus. Jeg tviler på at noe slikt vil skje med en Beatle”.

Pauls uttalelse om den første utsatte konserten. Det skulle bli fler.

Selv om McCartney måtte utsette alle sine juni-show i USA til nye datoer i oktober, sa han i en uttalelse denne uken at han “føler seg helt topp”, og alt tyder på at sykdommen han pådro seg i Asia forrige måned er et mindre helseproblem. “Jeg beklager, men det kommer til å bli noen flere uker før vi kan rocke i Amerika igjen,” fortsatte McCartney, og la til at han “tok mine legers råd om å ta det med ro i bare noen få dager.” Hans flyttede USA-turné på stadioner og arenaer vil begynne 5. juli i Albany, New York, og avsluttes den 28. oktober i Louisville, Kentucky. McCartneys representanter ville ikke kommentere ytterligere, og hans arrangører svarer ikke på intervjuforespørsler.

Utøvere og konsertarrangører forhandler ofte om forsikring av konserter på forhånd, avhengig av turné – McCartney, som har vært pålitelig i flere tiår, kan bruke mindre penger på forsikring enn for eksempel Guns N ‘Roses, som har en historie med avlyste konserter. Utsettelser tar generelt mindre av et økonomisk tap enn regelrette avlysninger. McCartneys managere vil trolig måtte betale for mannskapslønninger og lastebiltransportkontrakter for de seks tapte junidatoene, for deretter å reforhandle kontrakter for i oktober; konsertarrangører blir nødt til å bruke tusenvis av kroner å annonsere de nye datoene og ta seg av arbeidet med refusjoner til fansen. “Det vil være en utgift,” sier McGhee, “men det er mer en plage.”

Som for McCartneys helse, bruker McGhee og andre i konsertvirksomheten ordet “bekymret”. “Paul har et svært anstrengende show – han er på scenen i to og en halv time og synger av full kraft og spiller ræva av seg”, sier Bert Holman, leder av Allman Brothers Band som har utsatt fire konserter fra mars til oktober på grunn av de 66 år gamle sangeren Gregg Allmans bronkitt. “Gjør man det hver dag, begynner det å bli virkelig utmattende.”

I løpet av det siste tiåret har artister i 60- og 70-årene generert hundrevis av millioner dollar i konsertinntekter – Pollstars ti-på-topp av turnéer i hvert av de to siste årene har inkludert The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Roger Waters og Eagles. “Disse aldrende rock & rollerne er mer utsatt for helseproblemer,” legger Tim Jorstad, manager for Grateful Dead og forretningsfører for Journey og Carlos Santana til. “Når de er på veien er disse gutta veldig, veldig fokuserte på å holde seg friske, og isolerer seg fra enhver som er syk.”

En annen taktikk er rett og slett å kutte ned på hyppigheten og varigheten av turnéer. Rolling Stones, for eksempel, har drastisk kuttet ned på lengden på sine turnéer i de siste årene, mens Allman Brothers vil spille sine siste konserter i oktober. “Det er definitivt noe som begynner å gjøre seg utslag – se på Billy Joel, som spiller [omtrent] en gang i måneden eller noe, og jeg tror ikke Aerosmith gjør back-to-back konserter lenger,” sier Holman. “Og hvem har erstattet dem?”
“Når de har en sykdom, varer den lenger,” sier Jorstad. “Men en ting de aldri ønsker å gjøre er å slutte å opptre.”

Så langt artikkelen fra Rolling Stone. Men den tar kun for seg de amerikanske konsertene, som tross alt bar er utsatte fra juni til oktober. Japanturneen ble jo regelrett avlyst, og det samme med konserten i Seoul, Sør-Korea. Her har Paul ikke kommet med erstatningskonserter, men kan fortsatt tenkes å gjøre dette.

Den nye turnéplanen hans ser slik ut:

5. juli – Albany, NY – Times Union Center
7. juli – Pittsburgh, PA – Consol Energy Center
9. juli – Chicago, IL – United Center
12. juli – Fargo, ND – Fargodome
14. juli – Lincoln, NE – Pinnacle Bank Arena
16. juli – Kansas City, MO – Sprint Center
2. august – Minneapolis, MN – Target Field
5. august – Missoula, MT – Washington-Grizzly Stadium
7. august – Salt Lake City, UT – EnergySolutions Arena
10. august – Los Angeles, CA – Dodger Stadium
12. august – Phoenix, AZ – US Airways Center
14. august – San Francisco, CA – Candlestick Park
2. oktober – Lubbock, TX – United Spirit Arena (utsatt fra 14. juni)
11. oktober – New Orleans, LA – Smoothie King Center (utsatt fra 19. juni)
13. oktober – Dallas, TX – American Airlines Center (utsatt fra 16. juni)
15. oktober – Atlanta, GA – Philips Arena (utsatt fra 21. juni)
16. oktober – Nashville, TN – Bridgestone Arena (utsatt fra 25. juni)
25. oktober – Jacksonville, FL – Jacksonville Veterans Memorial Arena (utsatt fra 22. juni)
28. oktober – Louisville, KY – Yum! Center (utsatt fra 26. juni)

Som vi ser er det et sprang mellom 14. august og 2. oktober. Tar han sommerferie? Blir det tid for Japan og Sør-Korea der? Og hva med konsertene han lovte å holde i UK? Han vil selvsagt bli møtt med forståelse dersom disse ikke blir noe av denne gangen, det kan jo tenkes at det var Europa som var planlagt for oktober opprinnelig. Vi kommer selvsagt tilbake med mer nytt i denne saken, straks det blir annonsert.

Legg inn en kommentar