Slutten på Star-Club

Skiltet hang fortsatt oppe tidlig i 1970

En ny tysk dokumentar forteller om berømte Star-Club sitt endelikt etter at man stengte dørene der for godt 31.12.1969. Dokumentaren inneholder sjeldent filmmateriale og et intervju fra 1970 med Pete Best.

Til glede for de av våre lesere som er bevandret i det tyske språk har vi gleden av å kunne videreformidle denne nye tyske TV-dokumentaren om slutten på Star-Club i Hamburg, hvor Beatles spilte flere ganger i 1962. De som har vært og besøkt Grosse Freiheit i Hamburg etter 1982 har ikke funnet noe Star-Club, for da var den borte, tatt av ilden.

I denne reportasjen møter vi en av de gamle ansatte, Achim Reichel fra klubben som forteller om hvordan det var. I sjeldne filmopptak fra ZDF-arkivet gjort ca 1970 (klubben stengte dørene nyttårsaften 1969) ser vi at fasaden fortsatt befinner seg i gata, men inne i klubben er man i gang med å gjøre den helt om. De gamle plakatene overmales, lokalene blir gjort om til mindre rom og pianoet – som har blitt betjent av størrelser som Little Richard, Jerry Lee Lewis, Ray Charles og ganske sikkert også av Paul McCartney – ligger veltet på gulvet, på vei til Hamburgs søplehaug.

Alt dette for at klubben skal forvandles til et sexmarked. Sex kan bringe inn millioner, hevder den nye klubbeieren, omkranset av to av jentene i “stallen”.

Pete Best i 1970

I et av avsnittene (litt over ni minutter inn i filmen) har 1970-teamet også reist til Liverpool og intervjuet Pete Best, som på denne tiden hadde en vanlig jobb, trommene var lagt på hylla eller snarere på loftet, og han hadde omsider noe som liknet en Beatle hårsveis.

Den svenske Beatles-forfatteren Hans Olof Gottfridsson og samarbeidspartner Richard Moore skrev en todelt artikkel for Record Collector om Beatles’ Star-Club-innspillinger. Disse er nå gjort tilgjengelige fra Richards bedrifts nettsted Mint Audio Restoration. Artiklene er basert på eksklusiv tilgang til det originale båndet, og ble skrevet i nært samarbeid med produsenten av de offisielle Star-Club platene i 1977, Larry Grossberg. Du finner artiklene på denne siden, i PDF-format.

Legg inn en kommentar