The Beatles DNA – Help!

The Beatles DNA – På leting etter genmaterialet på Parlophone Records

Av Svein Sund

«Help!» er den femte studioplaten til The Beatles, som kom ut på plateetiketten «Parlophone». Utgivelsesdatoen er 6. august 1965.

Positur fra filmen “Help!”

Det som møter våre øyne er, nok en gang, et bilde tatt av Robert Freeman. Ideen til bildet fikk Freeman under filmopptakene i Østerrike. I filmen ser vi gutta i vinterlandskap, med en skyfri himmel i bakgrunnen. De har sine armer strukket ut i forskjellige retninger. Denne situasjonen prøvde Freeman å kopiere senere.

Omslagets forside

Da de nærmet seg slutten av filminnspillingen, var det på tide å ta bildet til plateomslaget. Noen av scenene i filmen ble tatt opp i Twickenham Film Studios. Her ble bildet tatt. Det ble laget en spesiell plattform som gutta stod på. Bakgrunnen var helt hvit. De hadde på seg, stort sett, det samme vinterutstyret som de brukte under opptakene i Østerrike.

John venter på tur til å fotograferes for “Help!” coveret, mens Victor Spinetti i gardeuniform holder ham med selskap.

Ringo under fotograferingen for omslagsbildet, sammen med den allestedsnærværende Victor Spinetti.

Freeman sin plan var å lage et enkelt grafisk oppsett. Han oppdaget at å illudere bokstavene H-E-L-P, ble for unaturlige stillinger med armene, derfor gikk han for en mer smidig løsning. Men de ser ut som andre bokstaver fra «det semaforiske alfabet» (semafortegn). Ut fra «det semaforiske alfabet», som dere ser på illustrasjonen, blir bokstavene; N-U-J-V. Kanskje ikke like iørefallende!

Semaforalfabetet

Freeman ville at plateomslaget bare skulle vise bildet av The Beatles; uten noe andre tegn eller bokstaver. Han mente at bildet ville gi et større inntrykk ved å stå alene. Dessuten mente han at gutta nå var så kjente, at de trengte ikke noe H(J)ELP med å selge plater. Men dette hørte altså ikke plateselskapet på.

Forsiden har, som vanlig, varemerkene til Parlophone og EMI, øverst i venstre hjørne, i svart. Under står tittelen HELP! i rødt. THE BEATLES står øverst midt på siden, med mono eller stereo i medium liten skrift med omriss. Dette gjelder 1. utgave.

De neste utgavene er mono og stereo skrevet i medium skrift med svart fyll (solid black). Utgavene fra 70-tallet har ingen benevnelse for mono eller stereo, da alle platene ble gitt ut i stereo. Men på senere utgivelser, da mono ble verdsatt igjen, ble det angitt på plateomslaget.

Help! Førsteutgave, mono

Forsiden består av et bilde i farger. Fargene på klærne er blått og svart. Bare Ringo viser fram litt av det røde på innsiden av sin cape. Alle har ulike kåper eller capes. Paul har på seg en skikkelig vinterjakke, mens de andre har en mellomting mellom jakke og cape. Disse er i en marineblå farge, mens benklærne er i sort. Disse varierer også i utførelse. George sine benklær ligner på ei strekkbukse, mens de andre tre har noe vi kan kalle bukse på.
Bare Paul stiller uten noe på hodet. De andre har tre forskjellige hodeplagg; George med noe som ligner en flosshatt, John med en cap med brem, og en liten knott eller knapp øverst, mens Ringo har på seg noe som ligner på en Beatle-cap.
Når det gjelder skisko er det John sine som skiller seg ut; de ligner mere tøfler enn skisko. Det vi kan slutte av dette er at de er ikke helt uniformert.

På forsidebildet til «Help!» LPen ble klærne, som opprinnelig var svarte, fargelagt blå. Her ser du George og Ringos kostymer fotografert i 2014 da de ble solgt på auksjon i Liverpool.

Ringos cape, fotografert i 2014, kneppingen viser at Ringos bilde på omslaget er reversert.

Esken til spolebåndutgaven av albumet har et mørkere forsidebilde enn LPen.

Ellers er dette et flip-over omslag. Forsiden, med overlapping til baksiden har et tynt lag med laminat. Laminatet bevarer omslaget på en utmerket måte mot fingertrykk, fingerfett og merker, mot alle former for væske; sprit, øl, melk, brus, kaffe og vann. Lett å tørke vekk.

På platens rygg står det: Help! – The Beatles, i sorte bokstaver.

Platerygg

Plateomslagets bakside

Plateomslagets bakside er som de andre platene med flip-over, uten laminat. Derfor må du være spesielt forsiktig med baksiden. Hvis du absolutt skal bruke omslaget til matfat, bør du bruke forsiden, slik at du kan tørke vekk sølet. Får du noe søl på baksiden, er det verre.

Baksiden

Baksiden består av fire portretter; tittelen; platenummer; sangtitlene med komponister, vokalist, bakgrunnsvokal og hvem som spiller spesielle instrumenter.
Portrettene er tatt av Robert Freeman. De er i svart/hvitt.

Dette er første gang at det ikke står noen «liner – notes» på omslaget til en Beatles Parlophone LP. Altså ikke noen godord om musikk og innspilling, og heller ikke et ord om hvorfor du skal kjøpe denne platen. Musikken skal tale for seg selv. Hele omslaget er nedstrippet i forhold til de tidligere omslagene. Tiden var overmoden for at gutta kunne selge uten noen form for «reklame» på omslaget.

Selve musikken er presentert på vanlig måte:
Side One – Songs from the film HELP!
Som på «A Hard Day´s Night», består Beatles – sangene i filmen av syv nye låter. Seks er laget av Lennon/McCartney, og en er laget av Harrison.
Side Two består av syv sanger, som ikke er med i filmen. Fire av dem er laget av Lennon/McCartney, en er laget av Harrison.
«Act Naturally» er laget av Morrison-Russell, og versjonen til The Beatles bygger på versjonen til Buck Owens.

«Act Naturally»

Låten er skrevet av John Russell. Han skrev den etter at han i stedet for å møte kjæresten sin ble med noen venner til Los Angeles for å spille inn musikk. Som en forklaring på det, sa han til kjæresten sin; ‘They are going to put me in the movies and make a big star out of me.’ Dette ga ham ideen til sangen. Han prøvde å få noen til å spille inn sangen, men det var ikke lett. Etter et par år, i 1963, gjennom en kvinnelig bekjent; Voni Morrison, som jobbet med Buck Owens, fikk hun Owens til å spille inn sangen. Owens likte ikke sangen med det samme. Men andre rundt ham fikk ham til å skifte mening. Gjennom at Morrison formidlet sangen til Buck Owens, fikk hun som betaling være med som medkomponist av sangen. Dette ble Russell sin første store hit. Han skrev flere sanger i country-sjangeren. Han ble etterhvert også en artist, som ga ut sine egne plater.

Buck Owens og Holmenkollen

Buck Owens var en kjent «country and western» artist. På 60-tallet var han meget populær i Norge, og flere andre land. Han toppet flere ganger country-listene rundt omkring i verden. Han ble født 12. august 1929 i Sherman, Texas. Hans viktigste sted på jorden ble Bakersfield, California, der han utviklet «The Bakersfield Sound». Han døde i Bakersfield 25. mars 2006. «Act Naturally» ble Owens første nr. 1 på Billboard sin country-liste i 1963.

«Dizzy Miss Lizzy» er skrevet av Larry Williams.
Lawrence Eugene Williams ble født i New Orleans, 10. mai 1935. Han er mest kjent for rocke-låtene, som han skrev og spilte inn, på slutten av 50-tallet. The Beatles spilte også i tillegg inn hans sanger «Slow Down» og «Bad Boy». Williams døde 7. januar 1980.

John Lennon var stor beundrer av Larry Williams og på dennes 30-årsdag den 10. mai 1965 bestemte The Beatles seg for som en hyllest å spille inn to sanger skrevet av Williams. Året før hadde The Beatles spilt inn Williams sang «Slow Down» (som forøvrig Williams hadde som b-side på singlen “Dizzy Miss Lizzy”). Men nå var det «Dizzie Miss Lizzy» og «Bad Boy» som skulle festes til teip. Begge sangene hadde de fremført på spillejobber i 1960/1961/1962. Et drøyt halvt år i forveien hadde The Beatles spilt inn Chuck Berrys «Rock and Roll Music» på Berrys fødselsdag, så de var levende opptatt av rockens pionerer.

Omslaget er trykt av «Garrod & Lofthouse Ltd».

Innerposen er som vanlig laget av «Harrison and Sons». Det inneholder den samme reklamen som de foregående innerposene. Posen består av to lag; indre del av plast, og en ytterdel av papir. Papirdelen har hull på begge sidene , slik at etiketten kan leses uten at platen tas ut av innerposen.

Innerposen

Etiketten

Etiketten er den kjente Parlophone – etiketten, som kom første gang i mars 1963; gul, svart og hvit.
1. utgavene har teksten på ytre del av etiketten som begynner med THE GRAMMOPHONE CO LTD ALL RIGHTS…….

Over midthullet står teksten, SOLD IN U.K. SUBJECT TO……..

Etiketten på førsteopplaget i mono

Side 2

Begge disse tekstene finner vi på 1.utgaven fra 1965 og 2. utgaven fra 1966. På 3. utgaven, som er fra begynnelsen av 1969, er teksten over midthullet tatt bort. På 4. utgaven, fra senere i1969, er hele Parlophone-etiketten forandret til svart og hvit med en EMI boks.

70-tallsutgave, her også med to EMI-bokser

Dette er beskrivelsen av de store forandringene mellom utgavene. For å få med deg de små forskjellene, må du ty til oppslagsverk.

I vinylen, rett utenfor etiketten gjelder de samme identifiseringsmerkene som før; disse befinner seg ved klokken 9, 6 og 3.

XEX 549-2 er kuttingen på side 1 av den første monoutgaven.

Kilder:

Record Collector, Rare Record Price Guide 2022
Beatles For Sale On Parlophone Records – Bruce Spizer, Frank Daniels. 498 Productions, L.L.C., 2011
The Beatles Encyclopedia revised and updated by Bill Harry. Virgin publishing Ltd. 2000
The Complete Beatles Chronicle – Mark Lewisohn – Pyramid Books 1992