Opptak fra 1968 med George og Ringo

En tidligere uhørt sang som to av The Beatles er med på har fått verdenspremiere etter å ha blitt gjenoppdaget på et loft.

Sangen, “Radhe Shaam”, ble skrevet og produsert av kringkasteren Suresh Joshi i 1968 og inneholder Ringo Starr på trommer og George Harrison på gitar. Den ble avdekket i 75-åringens hjem i Birmingham av en venn som dro for å se hvordan det sto til ham mens det var lockdown. Opptaket av sangen ble spilt for 100 personer på Liverpool Beatles Museum i går, og seansen ble også strømmet live på museets Facebook-side.

Innspilt i en pause fra “Hey Jude”-innspillingene
Suresh Joshi var venn med George Harrison, og det var han som introduserte George for Indias berømte musiker Ravi Shankar. Joshi jobbet med musikken til en dokumentarfilm, kalt “East meets West”, i Trident Studios i Soho, London, da Harrison og Beatles-bandkameraten Ringo Starr dukket opp og tilbød seg å spille. Paret tok en pause fra innspillingen av “Hey Jude” i de samme studioene.

Trident Studio

Sporet inneholdt også den anerkjente indiske klassiske musikeren Aashish Khan, men Joshi sa at de aldri kom seg til å gi den ut. “Tiden hadde gått, [da] The Beatles brøt sammen og hadde forskjellige problemer, så ingen ønsket å [utgi den],” sa han. Men koronaviruset var en “velsignelse i forkledning, siden vi ikke hadde noe å gjøre”.

Lette etter masterbåndet
Joshi sier at han hadde fortalt sin venn Deepak Pathak om sin musikalske fortid og – som Beatles-fan – insisterte denne på at de skulle se etter masterbåndet. Etter å ha funnet det frem, sendte Mr Pathak den til musikkprodusenten Suraj Shinh, som restaurerte båndet og mikset sangen.

Joshi sier at sangen hans fortsatt er relevant i dag. “Sangen i seg selv dreier seg om konseptet om at vi alle er ett, og at verden er vår østers,” sa han. “noe vi alle har innsett under denne pandemien.”

Umiskjennelig George og Ringo
Daglig leder for Liverpool Beatles Museum i Mathew Street, Paul Parry sa at det inviterte publikummet som hørte sangen i går hadde “elsket den”. Joshi var også selv til stede under avspillingen av sangen på museet.

Suresh Joshi signerer veggen på Liverpool Beatles Museum.

Parry sier at sangen var “helt fantastisk”, og la til at beatlenes bidrag var “umiskjennelig” dem. “Det var litt av et øyeblikk. Det tok deg et annet sted,” sa han. “Det var umiskjennelig Georges gitar [og] det var nesten som å bringe ham tilbake til livet. Det var umiskjennelig Ringos tromming også.”

Vår danske venn Arno Guzek stiller imidlertid spørsmål rundt datoen for opptaket. Han mener sangen stammer fra da George og Ringo, sammen med Eric Clapton, Billy Preston og Ashish Khan var i Trident Studios 10. mars 1970 og spilte inn to sanger, “In Praise Of Lord (We Are All Children Of God)” samt denne, “Radhe Shaam”. Ingen av disse innspillingene har sett dagens lys før nå. Innspillingene var for John Barham & Ashish Khans “Jugalbandi” album som kom ut på Elektra i 1973, men disse to sangene var altså ikke med der.


Legg inn en kommentar