Beatles’ fotograf Robert Freeman er død

Robert Freeman

Vi har fått beskjed om at fotograf Robert Freeman døde i London i går, i en alder av 83 år. Han har vært plaget med dårlig helse de siste årene, og vært bosatt i Spania.

Freeman er mannen bak albumcoverne til With the Beatles, A Hard Day’s Night, Beatles for sale, Help, og Rubber Soul. Han hadde også et forslag til omslaget for Revolver, men Beatles ville heller ha Klaus Voormans forslag. Mange av bildene Voorman benyttet på Revolver-collaget er imidlertid Freemans. Også flere av EP-coverne er designet av Freeman, og de to bøkene John ga ut i 1964 og 1965.

Noen av Freemans ikoniske bilder av Beatles

Da John og Cynthia Lennon i en periode bodde i samme leiegård som Freeman, skal John ha hatt et sidesprang med Freemans kone Sonny, og hun har senere hevdet seg å være inspirasjonen for teksten til Norwegian Wood (this bird has flown).

Alternativt bilde

Etter at hans forslag til forsiden av Revolver ble refusert, jobbet han ikke mer for Beatles. Men det kan jo også ha noe med sidespranget å gjøre.

Paul McCartney har skrevet noen minneord på nettstedet sitt.

Robert Freeman ga ut flere bøker inneholdende bilder han tok mens han var Beatlesfotograf, den mest kjente er “The Beatles – A Private View som kom ut i 1990”. Andre opplag ble trykket i 2003, og denne er fortsatt tilgjengelig fra enkelte forhandlere.

The Beatles – a private view. Klikk på bildet for lenke til Amazon.

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Leste nettopp minneordene fra Paul. Nydelige ord, tydelig at Macca satte pris på mannen.
    RIP!

Legg inn en kommentar