Boklansering i Oslo
Forfatter Yan Friis intervjues av Bård Ose |
Det var fullt hus i Champagneria Oslos andre etasjes trange lokaler på Frogner da Yan Friis i går lanserte sin nye bok, «Beatles og jeg». NW var tilstede, og kan fortelle at de eksemplarene som var tatt med dit fikk ben å gå på. – Første opplag er på 8000 bøker, fortalte forlegger Einar Røhnebæk. Han var svært nervøs for at boken ikke skulle rekke å komme frem i tide til lanseringen, heldigvis ankom den fra trykkeriet samme dag som lanseringen skulle være.
Ettersom boken er utgitt på et såpass lite forlag er det ikke gitt at bokhandlerne tar den inn automatisk, så han oppfordrer folk landet rundt til å gå til sine lokale bokhandlere og be de bestille den.
Også tilstede på lanseringen var Friis’ trofaste makker fra radioprogrammet «Herreavdelingen», Finn Bjelke, bokens konsulent Kjetil Rolness og i ens ærend fra Bergen, Bård Ose, som tok forfatteren med ut på balkongen for å intervjue ham. En sjelden anledning ble det også til å slå av en prat med lederen for The Norwegian Beatles Fan Club fra 1964-66, Elisabeth Oraug. Hun kunne fortelle at å drive fanklubben hadde gjort henne rik – til sinns!
– Jeg lurte konsulent Kjetil Rolness litt angående EP-platene, forteller Friis. – Han ville at jeg skulle ta de ut av boka, da disse er litt spesielle utgivelser som mange ikke har et forhold til, og det kan han jo ha rett i. Men jeg tok bare ut teksten og lot omslagene stå igjen i boka. Deretter la jeg til teksten om EP-platene i appendikset bak i boka, humrer forfatteren.
– Jeg måtte skjære ned stoffet, og anmeldelsene mine av de amerikanske albumutgivelsene ble derfor ikke med. Disse er til gjengjeld bevart for ettertiden ved at de er publisert i «Norwegian Wood», sier Friis.
De av dere som som abonnerer på «Norwegian Wood» har jo fått noen smakebiter på forfatterens anmeldelser av de britiske LP-platene allerede, men nå er alle anmeldelsene gjennomgått og renskrevet på nytt. Vi anbefaler denne boken på det sterkeste for alle norske Beatlesfans, den setter Beatlesutgivelsene inn i sin norske samtid og vil gi de av dere som vokste opp på denne tiden en deja vú-opplevelse av de sjeldne, mens de som ble fans i ettertid vil sitte igjen med en bredere forståelse av omstendighetene platene kom ut i. Friis er dessuten meget oppegående på detaljnivå angående The Beatles’ gjøren og laden mellom og under innspillingene, sangenes tilblivelse og hvem som gjorde hva. Samtidig har boken et språk som ikke bare er blomstrende og nyansert, mange ord og vendinger fra sekstitallets dagligtale henger fortsatt med i forfatterens vokabular, noe som også er med på å forsterke tidskoloritten. Det anbefales at man akkompagnerer lesingen av boken med å lytte til platene som omtales.
Boken er på 411 sider, rikt illustrert og har ISBN nummer 978-82-999632-5-1.
Dette må jo bare bli bra! Leste Yan Friis i en årrekke da han skrev om musikk i Det Nye. Her kunne man still orakelet spørsmål og ønske seg plater. Tror Yan hadde en forkjærlighet for spørsmål om Dylan og The Beatles. Vedå sende inn spørsmål om disse to og få spørsmålene på trykk, fikk jeg både Concert for Bangladesh og All things must pass. Det var tider det…
Dette er sikkert bra lesestoff, flott med Beatles saker rett fra Norge.
Hans artikler i bladet er veldig gode. Gleder meg til å lese boken!
OBS! I helga 14.-16. november kan du få 25% rabatt på salgsprisen (349,-) på Platekompaniet.no. I tillegg er det gratis frakt! Jeg bestilte fredag kveld og fikk kjøpt boka for kr. 261,-!!!
Det kaller jeg gavepris! Forlaget er tydeligvis ikke bundet av den pill råtne bransjeavtalen der ingen bokhandlere får lov til å selge bøker billigere enn andre. (Mafiabransje – akkurat som matvarebransjen…)
For ordens skyld: jeg jobber ikke for PK, men tenkte bare å tipse dere om et godt tilbud.