Bussen ble ikke solgt

Wings over Europe turnébussen. Alle fotos: Omega Auctions.

Omega Auctions avholdt i går sin Beatlesauksjon, som også ble sendt direkte på internett via auksjonens nettsted. Det vi var mest spente på i gårsdagens auksjon var turnébussen til Wings fra Europaturnéen i 1972. Den var også auksjonens siste gjenstand, og man ba om et åpningsbud på bare £10,000. Nåværende eier har fra før av brukt £25,000 på å redde bussen over til England fra Tenerife. Auksjonshuset estimerte likevel en forventet salgspris på mellom £15,000 – £25,000.

Med en forhistorie der den etter turnéen ble malt kjedelig igjen og satt inn i rutetrafikk, ble den tidlig på nittitallet malt tilbake til Wingsdekorasjonene og solgt på auksjon i 1993. Kjøperen drev rockecafé på Tenerife og den sto utenfor kafeen i noen år og var en lokal attraksjon. Etter en stund følte eieren at bussen hadde gjort nok nytte for seg, og flyttet den til et jorde på sin egen eiendom på Tenerife. Dagens eier Justin James fikk se bussen da han var på Tenerife for rundt ti år siden, og syntes den fortjente en bedre skjebne. Han kjøpte så bussen, og fikk et svare strev med å leie kranbiler for å få den opp fra jorda den hadde sunket ned i, og fikk den skipet over til England. Denne prosessen tok åtte år. James hadde tenkt å benytte bussen til musikalske turer med skoleklasser og barnehagebarn, men den planen falt i fisk. Etter som han nå planlegger å emigrere til Australia neste måned, valgte han derfor å forsøke å auksjonere bort bussen. Dersom den hadde bragt inn mer penger enn han hadde brukt på den selv, hadde han tenkt å donere overskuddet til veldedighetsfondet Arms Around the Child som han er medlem av. Bussen fikk imidlertid ikke noen bud i det hele tatt, og dens fremtid er derfor nå uviss.

Andre gjenstander

En overraskende hit var et gammelt gateskilt fra Abbey Road. Den hadde et salgsestimat på mellom £1,500 – £2,500, men en hissig budkrig førte til en pris på fantastiske £6,000!

Solgt for den overraskende summen £6 000 (ca 66 000 kr).

Dette i sterk kontrast til noen av de virkelig interessante gjenstandene som ikke ble solgt, som tre filmruller med intervjuer og sjeldent materiale. To av filmene var fra da Beatles besøkte Maharishi Mahesh Yogi i Bangor i Wales i 1967, den helgen manager Brian Epstein ble funnet død i sitt soveværelse i London. En av filmene ble verdivurdert til £1,000 – £2,000 og Mick Jagger var også med på filmen, de andre ble vurdert til £5,000 – £10,000.

The Beatles på scenen i Bangor, Wales.

Fra beskrivelsen: Svarthvitt filmrull 16mm med lyd, inneholder opptak av at The Beatles ankommer Bangor med MaharIshi Mahesh Yogi i august 1967. Varer i litt over tre minutter.

Den tredje filmrullen er også i god kvalitet og 16mm med lyd, inneholdende et intervju med The Beatles fra Capitol Theatre i Cardiff den 12. desember 1965. Dette er også regnet for å være den eneste eksisterende kopien og har ikke vært vist siden den ble TV-sendt i 1965. Også denne var verdivurdert til £5,000 – £10,000, men alle de tre filmene forble usolgte.

The Beatles i Cardiff, stillbilde fra filmen

Du kan se ca 30 sekunder av denne filmen på BBC Wales her.

Noen interessant ting på lydsiden som ble solgt var f.eks. et bånd som inneholdt to tagninger av “I’m So Tired” fra 1968, som studiotekniker Ken Scott har gått god for er ekte. Det ble solgt uten copyright for £500, hvilket var halve prisen av laveste verdivurdering. Samme prisen gikk et lydbånd med opptak fra “Let It Be”, med versjoner av “Dig a Pony” og “I’ve Got A Feeling”, men når man leser beskrivelsen virker det som om vi har dette på bootlegs fra før av.

Et kassettopptak med bl.a. George Harrison fra 1978 ble nok en gang ikke solgt, det hadde også vært med i fjorårets auksjon.

En kassett med uutgitt George-relatert innhold, inkludert en sang han hadde skrevet.

For en komplett liste over gjenstandene, som også besto av signerte ting, plater, fotografier, ting fra loftet til Mary Hopkin og annet materiale henviser vi til katalogsidene: Omega Auctions – The Beatles Collection

Legg inn en kommentar