Den utro tjeneren og armbåndsuret

Armbåndsuret Patek Philippe 2499 gitt av Yoko Ono til John Lennon, som sies å være verdt flere millioner dollar.[Bilde: Keystone]

En av de mest ettertraktede stjålne klokkene i verden har dukket opp i Genève. Luksusuret av Patek Philippe hadde vært en gave fra Yoko Ono til John Lennon bare to måneder før han ble drept.

Det hele begynte i 1980, da Yoko Ono ga John Lennon en gave til hans førtiårsdag. Det var en Patek Philippe-klokke med evigvarende kalender og månefaser, laget av 18 karat gull, modell 2499. På baksiden hadde hun gravert inn et sitat fra en sang paret hadde skrevet sammen etter en periode med separasjon.

Denne klokkemodellen er sjelden. Den ble produsert mellom 1950 og 1985, ikke mer enn ni av dem ble laget per år. Siden den gang har Patek Philippe 2499 blitt et samleobjekt. På kjøpstidspunktet var denne klokken verdt rundt $75 000 (CHF68 400), mens i 2018 ble en lignende klokke solgt hos Sotheby’s for $3,9 millioner.

“Hva skjedde med den siste bursdagsgaven John Lennon fikk? Det er et mysterium,” skrev det franske magasinet Le Point i 2014. “Hvis den myteomspunnede Patek Philippe-klokken til en legendarisk artist skulle dukke opp igjen en dag, gitt modellens sjeldenhet og kompleksitet og dens opprinnelse, ville dens verdi rett og slett vært uvurderlig.”

Sjåføren gjorde det

En rettsavgjørelse datert 7. juni 2023 av den sivile domstolen i Genève avslører hva som faktisk skjedde med denne myteomspunnede klokken. Etter Lennons død, står det i dommen, gikk klokken over til Ono. Sistnevnte oppbevarte den i et låst rom i leiligheten hennes i Dakota-bygningen i New York, sammen med andre verdigjenstander som hadde tilhørt den drepte stjernen.
Inn kommer Koral Karsan. Han var en tyrker som hadde vært Yokos privatsjåfør i ti år. Han var en av få personer som hadde tilgang til alle rommene i hjemmet hennes. Men i 2006 brøt han det tillitsforholdet – han prøvde å utpresse henne. Han ble dømt av en amerikansk domstol og ble deportert til Tyrkia.

Koral Karsan antas nå å ha tatt med seg flere gjenstander som hadde tilhørt Lennon uten enkens viten: dagbøker, konsertopptak, briller – og klokken. I 2010 ble disse gjenstandene overlevert til en annen tyrkisk statsborger, kjent som Erhan G. Han solgte dem senere til det tyske auksjonarfirmaet Auctionata AG.

I lang tid mistenkte Ono ingenting. Men i 2017 gikk Auctionata konkurs. En advokat som gjorde en oversikt over lagerbeholdningen deres fant gjenstandene som hadde tilhørt Lennon, og informerte politiet. Enken uttalte at hun ikke hadde gitt disse gjenstandene til Karsan, selv om han hadde erklært at hun hadde det. Det var nå en kriminell etterforskning. Dette konkluderte med at en tysk domstol i 2019 dømte Erhan G. til ett års fengsel, betinget, for å ha mottatt tyvegods.
Han ble bevist å ha overført 86 gjenstander som tilhørte Lennon til Auctionata, mens han var klar over at disse sannsynligvis var blitt stjålet. Når det gjelder ekssjåføren, er han fortsatt i hjemlandet Tyrkia, som nekter å utlevere ham.

John Lennon viser frem sin Patek Philippe 2499.

Kjøpt i god tro?

Det var ikke slutten på saken, for en rekke gjenstander var fortsatt ikke funnet, deriblant den savnede klokken. Den ble faktisk solgt av Auctionata for 600 000 CHF (sveitserfranc) til en person kjent som A., en “samler av klokker og mangeårig profesjonell i bransjen, som beskriver seg selv som en “verdensautoritet på ur”, en italiensk statsborger, bosatt i Hong Kong”.

På tidspunktet for salget i november 2013 ga Patek Philippe en uttalelse til Auctionata om at klokken faktisk var Lennons. Likevel fortalte ikke selskapet Yoko Ono at de var blitt bedt om å autentisere denne varen.
Det var først i juni 2014, da A. sendte klokken til et selskap i Genève for å få den verdsatt, at dette selskapet tok kontakt med Ono. Enken ba om at det ble holdt i påvente av at hun ble tilbakebetalt.
Det fulgte nå en juridisk kamp mellom Ono og samleren. Etter A.s syn ble klokken ikke stjålet, “og selv om det hadde vært det, krevde New York-loven [Yoko Ono] å iverksette tiltak innen en periode på tre år.” Hun hadde “aldri erklært denne klokken stjålet og tok ingen skritt for å gjenopprette den”.

Retten i Genève avviste argumentene hans og pekte på domfellelsen av Erhan G. i Tyskland. “Siden klokken ikke ble gitt til Koral Karsan, skaffet han den ulovlig, slik at hans besittelse av den var ulovlig fra starten av,” fant retten, og konkluderte med at Ono er gjenstandens rettmessige eier.

“Derfor er det overhodet ikke behov for å løse spørsmålet om A. opptrådte i god tro da han kjøpte denne klokken. Hans egen ekspertstatus som representert på hans internettside, ifølge hvilken han er en ‘verdensekspert på samleklokker’, sår tvil om dette, siden han skaffet seg en klokke som han i løpet av denne saken hevdet var verdt mellom CHF200, 000 og CHF 400 000 for summen av CHF 600 000, mens spesialiserte auksjonshus anslår verdien til CHF 4 000 000.”

Holdt i forsvarlig oppbevaring

Yoko Ono var representert av Michèle Wassmer og Vincent Guignet, som er en del av advokatfirmaet Borel & Barbey. Saken er fortsatt under behandling for domstolene, da den italienske samleren har anket til den sveitsiske forbundsdomstolen.
Når det gjelder oppholdsstedet til den berømte klokken, sier avgjørelsen fra domstolen i Genève at den fortsatt er i Genève, “holdes for sikker oppbevaring” av B., advokaten som representerer A. Den vil bli der “til det er enighet om videre rekkefølge i saken”.

Yoko Ono er nå 90 år gammel. Tidligere i år flyttet hun ut av den berømte Dakota-bygningen, hennes mangeårige residens på Upper West Side i New York City, hvor hun og Lennon først flyttet inn i 1973.

Hun trakk seg tilbake til et hjem som hun og Lennon bygde i Catskills, det siste steget i hennes skritt tilbake fra det offentlige liv på grunn av dårligere helse de siste årene. Hun har lenge kjempet mot en sykdom som har gjort at hun sitter i rullestol, og skal ha behov for legehjelp døgnet rundt. Det er grunn til å tro at ingen pengesum i verden kan friste Ono til å selge en så sentimental gjenstand, omtrent som noen auksjonariuser kan prøve – spesielt siden hun har prøvd å få klokken tilbake i det meste av et tiår. I mellomtiden har Ono og Lennons sønn, Sean Lennon, hatt en vellykket musikkarriere selv, og det er mulig han også verdsetter klokken mer enn noen pengebeløp.

Legg inn en kommentar