Denny Laine

Denny Laines venner arrangerte veldedighetskonsert for å støtte kompisen.

Vi har fått den triste beskjeden at Denny Laine er død som følge av en interstitiell lungesykdom, 79 år gammel.

Som kjent har det stått dårlig til med Wingsmedlem Denny Laine i det siste, da senvirkninger på lungene etter at han hadde covid i 2022 gjorde ham sengeliggende på sykehus med pustehjelp. Nylig ble det avholdt en veldedighetskonsert hvor pengene gikk til Dennys sykehusutgifter.

Men i dag kunne hans kone Elizabeth Hines melde at kroppen til Denny Laine hadde fått nok. Han døde med hennes hånd i hans, mens de lyttet til hans favorittjulesanger. Det er en skjebnens ironi at dødsfallet kom på 50-årsdagen for utgivelsen av Wings’ mestselgende album, “Band on the run”, hvor Denny bidro med sin egen sang, “No Words”, som han fikk hjelp av Paul til å sluttføre. Paul skriver:

Jeg er veldig trist over å få høre at min eks-bandkompis, Denny Laine, er død.

Jeg har mange gode minner fra tiden min med Denny: fra de første dagene da The Beatles turnerte med Moody Blues. De to bandene våre hadde mye respekt for hverandre og mye moro sammen. Denny ble med i Wings fra starten. Han var en fremragende vokalist og gitarist. Hans mest kjente fremførelse er sannsynligvis “Go Now”, en gammel Bessie Banks-sang som han sang briljant. Han og jeg skrev noen sanger sammen, den mest suksessrike var “Mull of Kintyre” som var en stor hit på syttitallet. Vi hadde drevet fra hverandre, men de siste årene klarte vi å gjenopprette vennskapet vårt og dele minner fra tidene våre sammen.

Denny var et stort talent med en god sans for humor og var alltid klar til å hjelpe andre mennesker. Han vil bli savnet av alle fansen og husket med stor kjærlighet av vennene sine. Jeg sender mine kondolanser og beste ønsker til hans kone, Elizabeth og familie.

Fred og kjærlighet Denny. Det var en glede å kjenne deg. Vi kommer alle til å savne deg.

Kjærlighet,

Paul

Paul og Denny møttes tilfeldig igjen backstage på en UB40 konsert i 2007.

Denny Laine, egentlig Brian Frederick Arthur Hines (1944 – 2023) var en britisk låtskriver og musiker. Han er best kjent for sin rolle som gitarist og sanger i The Moody Blues og senere for å ha dannet Wings sammen med Paul McCartney.

Laine har bakgrunn fra romanifolket. Han ble født i Tyseley i Birmingham og fikk utdannelse ved Yardley Grammar School i Birmingham. Da han opptrådte første gang var han 12 år gammel etter å ha begynt å spille gitar i ung alder etter å ha blitt inspirert av Django Reinhardt. Han begynte en karriere som profesjonell musiker i en gruppe kalt Denny And The Diplomats hvor ett av medlemmene var den framtidige trommeslageren i gruppene Move og Electric Light Orchestra, Bev Bevan.

I 1964 forlot Laine Denny And The Diplomats for å bli med i The Moody Blues, og han sang på deres største hit “Go Now”. Hans tid med bandet ble derimot kortvarig, og etter en tid med flere mislykkede utgivelser sluttet han. I 2018 var han imidlertid blant gruppemedlemmene som ble nevnt da Moody Blues ble invotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Han dannet deretter gruppa Denny Laine’s Electric String Band med seg selv på gitar og sang, Trevor Burton (også gitar og framtidig medlem av Move), og Viv Prince (trommer). Gruppa benyttet elektriske strykere i et opplegg som ikke var ulikt til hva Electric Light Orchestra senere skulle gjøre til sitt varemerke.

Gruppa lagde to singler, “Say You Don’t Mind” / “Ask The People” (april 1967) og “Too Much In Love” / “Catherine’s Wheel” (januar 1968); og i juni 1967 delte de en opptreden med The Jimi Hendrix Experience og Procol Harum i London, men den nasjonale anerkjennelsen uteble og selv om bandet var en pioner i sin genre ble det oppløst.

Lanseringen av Wings i 1971, før Henry McCullough kom inn i gruppen. Denny Seiwell, Linda og Paul, Denny Laine.

Med Wings fikk Denny Laine sine største suksesser og som overgikk også The Moody Blues’ utgivelse av “Go Now”. Han hjalp Paul McCartney å skrive sanger som blant annet “Mull of Kintyre”. Sammen med McCartneys kone Linda McCartney dannet Laine grunnstammen i bandet, og både sang og spilte rytmegitar, bass, tangentinstrumenter foruten å kore og stundom også synge førstevokalen. I to perioder, 1973 og 1978 var Wings redusert til en trio, med Paul, Linda og Denny. Årsaken var begge gangene at trommeslageren og sologitaristen hadde forlatt gruppen.

Laines sang fra 1967, “Say You Don’t Mind”, ble en hit da den ble innspilt i 1972 av tidligere medlem av The Zombies, Colin Blunstone.

I januar 1980 hadde Wings planlagt en turné i Japan, men da de ankom på flyplassen ble McCartney arrestert for å ha med seg marijuana.
Turneen ble kansellert og Laine tok med seg Wings trommeslager Steve Holley og dannet Denny Laine Band, sammen med Dennys daværende kone, Jo Jo. Resten av bandet besto av Gordon Sellar, Andy Richards og Mike Piggot. De besøkte Norge høsten 1980 og spilte konserter i Ålesund, Oslo og Fredrikstad. McCartney inviterte Laine med seg til Montserrat i 1981 for å spille inn Pauls nye soloalbum, “Tug of War” og “Pipes of Peace”. Etter dette holdt de ikke lenger kontakten.

På midten av 1980-tallet erklærte Denny seg personlig konkurs. Han hadde tidligere solgt sine lukrative rettigheter til sangen “Mull of Kintyre” til McCartney for å kunne betale et skattekrav.

Denny Laine fikk lungetrøbbel etter å ha hatt Covid.

Han bosatte seg deretter i USA og fortsatte å utgi musikk og har opptrådt på Beatles-festivaler og på hyllester til The Beatles og Wings.

Denny etterlater seg konen Elizabeth Hines, samt datteren Heather fra ekteskapet med Jo Jo Laine.

Her er fra en opptreden på en turné i februar i år.

 

Legg inn en kommentar