Don’t Bother Me – fremført på konsert?

Settliste med Paul McCartneys håndskrift inkluderer “Don’t Bother Me”.

For tiden til salgs via auksjonsfirmaet Gotta Have Rock and Roll er en av Beatles’ settlister, signert på baksiden av Ringo og John. Men det mest interessante med listen i historisk sammenheng, er at den har med “Don’t Bother Me”, som var George Harrisons første egne komposisjon. Og det er en sang vi ikke trodde at Beatles noensinne spilte live. Settlisten er dessuten ganske kort, med kun seks sanger. Men kanskje både åpnet og avsluttet Beatles konserten? Dette vil jo si at det var to settlister, denne for åpningen og en annen for avslutningen.

Signert av Ringo og John på baksiden.

I katalogen beskrives listen slik: “A Beatles Set List For A Concert At Cheltenham England 1963
The set list illustrated above has been written in the hand of Paul McCartney and signed on the reverse by John and Ringo”.

Hvis listen virkelig er fra Cheltenham så snakker vi om 1. november 1963 – den eneste gangen de spilte der – men settlisten matcher ikke hva vi vet. Noe av denne konserten ble filmet (se på slutten av dette intervjuklippet fra YouTube), og der sang Ringo “Boys” – og ikke “I Wanna Be Your Man”. Hitsinglen deres, “She Loves You” er heller ikke på listen, og den ville de ikke ha unnlatt å spille i november 1963.

Her er hva The Beatles Bible har å si om 1. november 1963:

The Beatles’ fjerde britiske turné i 1963 åpnet denne kvelden med en forestilling på Odeon kino i Cheltenham, Gloucestershire.

Dette var gruppens første konsertturné der de var de ubestridte hovedartistene. Beatles toppet plakaten som ellers besto av fem andre grupper: The Rhythm & Blues Quartet, The Vernons Girls, The Brook Brothers, Peter Jay & The Jaywalkers, og The Kestrels. Annonsør på turneen var Frank Berry.

Påfølgende dag var det en rapport i avisen Daily Mirror som hadde som overskrift: “Beatlemania! It’s happening everywhere.. even in sedate Cheltenham”. Man regner dette som første gang dette ordet settes på trykk; på slutten av året var det i utstrakt bruk.

Ifølge den samme artikkelen i The Beatles Bible så settlisten til Beatles på denne turnéen slik ut:

I Saw Her Standing There
From Me To You
All My Loving
You Really Got A Hold On Me
Roll Over Beethoven
Boys
Till There Was You
She Loves You
Money (That’s What I Want)
Twist And Shout

De fire første numrene er dermed de samme som på den håndskrevne lappen, men på den byttes Georges “Roll Over Beethoven” ut med hans egen komposisjon “Don’t Bother Me” og Ringos “Boys” erstattes av Lennon-McCartney originalen “I Wanna Be Your Man”.

Men så er det jo slik at turneen ikke spilte bare en forestilling i Cheltenham den dagen, men to!, Kanskje var det slik at Beatles hadde i tankene de ungdommene som gikk på begge forestillingene? Ved å spille et par til av de nye sangene for dem, sanger som snart skulle komme ut på den nye “With The Beatles” LPen med slippdato 22. november?

Billett til andre forestilling.

Som The Beatles Bible skriver, så var dette den første turnéen i 1963 der de var på toppen av plakaten, på de tre tidligere turnéene hadde de vært under Helen Shapiro, Tommy Roe/Chris Montez og Roy Orbison. Det var på den siste av disse at Beatles underveis i turnéen hadde begynt å toppe enkelte av plakatene. Nå var de de ubestridte hovedartistene fra turnéstart.

Turnéprogrammet

Den samme settlisten er også avbildet på we-buy-beatles nettstedet, som drives av den britiske memorabiliaspesialisten Tracks. Også her identifiseres listen som Cheltenham 1963.

 

Legg inn en kommentar