Første radiospilte Love Me Do

Den innrammede “Love Me Do”-singlen

Paul McCartney har sagt at den første radiosendingen han kunne høre Beatles første single “Love Me Do” var på Radio Luxembourg, eller “Radio Lux” som den gjerne ble kalt på folkemunne. Nå er akkurat det eksemplaret av singlen til salgs på en auksjon.

Det er Radio Luxembourgs DJ Tony Prince sin samling av plater, presseskriv, autografer og annen musikk-memorabilia som skal under hammeren til Omega Auctions nå 28. januar. Flere av gjenstandene og platene i samlingen har Beatles-relasjoner, men “Love Me Do” er viet mest oppmerksomhet i pressen. Mange andre artister er også representert i auksjonen, foruten “Love Me Do” er en reiseradio som skal ha tilhørt Elvis Presley en annen gjenstand som gjerne trekkes frem.

Etiketten har Paul McCartney signert.

Men tilbake til “Love Me Do”. Det er promosinglen – altså en pressing med spesiell etikett som ble gitt til radiostasjoner og potensielle anmeldere – som Tony Prince skal ha “arvet” fra biblioteket til Radio Lux etter at stasjonen la inn årene. Denne er rammet inn sammen med en faksimile av et brev fra Paul og en plakett. Komponistkrediteringen på denne promosinglen har som kjent en trykkfeil, McCartneys etternavn er feilstavet McArtney. Denne feilen er gjenspeilet på den norske “Love Me Do” etiketten, etter som firmaet Carl M. Iversen – som sto bak utgivelsen her til lands – hadde fått tilsendt promosinglen fra England og brukte denne som kilde både for musikken og etiketten.

Paul bevitnet at det var på Radio Lux han først hørte spille den første Beatles-singlen.

Det er “Ringo-versjonen” av “Love Me Do” som befinner seg mellom rillene på både promosinglen, den kommersielle utgivelsen og selvsagt den norske singlen, samt også i enkelte andre lands utgivelser av singlen. Men kort tid etter at singlen hadde blitt presset i England forsvant masterteipen til den versjonen, så på senere utgaver av singlen har man som regel benyttet “Andy White-versjonen” av sangen. Jubileumsutgivelser av singlen eller representasjoner av singlen på det amerikanske “Rarities”-albumet, på Past Masters og på Mono Masters har måttet ty til gode utgaver av en original single som kilde.

Plaketten i nærbilde

George Harrison har tidligere fortalt om da de først fikk høre sangen på radio: “Vi visste at den skulle komme på Radio Luxembourg klokken 19.30 eller noe sånt torsdags kveld. Jeg befant meg hjemme i huset i Speke og vi lyttet alle på det… Det var den beste følelsen noensinne,” sa han.

Auksjonshuset estimerer en sluttpris på mellom £15,000 – £20,000. Åpningsbudet er på £10,000, og det har de allerede fått.

Lenke til auksjonen: Omega Auctions – The Tony Prince collection

Legg inn en kommentar