Georges bursdag

George og Bob Dylan i 1988, da Beatles ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame

I dag, 25. februar er det George Harrisons fødselsdag, han ville ha fylt 78 år hvis han hadde fått leve. I morgen 26. februar utgis en 3CD med Bob Dylan som inneholder opptak fra 1. mai 1970, da George besøkte Bob i hans studio og deltar på en jam session.

Den nye CD-utgivelsen fra Bob Dylan inneholder spor George er med på.

De kuttene som George spiller gitar på er to spor på cd 1 og syv på cd 2 og stammer altså fra 1. mai 1970 da Bob, George og medmusikanter var i Studio B hos Columbia Records i New York City og jammet sammen. Anledningen var egentlig at Dylan drev med innspillinger for sitt kommende album, «New Morning». De andre musikerne er trommeslager Russ Kunkel og bassist Charlie Daniels. Noe av materialet har tidligere vært utgitt på bootlegs i dårligere kvalitet.
George medvirker på ni av sporene, og disse finner man på CD1 og 2 i trippel CD-samlingen:

CD 1:
• Time Passes Slowly, spor 20
• Mama, You Been on My Mind, spor 24
CD 2:
• I Met Him on a Sunday/Da Doo Ron Ron ( Medley ), spor 2
• One Too Many Mornings – take 1, spor 3
• All I Have to Do Is Dream – take 1, spor 6
• Gates of Eden – take 1, spor 7
• Matchbox – take 1, spor 10
• Your True Love – take 1, spor 11
• It Ain’t Me Babe, spor 16

I tillegg til de nevnte musikerne medvirker også Bob Johnston på piano på spor 24, «Mama, You Been on My Mind – Take 1» på CD 1 og på sporene 2 og 3 på CD 2.

Vi ser nærmere på disse sporene i en artikkel i vårens nummer av Norwegian Wood, som kommer ut i mars. 3CD-samlingen koster 269,- kr fra Platekompaniet.

George endret bursdagen
I 1992 fortalte George det amerikanske platebransjebladet Billboard at “Jeg fant nettopp ut etter alle disse årene at datoen og klokkeslettet for min egen fødsel alltid har vært feil, med en kalenderdag og omtrent en halv time på døgnet.”

Hans søster Louise som er født i 1931 har sagt at deres mor skrev i sin dagbok at han ble født ti minutter etter midnatt den 25. februar.

Mark Lewisohn: “Begge Louisene, moren til George og søsteren, ga fødselsdatoen 25. februar 1943, som også ble registrert dagen etter, og på fødselsattesten kort tid etter, og ble alltid skrevet og feiret … til 1990-tallet, da George bestemte seg for å kunngjøre at han var født den 24.”

George var jo litt opptatt av astrologi, og muligens har han funnet ut at Storbritannia under krigen ikke lenger justerte klokken en time for sommertid. I 1940 stilte de ikke klokken tilbake, og holdt seg dermed en time foran. Så gjennom krigen var Storbritannia på GMT+1 om vinteren og GMT+2 om sommeren. I 1943 startet sommertid 4.april og avsluttet 15. august, som var “dobbelt” sommertid eller to timer foran GMT. I 1945 ble klokken stilt frem 2. april og deretter flyttet tilbake to ganger, den 15. juli og 7. oktober.
Dette betyr at George ble født kl. 23.10 den 24. februar GMT, hvis vi tar morens påstand om at han ble født 10 minutter over midnatt britisk tid så ville det ha vært GMT+1.

Uansett er det fortsatt 25. februar som anses som Georges bursdag av de fleste, og derfor er det den vi feirer her.

Som en ekstra hyllest til George viser vi denne musikkvideoen til “Blue Jay Way” som ble lagd for noen år siden og som inneholder bortklipp fra Magical Mystery Tour:

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Dypt savnet!

Legg inn en kommentar