Innspilling og miksing av Shea Stadium-konserten

The Beatles på vei til scenen. Bak dem ser du de slanke, høye søylehøyttalerne.

Posteringer på sosiale media om Beatles dreier seg stort sett om at nå er det så og så mange år siden det og det skjedde. Etter som det nyss var den datoen da Beatles hadde sin berømmelige første konsert på Shea Stadium, som muligens kan kalles høydepunktet av Beatlemania, så ble vi påminnet om en av de ofte gjentatte vrangforestillingene om konserten. I blant annet “The Beatles’ Anthology” gjentar Ringo at lyden – konsertlyden – ble formidlet til publikum via stadionens PA-anlegg. Paul McCartney pleier også feilaktig å hevde dette når han snakker om denne konserten.

Faktum er at en rekke Electro-Voice LR4 søylehøyttalere var satt opp på banen som omkranset scenen, det var disse som formidlet lyden til det store publikummet på konserten, mer enn 55 000 mennesker. Men det som er sant, er at dette langt fra var tilstrekkelig for et publikum på denne størrelsen – og spesielt siden Beatlespublikummet hadde en tendens til å skrike av sine fulle lungers kraft under konsertene deres. Så de færreste tilstedeværende hørte noe som helst av sangen og musikken mens konserten pågikk. Og siden dette var i stadionkonsertenes spede barndom, var det en lærepenge for alle involverte. Bedre lydsystemer måtte konstrueres..

Dette fotografiet viser hvordan Electro-Voice LR4 søylehøyttalerne var plassert rundt sceneplattformen. Foto: Ross Hamilton

Matt Hurwitz har en fin artikkel i Mixonline hvor han tar for seg innspillingen og miksingene av konsertopptaket. Beatles spilte jo også inn noen av sangene på nytt i 1966, og Paul la på mer bass på det originale opptaket. Artikkelen ble lagt ut i 2017, men ble nylig oppdatert – så om du har lest den før kan det være nye momenter her: Mixonline: The Beatles at Shea Stadium.

Undertegnede beundrer John Lennons “Shea Stadium” jakke i Berlins Hard Rock Cafe i 2011.

Konsertdelen av Shea Stadium-filmen ble restaurert i 2015 og lyden remikset (og la oss kalle det rekonstruert) av Giles Martin og Sam Okell for spesialvisning etter kinovisningene av Ron Howards 2016 Beatles-dokumentar “Eight Days A Week – The Touring Years”. Dessverre ble den ikke TV-sendt eller inkludert i hjemmekinoutgaver av Howards dokumentar.

For en del år siden ble det auksjonert ut et opptak av den originale konsertlyden, og denne har bootleggere brukt til å legge ut som ekstra tilvalg på en DVD bootleg av filmen.

Nedenfor er en video som ble brukt til å reklamere for Howards dokumentar, den er klippet sammen av biter fra den restaurerte Shea Stadium-filmen, men lydlagt med en sang som ikke ble fremført på konserten.

Legg inn en kommentar