Jerry Allison

Buddy Holly med The Crickets


Det siste gjenlevende medlemmet av de originale Crickets – trommeslageren Jerry “JI” Allison har gått bort i en alder av 82. Han ble født 31. august 1939 i Hillsboro, Texas. Han var medkomponist av deres hits “That’ll Be the Day” og “Peggy Sue”, spilt inn sammen med Buddy Holly.

The Beatles var inspirert av The Crickets når de tok i bruk gruppenavnet. The Crickets betyr jo gresshoppene mens The Beetles betyr billene – det Beatles gjorde var å endre den ene e-en til en a – for å få inn musikkuttrykket “Beat” i navnet. De spilte også inn sin versjon av “That’ll Be The Day”, da i 1958 som The Quarry Men. John Lennon spilte også inn “Peggy Sue” på sitt “Rock’n’Roll” album. “Look At Me”, en annen sang Allison var med på å komponere ble fremført av Paul, Linda og Denny Laine på dennes solo-album “Holly Days”. Også Ringo har sunget inn en komposisjon Allison bidro på, “Think it Over” på hans album “Ringo 2012”. 

I deres tidlige dager på Lubbock Youth Center, i Lubbock, Texas, var Allisons tromming det eneste akkompagnementet til Buddy Hollys vokal og gitar.

Jerry Allison jobbet også som sessionmusiker. For eksempel spilte han på studioinnspillingen av The Everly Brothers “(Till) I Kissed You” i 1959.

Etter Hollys død i 1959 fortsatte Allison sin musikalske karriere. Han beholdt kontrollen over bandets navn og har turnert og spilt inn med en gruppe som kalte seg Crickets. Medlemmene i gruppen har endret seg over tid, men de mest konsekvente medlemmene har vært bassisten Joe B. Mauldin, som var med i Crickets med Holly, og gitaristen og sangeren Sonny Curtis, som spilte med Holly før Crickets ble dannet i 1957 og ble med igjen kort tid etter Hollys død.

Bandets siste innspillinger for Coral-etiketten inkluderte flere singler, som ble samlet på 1960-albumet “In Style with the Crickets”.

Rockeklassikeren “I Fought the Law”, skrevet av Curtis, dukket først opp der, og spor fra singler utgitt etter Hollys død inkluderte deres versjon av Hollys “Love’s Made a Fool of You”, en hit for dem i Storbritannia i slutten av 1959, og Allison – Curtis-komposisjonen “More Than I Can Say”, som var en fjerdeplass på britiske hitlister med Bobby Vee i 1962 og en andreplass på Billboard i USA med Leo Sayer i 1980.

Allison signerte bandet over til Liberty Records i 1960, etter at de hadde backet Everly Brothers på en turné i Storbritannia. Han flyttet basen til Los Angeles, hvor en gammel venn fra Texas, Snuff Garrett, var seniorprodusent hos Liberty. Allison, Curtis og en annen tidligere Holly-sidemann, Tommy Allsup, ble effektivt Liberty-husets kjerneband, og jobbet med Bobby Vee, Johnny Burnette og andre.

Paul McCartney var stor fan av Buddy Holly, kjøpte publiseringsrettighetene til sangene hans og arrangerte i flere år årlige Buddy Holly-tilstelninger i London. McCartney produserte i 1988 sangen “T-Shirt” for The Crickets. Han spilte også piano og sang harmoni på sangen.

Paul McCartney med The Crickets i 1988. Jerry Allison med caps og skjegg.

Sangen ble skrevet av Jim Imray som bidrag til en sangkonkurranse under McCartneys Buddy Holly-uke i 1987. The Crickets ble valgt til å spille inn “T-Shirt” (forkortet fra “Got The T-Shirt”). Gruppen likte virkelig sangen – tross alt hadde Jerry Allison vært en av konkurransens dommere. Imray har ingen andre sanger oppført på discogs enn denne. Paul fremførte faktisk denne sangen live med Crickets 7. september 1988. Dette var på en spesiell lunsj på Stefano’s restaurant, London for å lansere den årlige Buddy Holly-uken. For å avslutte konserten fikk de selskap på scenen av Linda, Chrissie Hynde, Mike Berry, Tony Prince og Mike Read og fremfører “Rave On”.

“De er sannsynligvis det første rock’n’roll-bandet jeg husker,” sa McCartney i en reklamevideo for Crickets. “Jeg har alltid vært en fan av dem.”

Innspillingen ble gjort i McCartneys platestudio i Sussex. Pauls involvering førte til en ny platekontrakt for The Crickets, denne gangen med CBS, og inkluderte singlen pluss et album (T-Shirt, 1989).

Jerry Allison hadde sin siste spillejobb med The Crickets i 2016, og tilbrakte sin pensjonisttilværelse komfortabelt på en gård utenfor Nashville, Tennessee.

Legg inn en kommentar