John, Paul og Helen Shapiro

Originalbildet.

De britiske memorabiliaspesialistene Tracks la nylig ut dette bildet som de hadde fått tak i av en kunde. Bildet er tidligere upublisert og viser John Lennon og Paul McCartney med Helen Shapiro utenfor Gaumont Theatre, Hanley 3. mars 1963. Dette var den siste kvelden på Helen Shapiro-turnéen. På dette tidspunktet hadde Beatles gått gradene fra å være den fjerde til å bli den siste gruppen før pausen. Bildet ble tatt av en ung kvinnelig fan fra Stoke-on-Trent.

Tracks kjøper opp minne-ting (memorabilia) fra sekstitallet og legger de ut på salg på sitt nettsted. De publiserte dette bildet i en annonsering av at de skulle holde et arrangement i Stoke 20. januar hvor folk kunne ta med seg sine gjenstander og få dem evaluert av eksperter med tanke på verdi.

Nå som kunstig intelligens og fargelegging er det store på sosiale media, tok det ikke lang tid før noen fikk pusset opp dette bildet.

Noen på Facebook forbedret og fargela dette bildet.

Dette var The Beatles’ første ordentlige turné i Storbritannia med den daværende populære stjernen Helen Shapiro, som bare var 16 på den tiden, men som hadde blitt enormt populær i hjemlandet. Allerede to år tidligere, da hun var 14, ga hun ut singelen “Walking Back To Happiness”, som også var en hit i Norge og klarte en 3. plass på VG-listen.

Turen ble delt i to etapper. Den første delen fant sted fra 2. til 9. februar og den andre delen ble gjennomført fra 23. februar og ble avsluttet søndag 3. mars.

Plakaten fra Hanley

Mellom første og andre etappe av turneen brukte The Beatles 11. februar på å spille inn 10 spor for deres første album “Please Please Me”. I tillegg hadde de andre spillejobber som de fullførte før det var på tide å gjenoppta Shapiro-turneen 23. februar.

Underveis til Shrewsbury 28. februar 1963 skrev John Lennon og Paul McCartney gruppens kommende singel “From Me To You”.

Det kan legges til at Helen Shapiros A&R-manager Norrie Paramor var på utkikk etter nytt materiale til Shapiro for et country & western-album som var planlagt innspilt i Nashville, Tennessee. Norrie foreslo at The Beatles skulle skrive en sang spesielt for Helens nye album. Guttene begynte å skrive sangen “Misery” i garderoben i forbindelse med deres opptreden i King’s Hall i Stoke-on-Trent 26. januar 1963. Sangen ble fullført hjemme hos Paul McCartney i Forthlin Road i Liverpool.

Paul McCartney var sikker på at Helen ville yte sangen rettferdighet. Paramor anså imidlertid ikke sangen som egnet for Helen, så det var Kenny Lynch, som også var med på turneen, som spilte inn sangen i stedet. Dermed ble han den første artisten som spilte inn et cover av en Lennon-McCartney-sang. Dessverre klarte den ikke å komme inn på listene. Men i 1973 kunne vi se Kenny Lynch på coveret til Paul McCartneys album “Band on the Run”.

The Beatles selv spilte inn “Misery” 11. februar for “Please Please Me”-albumet.

På turneen inntok ikke mindre enn elleve forskjellige grupper og artister scenen etter tur. Ved starten av turnéen var The Beatles det fjerde innslaget publikum fikk høre. Men mot slutten av turneen hadde gutta steget litt i gradene og gikk sist på scenen før pause.

Slik så programmet ut i utgangspunktet:

Red Price Band
The Honeys
Dave Allen (konferansier)
The Beatles
Dave Allen (konferansier)
Danny Williams

Pause

Red Price Band (en gang til)
The Kestrels
Kenny Lynch
Dave Allen (konferansier)
Helen Shapiro

Mot slutten av turnéen var også Billie Davis med. Konferansier Dave Allen gjorde lykke som komiker på TV senere i karrieren, vi husker ham fra NRK der han satt på scenen og fortalte vitser med en drink i hånden, kun avbrutt av noen ferdig innspilte sketsjer. Humoren hans gikk ofte ut over den katolske kirken.

Turnéprogrammets forside

The Beatles fremførte følgende sanger under turneen:

Chains – George Harrison
Keep Your Hands Off My Baby – John Lennon
A Taste of Honey – Paul McCartney
Please Please Me – John Lennon og Paul McCartney

Ytterligere to sanger som alternerte under turneen:

Love Me Do – Paul McCartney og John Lennon
Beautiful Dreamer – Paul McCartney.


Under denne turneen brukte The Beatles følgende utstyr:

John Lennon

1958 Rickenbacker 325 elektrisk gitar
1962 Gibson J-160E elektrisk/akustisk gitar (brukt som backupgitar)
1962 Vox AC-30 forsterker

Paul McCartney

1961 Höfner 500/1 fiolinbass
Quad II/22 forsterker modifisert av Adrian Barber
1962 Adrian Barbers “Coffin” høyttalerkabinett

George Harrison

1957 Gretsch Duo Jet elektrisk gitar
1962 Gibson J-160E elektrisk/akustisk gitar (brukt som backupgitar)
1962 Vox AC-30 forsterker

Ringo Starr

Premier Mahogny trommesett
20×17″ basstromme
12×8″ tamtam
16×16″ gulvtom
14×4″ Premier Royal Ace skarptromme


Helen Shapiro har trukket seg tilbake fra show business, men opptrer nå og da som gospelsanger.

Legg inn en kommentar