Lennongitar kom til rette

PR-bilde fra Julien’s Auctions.

John Lennons Gibson “jumbo” J-160-E gitar forsvant etter en av julekonsertene med Beatles i Finsbury Park i 1963. 50 år senere har den dukket opp igjen i USA! John McCaw kom over gitaren i 1969 i en bruktbutikk i Sand Diego i California og har eid den siden. Etter å ha sett et foto av George Harrison med en identisk gitar, med et serienummer som kun var fire sifre unna den gitaren han selv hadde, begynte eieren John McCaw å lure. Andy Babiuk, ekspert på Beatleinstrumenter ble kontaktet og har erklært den ekte, basert på serienummeret, mønsteret i treverket samt karakteristiske merker på gitaren som er synlig på bilder og filmopptak med Beatles. Gitaren kan bl.a. høres på singlene “Please Please Me/Ask Me Why” og “From Me to You/Thank You Girl.” og ble stadig benyttet av Lennon på konsert og i TV-opptredener. Mest kjent er de mimede TV-fremføringene av “I Want To Hold Your Hand” og “This Boy” fra november 1963.

Gitaren ble innkjøpt i Liverpool, på Rushworth’s instrumentbutikk.

Det litt spesielle med denne gitaren er at den er en av to identiske gitarer som George og John kjøpte en hver av. De to gitarene må på ett eller annet tidspunkt ha blitt forbyttet, for det viser seg at den gitaren som er i Georges eie har Johns serienummer! Mens Johns gitar ble borte, så beholdt alltid George sin. Når man sjekket serienummeret i Georges gitar, så var den Johns. Derfor må det være den gitaren som George opprinnelig kjøpte som nå har blitt funnet igjen, men den ble altså spilt på av John, men George spilte på Johns uten å vite det. Når byttet skjedde vet ingen. Selv om dette ser ut som en akustisk gitar, så er den egentlig elektrisk.

Begge gitarene ble benyttet på “I Want To Hold Your Hand” og “This Boy” på Granada TV.

Nå skal den auksjoneres bort av Julien’s Auctions i Beverly Hills 6. november, og den forventes å kunne oppnå bud på mellom $600,000 og $800,000 – kanskje vil den til og med slå rekordprisen $965,000 som ble satt i 2013 for en elektrisk gitar Bob Dylan hadde eid. McCaw har vært i kontakt med Yoko Ono og hun har godkjent auksjonen mot at en del av gevinsten tilfaller Spirit Foundadtion, en veldedighetsorganisasjon John og Yoko opprettet.

Gitaren på radioopptak for BBC. Legg merke til pluggen og ledningen.

Legg inn en kommentar