Lennons veggmaleri i Ukraina

«Give Peace a Chance», portrett og hyllest av John Lennon av Andrey Palval i Izum, Ukraina.

I løpet av august 2017 i byen Izyum, Ukraina, ble litteratur- og musikkfestivalen “Veien mot øst” arrangert. Sovetskaya-plassen ligger i sentrum av byen, men den ble ofte kalt “Vladimir Lenin-plassen”. Etter Maidan i Kiev (“Uavhengighets-plassen” – hvor Paul McCartney ga en gratiskonsert i 2008), gikk det en bølge over landet med å kvitte seg med alle kommunistiske navn på gater og steder, navnene ble enten endret tilbake til deres tidligere før-kommunistiske navn, eller de fikk helt nye navn. I Izium ble Sovetskaya-plassen,eller Lenin-plassen til Lennon-plassen.

Kunstner Andrey Palval maler veggmalerier, og han mente at festivalen ville være en utmerket anledning til å oppføre et veggmaleri som skulle bli stående som et minne. Den 19. august 2017 ble veggmaleriet presentert for publikum. Dette var det aller første veggmaleriet i byen Izum. På veggmaleriet er Lennons slagord skrevet på ukrainsk og russisk – det lyder og staves likt: “Gi fred en sjanse” – “Give Peace A Chance”.

Etter angrepene på byen i den pågående krigen, er det dessverre slik muren og bygningen ser ut etter et russisk luftangrep i begynnelsen av mars.

Nylig foto tatt av kunstneren selv, Andrey Palval.

1 Response

  1. Eleanor Rigby sier:

    Opphavsmannen fikk sitt liv brått avsluttet av kuler. Nå sørger drapsmaskinen Putin for å ødelegge mennesker og bygninger i et av sine naboland. Uspiselig!

Legg inn en kommentar