Neil Innes er død

The Rutles

I går kom den uventede beskjeden om at den britiske humoristen og artisten Neil Innes har gått bort, 75 år gammel. Han ble født 9. desember 1944 og døde 29. desember 2019.  I Beatles-sammenheng kjenner vi Innes best som hans alter ego Ron Nasty, frontfigur i det fiktive bandet The Rutles. Disse var en parodi på The Beatles, og TV-programmet «All you need is cash» var en parodi på den britiske serien om populærmusikk, «All you need is love». Men ti år tidligere var Neil med i Beatles egen TV-film «Magical mystery tour», da som pianist i bandet «Bonzo Dog Doo-Dah Band» under strippescenen.

Det bandet spilte også inn Innes komposisjon, «I’m the urban spaceman», som Paul McCartney var med og produserte.

Innes var hyppig gjest på Beatlesfestivaler rundt omkring, der han fremførte sitt eget materiale, deriblant sangene som ble utgitt under bandnavnet The Rutles. Ettersom disse sangene liknet litt for mye på noen av sangene til Beatles, måtte han enten dele eller gi fra seg rettighetene til Lennon-McCartney.

Neil Innes var også med i musikkvideoen til Crackerbox Palace med George Harrison

Neil er også kjent for sitt musikalske samarbeid med komikertruppen Monty Python, blant annet i filmen om ridderne av det runde bord. Det skal dessuten være Innes som står for plystringa i hiten «Always look on the bright side of life».

I 1973 startet John Gorman, Andy Roberts, Neil Innes, Mike McGear, Roger McGough og Vivian Stanshall komigruppa Grimms. Navnet ble satt sammen som et akronym av forbokstavene i hver av bandmedlemmenes etternavn. Gruppa besto av musikere og poeter fra tre musikalske komigrupper Liverpool Scene, The Scaffold og The Bonzo Dog Band.

Innes, som ofte blir omtalt som den «sjuende Python», var med på gjenforeningen av komigruppa i anledning minnekonserten for George Harrison i Royal Albert Hall 29. november 2002, hvor de i kjent stil fremførte «Sit On My Face», som kelnere med rumpa bar, og «The Lumberjack Song». Innslaget finnes på DVD-en Concert for George.

75-åringen døde uventet men av naturlige årsaker, ifølge familien.

2 Responses

  1. Beatle-Joe sier:

    Dette var trist! Neil Innes hadde virkelig sansen for en god melodi og når du har vært assosiert medlem av Monty Python er du uansett helt der oppe! Jeg “oppdaget” The Rutles på slutten av 1970-tallet og storkoste meg med beatlesparodiene deres!
    RIP!

  2. Tom Kristensen sier:

    Min kone og jeg traff ham tilfeldig da han kom ut av heisen i et Liverpool-hotell, der vi alle bodde i samme etasje, i 2015 eller ´16. Selv om han var på vei inn på rommet sitt med gitar og bagasje etter et show, hadde han tid til å signere Concert for George-programmet for meg. Blid og hyggelig, med en stor sombrero flettet av palmeblader på hodet. Hvil i fred, du ekte kunstner!

Legg inn en kommentar