Kjell E. Midthuns Beatlesinspirerte julekort

Det er ikke tilfeldig at nisseorkesteret er en kvartett, og at en av dem spiller felebass. Ill. Kjell E. Midthun

Kjell Einar Midthun (født 26. juli 1954) er Norges mest kjente nålevende nissetegner, og hans julekort er både populære og de eldre kortene samleobjekter. Han er kjent for å tegne nissene sine i eksisterende omgivelser.

Du har helt sikkert sett bildene hans før, på julekort, i bøker, kalendere, ja til og med på frimerker. I noen av motivene kryr det av små, godmodige nisser. Gjerne omkring gamle tømmerbygninger i snøkledde omgivelser – men også i bymiljøer. Andre nisser tusler alene mellom husene på tunet, kanskje ifølge med en rev eller under oppsyn av ei skjære. Eller de aker, kaster snøball eller kjører moped.

Enda et nisseorkester

Med fotoapparat og skisseblokk reiser Midthun på leting etter nye motiver han kan fargelegge med nisser. For naturen, miljøene og husene vi ser, finnes også i virkeligheten. Ofte har reisene gått til fjellbygdene i Hedmark, slik som Sollia i Stor-Elvdal, til Elverum og til Gudbrandsdalen.

– Jeg samler visuelle inntrykk og jobber videre med det hjemme. Jeg er på jakt etter stemninger, spesielt lys, vær eller husklynger. Og detaljene er viktige, fortalte Midthun til Dagsavisen i 2012.

Illustratøren med et par av sine bilder.

Det var først på 1990-tallet at nissene begynte å bli en næringsvei for illustratøren, som tidligere har jobbet som blant annet reklametegner. I 2000 ble nissene Midthuns hovedjobb, og i dag er han heltids nissetegner fra hjemmekontoret på Nesodden.

Theodor Kittelsen og Erik Werenskiolds eventyrillustrasjoner bergtok den unge Midthun, som vokste opp på Hamar og Elverum før han flyttet nordover til hybelliv og skolegang på Tynset og Røros. Og det er den norske fjøsnissen som boltrer seg i Midthuns eventyrlige verden.

Men det er tydelig at en viss kvartett også er en inspirasjon for Midthun. Vi har i hvert fall funnet flere av hans kort som har Beatlesinnslag, og spesielt i form av de norske singlecoverne.

Her ser vi kvartetten foran den gamle kinobygningen på Hamar.

Singlen som inspirerte kortet.

Her koser nissen seg skikkelig med de gamle norske singlene.

Legg inn en kommentar