Never Say Die og tilfeldighetenes spill

Mo Best, og John og Paul på Casbah Club

De av dere som har lest Mark Lewisohns bok, “Tune In”, husker at forfatteren kartlegger en serie tilfeldigheter som fører til at gruppen kommer seg opp og frem. Nylig publiserte Roag Best en bloggpost som peker på flere tilfeldigheter om gruppens tidlige dager.

Hesten “Never Say Die” har også fått sin egen bok.

Mange av dere husker sikkert hvordan Pete Bests mor Mona – populært kalt “Mo” – skaffet seg huset i Hayman’s Green 8, hvor hun senere startet opp kjellerklubben Casbah Club. Hun pantsatte i 1954 alle sine smykker og satte alle pengene på hesten “Never Say Die”. Hesten hadde dårlige odds men vant, og Mo vant så mange penger at hun kunne kjøpe huset.

Fem år senere ønsket hun å åpne en kjellerklubb i huset, for å sysselsette og underholde sønnene Pete og Rory og vennene deres. Bandet George Harrisons spilte i ble booket inn for å spille under åpningen av Casbah, men bandet gikk i oppløsning en stund før dette. For å redde situasjonen hanket George inn sine gamle venner fra den tidligere gruppen The Quarry Men, John og Paul. De hjalp til med å rydde og dekorere kjellerlokalet før åpningen, og sammen med Ken Brown spilte de på åpningskvelden – igjen under navnet The Quarry Men i mangel på noe bedre.

Casbah Club ble som kjent en suksess, og året etter fikk John, Paul, George og det nye medlemmet Stuart tilbud om spillejobb i Hamburg. De rekrutterte Pete Best, som de jo kjente via hans mor, Mo. Og resten er historie.

For noen år siden, forteller Roag, skulle Pete Best og bandet hans spille på festivalen “Abbey Road on the River”, som fant sted i Louisville, Kentucky. Det er jo et kjent hestedistrikt og mange kjenner vel til hesteløpet Kentucky Derby. Ukjent for Pete og Roag så satt det i salen under bandets konsert den familien som hadde alet opp og eid hesten “Never Say Die”. Etter konserten fikk de sendt en beskjed til Pete Best og broren om at de gjerne ville treffes. På grunn av familiens historie med den hesten gikk brødrene med på dette og de møttes bak scenen. Familien inviterte brødrene Best og bandet med til ranchen dagen etter for å vise de hvor “Never Say Die” hadde blitt født. Dette takket de ja til.

Neste dag ble de vist stallen hvor “Never Say Die” hadde blitt født. Det viste seg at dette var stall nummer 8 – og huset de hadde kjøpt i Hayman’s Green var jo også nummer 8, så det var en artig tilfeldighet. Når de hørte at Pete Best skulle komme til gården ville også de to guttene som i sin tid hadde alet opp hesten komme og hilse på. Disse var blitt to distingverte herrer, og det viste seg at de faktisk het John og Paul! “Freaker du ut nå?” lurte gitaristen Phil på. Roag svarte at han jo syntes det var litt merkelig. Da peker Phil på et skilt og sier til Roag: “Ser du hva gården her heter?” Roag så vantro på skiltet: “Hamburg Place”.

Så “Never Say Die” ble født i stall nr 8 på en gård som het “Hamburg Place” og ble alet opp av John og Paul. Mo veddet på “Never Say Die”, kjøpte et hus som var nr 8 hvor hun møtte John og Paul før de dro til et sted kalt Hamburg.

Roag Bests blogg kan du følge her.

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Morsom historie og pussige sammentreff!

Legg inn en kommentar