Ny dokumentar om HandMade Films på trappene

Eric Idle og George Harrison i “Monty Python’s Life of Brian”, den første filmen fra HandMade films.

Det nystartede selskapet AMC U.K. driver og lager sin første produksjon, som er en dokumentarfilm om George Harrisons filmselskap HandMade Films. Dokumentaren har tittelen “An Accidental Studio” noe som jo henspiller på at filmeventyret til George startet ved en ren tilfeldighet. De som skulle ha finansiert den nye filmen til Monty Python-gjengen, “Life of Brian” hadde trukket seg og det så en stund ut til at filmen aldri skulle bli lagd. Grunnen til at finansieringen falt i fisk var sannsynligvis sjansen for at filmen skulle bli kontroversiell, ettersom den jo tok for seg en slags parallell til Jesu liv og død. I siste liten steppet George Harrison inn, og pantsatte bl.a. godset sitt, Friar Park i Henley for å få filmen lagd. Eric Idle fra Monty Python-gjengen sa i ettertid at dette sannsynligvis var verdens dyreste kinobillett!

Men som kjent ble filmen en kommersiell suksess, og kanskje spesifikt fordi den viste seg å være så kontroversiell som de tidligere finansfolkene fryktet. “Filmen som var så morsom at den ble forbudt i Norge” var slagordet for filmen da den gikk på kino i Sverige. Den skulle bli forsinket i flere måneder her til lands pga vår på den tiden meget puritanske filmsensur. Det som gjorde at den til slutt ble frigitt, var at enkelte av replikkene i scenene fra Jesus bergpreken ikke ble tekstet! Så vi regner vel med at de som satt i filmsensuren ikke var spesielt flinke i engelsk og tenkte at resten av Norge var like dårlige i språk som dem selv? Det var forøvrig ikke bare i Norge filmen ble regnet som kontroversiell, den ble også forbudt vist i flere byer i Storbritannia, og John Cleese fra Monty Python stilte opp til TV-debatt i England, med en erkebiskop som motstander.

Uansett, inntektene fra filmen utgjorde et stort overskudd for George Harrison, og for å slippe å betale skatt av dette, gjorde han det midlertidige filmselskapet sitt, HandMade Films permanent. Selskapet utga i en årrekke filmer som av mange ansees å ha sparket i gang en ny vår for britisk film. George var eksekutiv produsent for alle disse filmene, noe som stort sett innebar at han leste manus og godkjente eller ikke godkjente at det skulle bli film av det. Han hang også gjerne rundt på filmsettene under innspillingene, og av og til kan man se ham dukke opp som statist i en og annen av disse filmene.

En større rolle hadde George i filmen “Shanghai Surprise” med Madonna og Sean Penn, da han komponerte filmmusikken sammen med Mike Moran og opptrådte som nattklubbsanger i en av scenene i filmen. Flere av filmens sanger dukket senere opp på det som regnes som hans comeback LP, “Cloud Nine”. Andre filmer selskapet hans sto bak var bl.a. “The Long Good Friday”, “Mona Lisa”, “Time Bandits” og “Withnail and I”. Mange av filmene til HandMade Films regnes i dag som klassikere eller kultfilmer. Filmeventyret til George tok slutt da det viste seg at hans forretningsfører Denis O’Brien hadde lettet selskapet for 16 millioner pund over en 12-årsperiode. Rettsforhandlinger om tilbakebetaling strakk seg over tid og etter at George Harrison fikk kreft og ble syk og derfor ikke kunne møte opp i retten dømte dommeren i Harrisons disfavør.

Dokumentaren “An Accidental Studio” vil første gang bli vist på TV i Storbritannia 4. mai og internasjonalt senere på året. Det skal være nye intervjuer med nøkkelpersoner fra HandMade-historien, både av skuespillere og filmteknisk personale. George kommer selv til å dukke opp som intervjuobjekt, takket være arkivmateriale.

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Denne ser jeg fram til! Takk for info!

Legg inn en kommentar