Ny utgave av Tokyokonsertene fra 1966

Kommende luksusutgave av materialet fra Budokan – CD versjonen.

The Beatles ga fem konserter i løpet av tre dager, en den 30. juni og to konserter på hver av de påfølgende dagene, 1. og 2. juli i Budokan Hall i Tokyo i 1966. To av konsertene, den fra 30. juni og den første av de to fra 1. juli 1966 ble videofilmet av Nippon Television. De to konsertene ble redigert sammen og kringkastet i programmet “The Beatles Recital from Nippon Budokan, Tokyo”, som ble sendt på NTV (Nippon Television Network Corporation) sin kanal 4 den 1. juli 1966 kl 21. Konserten fra 30. juni (mørkegrønne dresser) ble senere vist på TV i Japan tre ganger, i 1977, 1980 og 1988. Konserten fra 1. juli (lyse dresser med mørke striper) ble kun vist i Japan i 1966 og aldri sendt i reprise.

Beatles med mørkegrønne dresser på scenen i Budokanhallen i Tokyo, 1966

Selskapet VAP utga konserten fra 30. juni (mørkegrønne dresser) både på VHS og Beta videokassetter i Japan på åttitallet. VAP var “lyd & bilde” avdelingen til NTV, som hadde filmet og kringkastet konsertene og som fortsatt eier rettighetene til opptakene.

VHS utgave

Av en eller annen grunn tillot Apple Corps Ltd VAP å utgi denne videokassetten kommersielt i 1984, men KUN i Japan. Konsertfilmen kom opprinneig i en eksklusiv presentasjonseske, men deretter i vanlig plastboks. Nye avtaler med Apple fulgte da VAP ønsket å utgi konserten også på laserdisc i 1993. Den kom ut og Apple-logoen på coveret bar vitnesbyrd om et offisielt produkt. Men fortsatt var avtalen at produktet kun skulle utgis i Japan. Likevel fant laserdiscen veien til diverse importbutikker rundt om i verden, og vårt eksemplar ble innkjøpt hos Akers Mic i Oslo og kostet rundt 750 kroner om hukommelsen vår holder stikk. Men faktisk er betakassetten fra 1984 fortsatt den beste kilden til denne konserten, da laserdiscen hadde noen problemer med lyden og også visuelt var det forstyrrelser som stammet fra overføring til digitalt format. Og beta hadde jo bedre videokvalitet enn VHS, men det visste dere sikkert.

THE BEATLES CONCERT AT BUDOKAN 1966, Offisiell laserdisc kun utgitt i Japan.

Denne laserdiscen inneholder altså en av Beatles’ konserter i Budokanhallen i 1966, i farger, samt noe dokumentarstoff i svarthvitt fra Beatles’ Japanbesøk.

Baksiden av omslaget til laserdiscen

At denne utgivelsen faktisk er et offisielt produkt har blitt dratt i tvil, men Allan Kozinn fra New York Times spurte en gang nå avdøde Apple-direktør Neil Aspinall om denne utgivelsen, og Aspinall bekreftet for ham at dette var en offisiell utgivelse, kun for Japan. Selv om bildene på omslaget til laserdiscen er fra den bedre konserten fra 1. juli (lyse dresser), er den faktiske konserten på platen den dårligere åpningskonserten fra 30. juni (The Beatles har mørkegrønne dresser på), den som Brian Epstein gjerne ikke ville ha kringkastet da Pauls mikrofon ikke oppførte seg bra, og gruppene leverte en mindre god forestilling. Brian tok med seg hjem en kopi av den gode konserten, og hvem vet hvor denne er nå. Noen klipp fra den ble vist i The Beatles Anthology.

George Harrison med den lyse dressen med mørke striper på scenen i Budokanhallen

Det at Beatles og Apple har unnlatt å utgi disse konsertene offisielt for hjemmekinopublikummet i verden forøvrig har vært et mysterium, men for bootleggere har utelatelsen i årevis vært en velsignelse. I 2016 kom det ut en utgave fra bootlegfirmaet HMC (His Master’s Choice) som ga oss begge konsertene på en DVD, men bildekvaliteten var “så där” og DVDen hadde ingen meny.

Hvilket bringer oss til dagens lille nyhetsnotis. Som vi tidligere har bemerket så er rettighetslovgivningen i EU slik at rettighetshaveren har 50 år på seg fra opptaket er gjort til en utgivelse må finne sted, ellers blir opptaket å betrakte som allmen eiendom og da kan hvem som helst utgi det. Alt man trenger å gjøre er å betale for de mekaniske rettighetene. I USA er det strengere lovgivning, så disse produktene kan ikke sendes “over there”

Townsend Music har annonsert en ny utgivelse som skal komme 5. mars 2021 og inneholde materialet fra Budokan: “Beatles In Tokyo” består av et begrenset opplag med en håndnummerert CD (eller vinyl-LP), en DVD og en innbundet bok. De har dette å si om pakken:

With work on Revolver just completed, the Beatles played their first-ever dates in Asia in late June 1966. By that time they had grown weary of the rigours and confinements of touring, but Japan was a novelty they were looking forward to. Despite finding their visit uncomfortably regimented, their shows at the hallowed Budokan on June 30th and July 1st were a great success and broadcast on Nippon Television.

  • Features the Beatles, live in Tokyo at the Nippon Budokan, two nights in 1966
  • Includes the entire NTV Channel Four broadcast
  • 90-page hand-numbered hardback book with background notes and archival imagery
  • Includes exclusive DVD (NTSC region) containing live footage and interviews.
  • Professionally re-mastered with background liners and many rare and unseen photographs.

Territory restrictions apply (som vi antar er deres måte å si at dette anses som en illegal utgivelse i enkelte territorier og ikke kan bestilles sendt dit).

Hvit vinylutgave av utgivelsen.

Vi har våre tvil om videoinnholdet på DVDen, etter som vi tidligere har blitt skuffet over kvaliteten på bootlegs med dette. Men dersom de har greid å skaffe seg en god kopi av TV videomasteren (se eksempelet under mens det fortsatt er der) så har vi noe godt i vente.

Som alltid med disse gråsoneutgivelsene så er det inkludert noe materiale som rettighetshaverne faktisk har utgitt, da noen klipp fra 1.julikonserten ble brukt i The Beatles Anthology TV-serien, og senere utgivelser for hjemmekinomarkedet på VHS, laserdisc og DVD. Så hvis Townsend Music skulle ha holdt seg strengt til kriteriene for allmenne rettigheter, så burde de klippe vekk angjeldende biter fra DVDen. Men det virker som om hverken Universal Music eller Apple Corps bryr seg, så lenge dette ikke utgis i deres største marked, USA. Og selvsagt burde den nye utgivelsen også være forbudt i Japan, på grunn av de offisielle utgivelsene der.

Sporlister

Budokan Hall, Tokyo, 30th June 1966
1. Rock ‘n’ Roll Music 1.32
2. She’s A Woman 3.13
3. If I Needed Someone 2.56
4. Day Tripper 3.02
5. Baby’s In Black 2.35
6. I Feel Fine 2.32
7. Yesterday 2.24
8. I Wanna Be Your Man 2.29
9. Nowhere Man 2.24
10. Paperback Writer 2.39
11. I’m Down 2.17

Budokan Hall, Tokyo, 1st July 1966
12. Introduction 1.13
13. Rock ‘n’ Roll Music 1.33
14. She’s A Woman 2.49
15. If I Needed Someone 2.50
16. Day Tripper 3.31
17. Baby’s In Black 2.27
18. I Feel Fine 2.27
19. Yesterday 2.21
20. I Wanna Be Your Man 2.28
21. Nowhere Man 2.38
22. Paperback Writer 2.33
23. I’m Down 2.54

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Det er mye tidsavvik når du sammenlikner låt for låt på de to kveldene. Det skyldes vel trolig hva de sier før og etter hver låt, antar jeg.

Legg inn en kommentar