Ob-La-Di, Ob-La-Da er perfekt pop

Den italienske singlen

I følge en ny studie av forskere ved Max Planck Instituttet for hjerneforskning i Leipzig, Tyskland, slo “Ob-La-Di, Ob-La-Da” av The Beatles ut alle konkurrerende sanger fra perioden 1958 – 1991 i kampen om å være “den mest fullkomne” popsangen.

Sangen, som John Lennon en gang karakteriserte som “bestemor-musikk” har blitt kåret til den mest perfekte pop-låten i en vitenskapelig studie. Hvordan kom forskerne frem til dette resultatet? De startet med 80 000 forskjellige akkordprogresjoner fra 746 sanger, som via maskinlæring fikk tildelt en poengsum basert på hvor overraskende akkordprogresjonene var.

Etter å ha skåret resultatene ned til 30 sanger, fjernet de melodiene og tekstene, og spilte kun akkordene for en gruppe frivillige som skulle vurdere hvor underholdende de var. Denne informasjonen ble supplert med data som kartla hjerneaktiviteten hver gang lytteren ble overrasket over sangenes progresjoner, noe som assosieres med musikalsk nytelse.

I et intervju med The Times, uttalte studenten Vincent Cheung at “det er fascinerende at mennesker får glede av musikk bare etter hvordan rekkefølgen av lydene er arrangert over tid.”

“Sanger vi liker viser seg å ha en god balanse mellom at vi vet hva som kommer til å skje og at vi plutselig overraskes med noe vi ikke forventet.”

Andre vitenskapelig beviste gode sanger som ligger i farvannet rett under “Ob-La-Di, Ob-La-Da” var bl.a. “I Want You Back” av The Jackson 5, “Hooked on A Feeling” av Björn Skifs, “There She Goes” av The La’s, “Invisible Touch” av Genesis, “When It’s Love” av Van Halen og “Red Red Wine” av UB40.

Kilde: The Times

Legg inn en kommentar