On Air – på iTunes

Det ser ut som det blir en slik dobbeltpakke tilgjengelig, på samme måte som “red” og “blue” i 2010. Foto © 2013 Apple Corps Ltd

The Beatles “On Air – Live At The BBC Volume 2’ og forløperen, den remastrede “Live At The BBC” kan nå forhåndsbestilles digitalt, eksklusivelt fra iTunes.

(London – 21. oktober 2013) I 1994 ble The Beatles’ Live at the BBC utgitt til verdensomfattende begeistring – den havnet på førsteplass på albumlista i U.K., ble nummer tre i U.S.A. og solgte mer enn fem millioner eksemplarer i løpet av seks uker. Oppfølgeren til Beatles’ første BBC-samling, On Air – Live at the BBC Volume 2, er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling eksklusivt fra iTunes (www.iTunes.com/TheBeatles). On Air utgis mandag 11. november, og inkluderer et 48-siders digitalt hefte.

Den fysiske utgaven av On Air – Live at the BBC Volume 2. Foto © 2013 Apple Corps Ltd

De 63 sporene på On Air overlapper ikke The Beatles’ første BBC utgivelse, men inneholder 37 tidligere uutgitte fremføringer og 23 tidligere uutgitte opptak av snakking og konversasjoner mellom gruppens medlemmer og programvertene i BBC.

Den nylig remastrede Live at the BBC blir tilgjengeliggjort samtidig. Denne både lyder og ser bedre ut enn noensinne. Denne første samlingen av gruppens BBC-innspillinger inneholdt radioversjoner av gruppens hits sammen med en skattekiste på 30 sanger Beatles fremførte på radio, men som ikke var med på deres plater på sekstitallet. Sporlisten inneholder materiale som bl.a. en sjelden fremføring av den mindre kjente Lennon-McCartney originalsangen “I’ll Be On My Way” og coverversjoner av klassiske rock ’n’ roll og rhythm and bluesnumre. Da den opprinnelig ble utgitt, hyllet Rolling Stone Live at the BBC med ordene “an exhilarating portrait of a band in the process of shaping its own voice and vision.” Den ble nominert til GRAMMY® for Beste Historiske Album.

Live at the BBC – remastret. Foto © 2013 Apple Corps Ltd

I studioene til British Broadcasting Corporation fremførte Beatles musikk for en rekke forskjellige radioprogrammer. Live at the BBC og On Air – Live at the BBC Volume 2 presenterer lyden av et Beatles som benyttet anledningen til å spille for nasjonen.

Begeistret over å høre disse innspillingene igjen, sa Paul McCartney: “Det er masse energi og åndfullhet. Vi gir alt, holder ingenting tilbake, og prøver å gjøre de beste fremføringene vi kan.”
Ti av sangene fra On Air – Live at the BBC Volume 2 ble aldri innspilt av gruppen for EMI på sekstitallet, inkludert to som debuterer på denne utgivelsen: Beatles’ direkte-på-lufta-fremførelse av Chuck Berrys “I’m Talking About You” og en rockeversjon av svisken “Beautiful Dreamer.” On Air inneholder også versjoner av seks sjeldenheter fra BBC-samlingen fra 1994: Little Richards “Lucille,” Chuck Berrys “Memphis, Tennessee,” Chan Romeros “The Hippy Hippy Shake,” Ray Charles’ “I Got A Woman,” og to sanger de lærte seg fra plater med Carl Perkins, “Glad All Over” og “Sure To Fall.”

Beatles’ hyllest til BBCs viktigste pop-program på sekstitallet – “Happy Birthday, Dear Saturday Club” – er en annen overraskelse.

Som John Lennon erindret i 1980, “Vi gjorde en masse spor for Saturday Club som aldri kom ut på plate – og det var gode innspillinger.” Paul husker, “Vi var oppvokst med radioprogrammene fra BBC. En av de store tingene hver uke var Saturday Club – dette flotte programmet spilte den typen musikk vi elsket, så det var virkelig noe – å få spille der.”Mellom mars 1962 og juni 1965 ble ikke mindre enn 275 unike musikkfremføringer av Beatles kringkastet av BBC i U.K. Gruppen spilte sanger på 39 radioprogrammer bare i 1963.

Ringo Starr sa i 1994, “Man har en tendens til å glemme at vi var et arbeidssomt band. Det er den monolyden. Vanligvis var det ingen overdubbinger. Vi kom inn etter inntellinga og det var det. Jeg blir opprømt når jeg hører på dem.”

På deres travleste BBC-dag, 16. juli 1963 spilte Beatles inn 18 sanger for tre episoder av sin Pop Go The Beatles serie på mindre enn syv timer.

På denne tiden var det tre nasjonale BBC-stasjoner som utgjorde all radiokringkasting på dagtid i U.K. Kun the Light Programme kunne av og til spille en plate. Det meste av kringkastet musikk var live musikk. Konsekvensen av dette var at for å promotere sine utgivelser måtte Beatles spille Live på BBC.
“Alt ble gjort øyeblikkelig,” erindret George Harrison, “Men før det måtte vi kjøre 200 miles i en gammel kassebil nedover M1, komme inn til London, prøve å finne BBC og så rigge oss opp og lage programmet. Så kjørte vi sannsynligvis tilbake til Newcastle for en kveldskonsert!”

Utsikten fra iTunes Store

On Air finner vi tre innspillinger som har vært ute på plate siden nittitallet. Det er “I’ll Follow The Sun” og “Boys” fra 1994 EPen “Baby It’s You” og “Lend Me Your Comb” fra “Anthology 1”. For å ha komplett samling må man dermed beholde 1994 EPen “Baby It’s You” på grunn av sangen “Devil In Her Heart”, i innspillingen fra 16. juli 1963. Riktignok er sangen også med på On Air, men den versjonen er fra 3. september 1963.
På Beatlesfestivalen på Beitostølen fikk vi smakebiter fra On Air, takket være to promo CDer med til sammen 16 unike spor.

14-spors CD sampler. Foto © 2013 Apple Corps Ltd
5-spors sampleren inneholder to unike spor som ikke er på 14-spors sampleren. Foto © 2013 Apple Corps Ltd

Smakebitene vi fikk høre var i gjennomgående god lydkvalitet, det ene sporet som hadde litt dårligere lyd var spor 6 på 14-spors sampleren, “I’m Talking About You”.

Kevin Howlett, som står bak begge disse to utgivelsene, har i intervjuer sagt at den opprinnelige Live at the BBC ikke bare er remastret – den er bygget opp på nytt fra bunnen av. Sanger der det ble snakket over inn- og/eller uttoninger fremstår nå uten overlagt prat, samt at bedre opptak er funnet.

Legg inn en kommentar