Oppgraderte Wingsvideoer

Mamunia

Som reklame for den kommende nyutgivelsen av Wings mest kjente LP-plate “Band On The Run” har Paul McCartney latt de gamle musikkvideoene bli oppgradert og utgitt i høyere oppløsning en de tidligere har hatt.

Foreløpig er det musikkvideoene til “Mamunia” og “Helen Wheels” som er sluppet på McCartneys egen Youtube-kanal. Vi kjenner jo best sistnevnte som en singel her i Norge, men i USA var den også med på “Band on the Run” albumet på forespørsel fra sjefene i Capitol Records der borte. Og Paul har tatt hensyn til sitt trofaste amerikanske publikum nå, så den kommende half-speed-mastrede “Band on the Run” LPen har også “Helen Wheels” inkludert.

Helen Wheels

Disse musikkvideoene var tidligere utgitt på videosamlingen “The McCartney Years” i 2007, men der hadde regissøren Dick Carruthers presentert filmene i 16:9 formatet i stedet for i 4:3 som de var lagd i. Dette fordi de nye TVene har 16:9 formatet, og hvis han hadde hatt videoene i sitt opprinnelige størrelsesforhold ville man ha hatt en svart stripe til høyre og venstre på TVen, med videoen i midten. Men å ha videoene i 16:9 formatet har sin pris, nemlig at man må ta vekk bildeinformasjon i øvre og nedre kant og zoome inn, noe som selvsagt førte til misnøye blant videosamlerne blant oss.

“The McCartney Years” skulle ifølge reklamen være den definitive samlingen av Paul McCartneys og Wings’ musikkvideoer men dessverre manglet det en haug av videoer.

The McCartney Years 3DVD-samling fra 2007.

Nå er imidlertid fadesen med formatet rettet ved opplastingen til YouTube, og i tillegg er bildekvaliteten forbedret til HD (high definition) opp til 4K. Slik forbedring kan man gjøre ved å overføre originalen av filmen til det digitale domenet i høyere oppløsning enn tidligere, men også ved å ta i bruk verktøy som drives av kunstig intellligens (KI). En del videoentusiaster driver med KI-restaurering av gamle beatlesrelaterte filmer med vekslende hell og laster de opp på sine Youtube-konti. Restaureringen av “Mamunia” og “Helen Wheels” kan ha benyttet seg både av manuell rensing av støv i filmcellene, ny overføring fra originalene og evt forsiktig bruk av kunstig intelligens.

Band on the Run innledet Paul McCartneys arkivserie i 2010. Her ved luksusutgaven som besto av bok, 3 CDer og en DVD.

En tredje musikkvideo som var med på DVD-platen som medfulgte arkivutgaven av “Band On The Run” i november 2010 er den til tittelsporet. Vi får håpe at også denne dukker opp i forbindelse med den nye utgaven av albumet, som skal utgis 2. februar.

Legg inn en kommentar