Prisnominert Lennon-inspirert animasjonsfilm

Dave Mullins og Brad Bookers Oscar-shortlistede animasjonsfilm, inspirert av John Lennon og Yoko Onos sang fra 1971, “Happy X-Mas (War is Over)”, og animert i Unreal Engine på Wētā FX, viser et parti sjakk, satt på en slagmark, med en brevdue som gir instruksjoner om neste trekk – på brettet og i skyttergravene – som fører til en forutsagt konklusjon: i krig er det ingen vinnere.

16 år inn i den svært kontroversielle Vietnamkrigen, ga The Beatles’ John Lennon og hans artist/aktivistkone Yoko Ono ut julesinglen “Happy X-Mas (War Is Over)” som en inderlig protest mot krig. “War Is Over” var også en plakatkampanje paret hadde, med store reklameplakater i mange verdensbyer med slagordet.

52 år senere samlet sønnen Sean Ono Lennon et team av talentfulle historiefortellere og animatører for å lage en antikrigs-kortfilm basert på foreldrenes sang, ettersom utenlandske kriger som de i Gaza og Ukraina fortsetter å produsere ubeskrivelige grusomheter på menneskeheten.

“War Is Over” er nominert til en Annie-pris for beste korte emne og nominert til Oscar-betraktning i beste animerte kortfilm, og er satt til en alternativ virkelighet fra første verdenskrig: to soldater på hver sin side av konflikten spiller et gledelig parti sjakk, ved hjelp av en heroisk brevdue som leverer både krigsstrategier og sjakktrekk over slagmarken mens kampene eskalerer. Ettersom spillet og krigen bygger til et klimaks siste trekk, er én ting sikkert: det er ingen vinnere i krig.

Her er en trailer for den 12-minutter lange filmen.

 

Legg inn en kommentar