Ringo Starr – en veritabel verdensmann


Eller: Jorden sett fra en Starr!
Av Hans Henrik Schwab, forlagsredaktør

I disse ukene er det nøyaktig 60 år siden Ringo Starr begynte i The Beatles som ny trommis og kort tid etter deltok i innspillingene som resulterte i debutsingelen “Love me do”. “Love” skulle bli et sentralt ord og budskap i The Beatles sitt arbeid, og her 60 år senere er det ikke minst Ringo som holder Peace & Love-budskapet i live. I anledning Ringos splitter nye ‘jubileums-EP’, som slippes i dag, har vi lyttet til noen av hans utgivelser her på 2020-tallet. Hvordan høres Ringo ut i en alder av åtti?

Korona-pandemien var – og er – en påminnelse om at vi lever i en globalisert verden – en verden vi alle er i sammen på godt og vondt: “All Together Now”. I skyggen av pandemien gikk Ringo til hjemmestudioet sitt, Roccabella, og spilte inn EP-en ZOOM IN, hvor nettopp denne globale bevisstheten og helhetstenkningen er den røde tråden. Hovedtemaet for denne og de følgende to EP-ene er: VERDEN. Ordet VERDEN er altså inkludert i sentrale låter på alle tre EP-ene.

Time Takes Time – albumet.

Dette verdenstemaet ble faktisk allerede foreslått på Ringos comeback-LP fra 1992, TIME TAKES TIME, hvor Ringo på coveret er avbildet som en figur fra gresk mytologi: titanen Atlas, som er dømt til å bære kloden (egentlig: himmelhvelvet) videre på skuldrene sine (“Boy, you’re gonna carry that weight”!) – en referanse til LPens åpningsspor “Weight of the world” med replikkene:

You carry the weight, the weight of the world,
It’s breakin’ you down on your back like a boulder.
Before it’s too late, get rid of it, girl,
Get it off of your shoulder.
I know you’ve been used,
But you gotta lose the weight of the world.

Her skal ”verdens byrde” (”weight of the world”) dog forstås i en mere overført betydning: Ta ikke det hele så tungt (“get it off of your shoulder”) – akkurat som linjen fra Hey Jude: ”Don’t carry the world upon your shoulder”. (Eller som McCartney senere sang: ”Put it there/ If it weighs a ton”.)
Men dette verdenstemaet tar en mer bokstavelig og seriøs vending på de tre tematisk sammenhengende EP-ene som Ringo har gitt ut siden utbruddet av den globale pandemien:

Zoom In EP

Første ep (2020): Den holistiske tankegangen kommer allerede til uttrykk i den første eps tittelspor, “Zoom in“, der zoomteknologien som så ofte brukes under koronaen, blir en metafor for det globale fellesskapet. Sangens åpningslinje lyder: “They used to think the WORLD was flat”, men når du zoomer ut og ser den runde kloden fra utsiden, ser du fellesskapet: “Zoom in, together you can spect it / Zoom out to see we’re all connected ” (sannsynligvis med referanse til det historiske øyeblikket i 1968, da en Apollo-astronaut, som den første som fotograferte verden fra verdensrommet og på zoom(!)-objektivet, fikk en varm grønn og blå oase i et kaldt, tomt svart univers, jf. linjen “The Earth is just a dock for an astonaut”).

Jorden, fotografert fra Apollo 8 julaften 1968. Foto: NASA

“Love is what it’s all about” er låtens budskap, men på EP-ens avslutningsspor er problemet i WORLD direkte adressert i en låt med Ringos overordnede Peace & Love-tema: “Not enough love in the WORLD”. (Lennon & McCartney uttalte allerede i 1964 at de ikke ønsket å leve “in a world without love”).

Change the world EP

Andre ep (2021): Det er derfor veldig logisk at neste ep ganske enkelt heter: CHANGE THE WORLD, og ​​hvor tittelsporet krever nettopp det: “Let’s change the WORLD / There´s more than enough love to go around” – altså en direkte intratekstuell respons på hans egen “Not enough love in the world”!

Tredje EP (2022): Og når det er “more than enough love to go around” – ja, det er åpenbart at singelen fra den tredje og splitter nye EP-utgivelsen, EP 3, har tittelen: “WORLD go round
(man må ufrivillig minne om en sanglinje av Dylan: “Love is all there is, it makes the world go round” fra sangen “I threw it all away”, som Ringo først hørte under GET BACK, hvor Harrison spilte den tre måneder før den ble offisielt utgitt med Dylan!).

En sang som understreker tematikken om at vi sammen må bære byrden (jfr. “the weight of the world”), det er å få verden til å gå rundt. Det er ikke lett: “Got the WORLD upon your shoulder” og “I know it’s hard to carry on” (jf. den ovenfor nevnte gamle sangen fra ABBEY ROAD) – men, lyder sangens positive budskap, “You’re not alone in this”:
“We all make the WORLD go round/Together, all of us”.

EP 3

Ja, “All together now”! Ringo har dermed løftet (!) Beatles’ gamle Peace & Love-budskap inn i en ny globalisert tid med korona, krig og klimakrise: “We are in this together”, som han synger på sin nye EP – eller: “Zoom out to see we’re all connected”. Ringo lever virkelig opp til rollen som en moderne Atlas, som bærer verdens byrde på sine skuldre, men oppfordrer oss alle til å gi en hånd – eller skulder!

NB: En legger også merke til at den globale, helhetlige tanken illustreres ved at tre av de fire nevnte plateutgivelsene har et sirkulært motiv på omslaget.


Musikalsk etterskrift ved Per Wium, redaktør av “Beatles for alle“:
Med stor spenning har jeg lyttet til den nå mer enn 80 år gamle Ringo Starrs tromming på fire av fem sanger fra “Zoom In” EP.
Han spiller energisk og tett. Oppfinnsom og fantasifult, men aldri dominerende.
Hans spilling på reggaen “Waiting for the tide to turn” er eminent og storsvingende!
Også hans spilling på f.eks “Zoom in zoom out” viser en trommeslager som er så fast i takten og som spiller de riktige figurene for sangen. “Å spille for sangen” var et motto til The Beatles på 60-tallet. RIngo Starr kan fortsatt gjøre det på kanten av 80-årene.

Her er Ringos nye EP – EP 3.

Smakebiter fra Spotify. Men du kan høre hele sanger på YouTube:

Legg inn en kommentar