Dronning Elizabeth II og The Beatles

“Just rattle your jewelry” – Beatles rasler med MBE-medaljene sine.

Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary; 21. april 1926 – 8. september 2022) var dronning av Storbritannia og andre Samvelde-riker fra 6. februar 1952 til hennes død i 2022. Hun var regjerende dronning av 32 suverene stater i løpet av sin levetid og 15 ved tidspunktet for hennes død. Hennes regjeringstid på 70 år og 214 dager er den lengste av noen britisk monark og den lengste registrert av noen kvinnelige statsoverhoder i historien. I forbindelse med at hun døde driver fans og prøver å finne bilder av dronningen sammen med The Beatles. Så langt har de presentert bilder av Beatles med dronningens mor (som også het Elizabeth) og søsteren (prinsesse Margaret) fra Royal Variety Performance og trodd at de har funnet gull, men dengang ei. The Beatles var på Buckingham Palace og mottok sine MBE-medaljer av dronningen, og det var eneste gang de treftes. Ingen fotografer var til stede under seremonien – så det finnes virkelig ikke bilder av dronningen og Beatles sammen.

Men det er ganske enkelt å finne bilder av Paul McCartney og “Her Majesty” – de traff hverandre en rekke ganger.

Paul og Linda McCartney med dronning Elizabeth 13. desember 1982.

At Beatles skulle bli tildelt MBE-medaljer – den laveste ordenen i det britiske systemet – falt en del tidligere mottakere tungt for brystet, og enkelte av dem valgte å returnere sine egne medaljer i protest mot at pop-artister skulle få denne æren. Til det hadde John Lennon følgende å si, idet de andre MBE-medlemmene stort sett hadde fått medaljene sine på grunn av deres innsats i militæret: “De fikk dem for å ha drept mennesker. Vi fikk vår for å underholde. Jeg vil si at vi fortjener vår mer.”

Det var jo også Lennon som hadde sagt at “de i de billige setene kan klappe i hendene; mens resten av dere trenger bare å rasle med juvelene” på Royal Variety Performance 4. november 1963, for et publikum som inkluderte dronningmoren og prinsesse Margaret. I Rutles-dokumentaren “All You Need Is Cash” var det tilsynelatende dronning Elizabeth (spilt av Jeanette Charles) som var i salen, og Ron Nasty dedikerte en sang til “Barry’s mum”.

Lennon hevdet senere at The Beatles faktisk var høye da de møtte Hennes Majestet: “Vi fniste som gale fordi vi nettopp hadde røykt en joint i Buckingham Palace. Vi var så nervøse.”

George Harrison benektet dette, og sa at John overdrev litt og at de bare hadde tatt en vanlig sigarett for å roe nervene.

Etter hvert som han ble stadig mer alternativ på slutten av 1960-tallet, bestemte Lennon seg for å distansere seg fra kongehuset, og sendte medaljen tilbake.

Deres Majestet, Jeg returnerer min MBE som en protest mot Storbritannias engasjement i Nigeria-Biafra-saken, mot vår støtte til Amerika i Vietnam og mot at “Cold Turkey” sklir nedover listene. Med kjærlighet. John Lennon fra Bag

Johns medalje ble gjenoppdaget i 2009, etter å ha blitt plassert i hvelvet til Chancery Department of the Royal Household. Ringos kommentar: “Jeg hadde ingen problemer med det – ingen av oss hadde noen problemer med det i begynnelsen. Vi syntes alle det var veldig spennende.”

En annen ting som skjedde i 1969 var jo at Paul McCartney skrev og spilte inn en liten sang til dronning Elizabeth, “Her Majesty”. Han passet også på å sende gratis eksemplarer av albumet sangen var med på, “Abbey Road” til dronningens adresse på Buckingham Palace. Mange år senere fikk Paul en anledning til å fremføre sangen for Hennes Majestet, på “Party at the Palace” Palace -konserten som foregikk i hagen til Buckingham Palace i 2002, som en del av feiringen av at dronningen hadde sittet 50 år på tronen. “Jeg måtte gjøre det”, spøkte han.

Ringo lagde sin egen sang om dronningen i anledning jubileet, den kom ut på “Ringo Rama” albumet i 2003 og heter “Elizabeth reigns” – Elizabeth regjerer.

Elizabeth reigns
Over and under
Elizabeth reigns
Lightning and thunder

Elizabeth reigns
Since I was younger
She’s head of the family
Elizabeth reigns over me.

The Queen mum is dead
But she lives in my head
Since the world was at war
We all felt her pain

But never complained
We all loved her more.
Elizabeth reigns …
A letter unsent

Entombed in cement
And hung from the hanging tree
God save the Queen
If you know what I mean

We don’t really need a king.
Six hundred servants
Use her detergent
Scrubbing the palace floor

And all of your sins are
As big as the Windsors
So lets point our fingers
No more.

Elizabeth reigns …
Elizabeth reigns
Over me.

Sangen er blant de som kom ut på 5.1 surroundlyd på Ringos samlealbum Ringo 5.1: The Surround Sound Collection på DVD-Audio i 2008. Etter sangen sier Ringo, “There goes my knighthood”, men det gjorde den ikke. Elizabeth hadde jo tross alt sans for humor, og Ringo ble slått til ridder i en seremoni i Buckingham Palace av prins William, hertugen av Cambridge 20. mars 2018. “Det betyr mye faktisk,” sa Ringo den gangen. “Det betyr anerkjennelse for de tingene vi har gjort. Jeg var veldig glad for å ta i mot dette.”

Ringo returnerte til Buckingham Palace for å bli slått til ridder.

Paul McCartney mintes dronningen et par dager etter at hun døde:

I den triste anledningen av Hennes Majestet Dronning Elizabeth IIs bortgang kom minnene mine tilbake, og jeg vil gjerne dele disse med dere.

Jeg føler meg privilegert som har vært i live under hele dronning Elizabeth IIs regjeringstid. Da jeg var 10 år gammel deltok jeg i en stilkonkurranse i Liverpool og vant klassen min for stiloppgaven min om det britiske monarkiet, så jeg har vært en fan i lang tid. I 1953 da dronningen ble kronet kjøpte omsider alle i gaten vår i Speke, Liverpool egne TV-apparater og vi slo oss ned for å se kroningen i strålende svart-hvitt.
Når jeg ser tilbake, er jeg beæret og overrasket over å se at jeg møtte Hennes Majestet åtte eller ni ganger, og hver gang imponerte hun meg med sin store sans for humor kombinert med stor verdighet. Disse gangene var:

  • For det første, da The Beatles fikk MBE den 26. oktober 1965. Jeg husker at vi ble tatt til side og vist hva den riktige protokollen var. Vi ble fortalt hvordan vi skulle henvende oss til Hennes Majestet og ikke snakke med henne med mindre hun snakker med oss. For fire Liverpool-gutter var det “Wow, hei mann.”
  • Neste gang vi møttes var noen år senere i Royal Albert Hall den 13. desember 1982. Det var på et arrangement som Linda og jeg deltok på kalt An Evening for Conservation. En del av kvelden inkluderte noen orkestrale omarbeidinger av noen Beatles-sanger, og jeg husker at jeg pratet med Hennes Majestet om dem. Hun introduserte meg også for prins Philip som sa at han husket vårt forrige møte på sekstitallet!
  • Vårt tredje møte skulle komme i løpet av det neste tiåret. I juni 1996 gikk dronningen med på å åpne Liverpool Institute for Performing Arts på åstedet til min gamle skole som George Harrison og jeg gikk på. Hun hadde også tidligere gitt en donasjon som skolen var veldig beæret over å motta.
  • Bare ett år senere og vårt neste møte var en veldig stolt dag for meg. Det var en av de beste dagene noensinne. Jeg følte meg veldig beæret over å bli tilbudt en riddertittel, og det hadde selvfølgelig vært frekt å takke nei! Jeg husker det var om våren og himmelen var blå. Det var en fantastisk dag, og jeg husker jeg syntes jeg hadde kommet langt fra et lite terrassehus i Liverpool!
  • Det var et nytt årtusen neste gang vi var sammen igjen, og for en anledning det var! For å feire gulljubileet hennes, fikk vi rocke ut i hagen hennes. Da Hennes Majestet sto på scenen og mottok applaus på slutten av showet, spøkte jeg: ‘Vel, jeg antar at dette vil skje neste år også?’, og hun svarte: ‘Ikke i hagen min, det skjer ikke!’
  • Vi skulle se hverandre igjen kort tid etterpå, men denne gangen på min hjemmebane! Jeg var veldig beæret over å få en maleriutstilling på Walker Art Gallery, som John og jeg hadde besøkt ved mange anledninger som studenter. Det var mitt ekstreme privilegium å få vise Hennes Majestet rundt i galleriet.
  • Et tiår senere deltok Nancy og jeg på en spesiell begivenhet med tittelen Celebration of the Arts ved Royal Academy of Arts i London, og det var en spenning som alltid å snakke med Hennes Majestet.
  • Den 4. juni 2012 skulle dronningen feire sitt diamantjubileum, og det var så spesielt på mange måter. Dette var første gang jeg opptrådte foran henne siden hennes siste jubileum, og å se alle menneskene som strekker seg nedover Pall Mall var flott, og det samme var å møte andre medlemmer av kongefamilien etterpå. Det var en flott helg å være britisk.
  • Vårt siste møte kom i 2018. På grunn av min respekt og kjærlighet til dronningen og hennes fantastiske sans for humor da jeg fikk Companion of Honor-medaljen, tok jeg hånden hennes, lente seg inn og sa: ‘Vi må slutte å møtes på denne måten,’ som hun fniste lett av og fortsatte med seremonien. Jeg lurte på om jeg var litt for frekk etter å ha sagt dette, tross alt var dette dronningen, men jeg har en følelse av at hun ikke hadde noe imot det.

Gud velsigne deg. Du vil bli savnet.

Paul la ut dette på Instagram.

Men dronning Elizabeth takket faktisk nei til en privat konsert med Paul, ifølge Angelo Badalamenti. Han hadde jobbet sammen med David Lynch på “Twin Peaks” TV-serien, og en gang i Abbey Road fortalte Paul ham om en pussig episode i den anledning:
“Da Twin Peaks startet på TV rundt om i verden, fløy jeg med Concorde til London for å jobbe med Paul McCartney på Abbey Road,” sa Badalamenti til NME. “Ikke lenge før vi møttes, hadde han blitt bedt om å opptre for dronningen til bursdagsfeiringen hennes. Og da han møtte henne, begynte han å si: ‘Jeg er beæret over å være her i kveld Deres Majestet, og jeg skal spille litt musikk for deg’. Dronningen svarte: ‘Beklager, jeg kan ikke bli, klokken er fem på åtte, og jeg må gå og se på Twin Peaks!'”

Likevel, dronning Elizabeth har også et sitat der hun anerkjenner Beatles som en viktig faktor i hennes samtid:

For noen bemerkelsesverdige femti år det har vært for verden…Tenk hva vi hadde gått glipp av hvis vi aldri hadde hørt the Beatles. Dronning Elizabeth i en tale i anledning hennes gullbryllup i november 1997.

Beatles møtte dronningens mor (som også het Elizabeth) da de opptrådte på Royal Variety Performance i 1963. “Hvor spiller dere neste gang?” spurte dronningmoren. “Slough” svarte de, “Åh, det er jo i nabolaget vårt” svarte dronningmoren og tenkte nok på slottet deres i Windsor.

The Beatles traff dronningens søster, prinsesse Margaret flere ganger. Her fra kinopremieren på “Help!”. Hun var glad i show business og dukket opp der det skjedde ting.

The Beatles med dronningens mann, Philip, Hertugen av Edinburgh. Han delte ut en av de mange prisene de mottok i løpet av Beatlemania.

Legg inn en kommentar