Smalfilmer reddet Top of the Pops opptreden

Beatles poserer for pressefotografene innimellom øvinger for TV-kameraene.

Selv om programmet allerede hadde gått på lufta i mer enn to år, så hadde ikke ennå The Beatles opptrådt på direkten på BBCs musikkprogram Top Of The Pops. De hadde forhåndsinnspilt noen eksklusive opptredener i BBC studios, eller sendt musikkvideoer som skulle vises på programmet. Men dette endret seg den 16. juni 1966, da de kom til studio for å promotere den nye singlen, “Paperback Writer”.

The Beatles hadde takket ja to dager tidligere, da manager Brian Epstein hadde videreformidlet en forespørsel fra Top Of The Pops’ produsent Johnnie Stewart. Gruppen ankom BBC Television Centre klokken 14.30 for en øving for TV-kameraene, og for å posere for pressefotografer og snakke med journalister. Ytterligere øvinger fulgte mellom klokken 16.15 og 17.30, og fra 18.30 til 19.

Selve direktesendingen fant sted mellom 19.30 og 20 på BBC One. The Beatles var kveldens siste artister, og mimet både til “Paperback Writer” og til B-siden, “Rain”. De ble introdusert av programvert Pete Murray.

Fra opptredenen: The Beatles mimer til “Rain” og “Paperback Writer”.

Beatles’ miming til “Paperback Writer” fra dette programmet gikk flere ganger i reprise samme år, men til slutt slettet BBC videobåndet, noe som var vanlig praksis på denne tiden. Det var rettigheter som utløp og videobånd var meget kostbare den gangen. I 2010 dukket det imidlertid opp et opptak av The Hollies som fremførte “Bus Stop” i den samme sesongen av Top of the Pops, foran samme scenedekorasjon som The Beatles. Klippet ble lastet opp til YouTube av en pensjonert filmredigerer som nå bodde i USA.

Dessverre var det kun dette klippet han hadde, men det at dette i det hele tatt dukket opp etter alle disse årene tente håp om at kanskje noen også var i besittelse av opptredenen til The Beatles.

Og i dag tente den britiske avisen Sunday Mirror på nytt dette håpet, se dette utklippet fra deres brevspalte:

Utklipp fra Sunday Mirror 24. mars 2019.

Spørsmål: Jeg drev og tok opp en del fra TV tilbake på 1960-tallet, ved hjelp av 8mm smalfilm. Ett av disse klippene viser The Beatles på Top Of The Pops den 16. juni 1966. Jeg mener dette er den eneste gangen de var med i programmet på direkten – selv om de faktisk mimet “Paperback Writer”. Det har blitt meg fortalt at denne episoden er slettet og at det ikke finnes andre kopier. Med dagens teknologi er jeg sikker på at ett eller annet studio der ute kunne ha renset det opp og lage en god kopi. Jeg har sendt noen stillbilder for å se hva dere tror. David Chandler, via e-post.

Stillbilde fra smalfilmen

Svar: Her kan det se ut som du sitter på an Fab Fourmue. The Beatles ble introdusert av DJ Pete Murray og opptredenen har fått mange kommentarer på fora på internett. Avhengig av hvor mange – om noen – opptak det eksisterer der ute, så kan det hende at ditt kan være verdt flere tusen pund. Det trengs i hvert fall å undersøkes nøye.

Nå skal vi ikke ta svaret fra avisredaksjonen for god fisk, summen som nevnes vil i hvert fall ikke BBC komme til å betale for å få klippet inn i sine arkiver, de betaler aldri for slikt. Kanskje kan han selge det til en samler, og da vil det være uten rettigheter til å vise det noe sted.

Uansett er det jo artig at slikt kan dukke opp, selv om dette nær sagt har akademisk interesse, all den stund det dreier seg om et grumsete svarthvitt opptak av en TV-skjerm, og Beatles bare mimer. Nå sier andre kilder at det også bare dreier seg om 11 sekunder av sangen, i så tilfelle er det jo enda mindre interessant – og likevel av historisk interesse. Der det før var intet er det nå 11 sekunder. Bedre enn ingenting.

Det er ikke første gang at det dukker opp et antatt “tapt” Top Of The Pops opptak med Beatles. I 2015 fant noen på et loppemarked en smalfilm som inneholdt litt fra en episode fra 1964, da Beatles i opptak fremførte “Can’t Buy Me Love” og “You Can’t Do That”.

Ytterligere en opptreden av Beatles fra denne programserien eksisterer kun fordi en liten bit ble brukt i TV-serien om Doctor Who. Dette var Beatles’ første opptreden med de såkalte “Shea Stadium” dressene, og innslaget var innspilt på forhånd for kringkasting på Top Of The Pops. Selv om programmet senere ble slettet, så slettet man ikke den episoden av Doctor Who hvor et lite klipp av Beatles dukket opp, så dette er alt vi har av “Ticket to Ride” fra Top of the Pops 15. april 1965:

I motsetning til Top Of The Pops så finnes alt med The Beatles fra programserien “Ready Steady Go” i glimrende kvalitet, og ble utgitt på videokassetter og laserdisk på 80-tallet. Dette ikke på grunn av at TV-selskapet hadde tatt vare på videobåndene, men fordi regissør Michael Lindsay-Hogg selv tok disse opptredenene opp på video for privat bruk.

Legg inn en kommentar