Strawberry Field åpner for publikum

Mange fans har kommet hit men ikke lenger, men snart kan man omsider slippe inn.

John Lennon pleide å hoppe over gjerdet og leke i Strawberry Field-parken sammen med barndomsvennene sine. Mange år senere gjorde han stedet udødelig ved å skrive sangen “Strawberry Fields Forever”. Nå åpner parken for publikum.

Strawberry Field eller Strawberry Fields – begge versjonene har denne parken faktisk hett opp igjennom – var et herskapelig gods i en park i Liverpool. Eiendommen med bygning ble i sin tid kjøpt av Frelsesarmeen og benyttet til å huse foreldreløse barn i perioden 1936-2005. Mange Beatlesfans har oppsøkt eiendommen men ikke kommet lenger enn til den rødmalte smijernsporten og latt seg avbilde ved den. Men John Lennon så sannsynligvis aldri denne porten. John vokste opp med sin mors søster Mimi, og hennes hus lå rett ved Strawberry Field – på andre enden av parken. En av de store festlighetene i Johns barndom var de årlige sommerfestene som ble holdt her. Men stadig vekk klatret John over gjerdet like ved der han bodde. Det gikk så langt at bestyrere for barnehjemmet besøkte Johns tante for å klage, men John fortsatte å klatre over og leke med barnehjemsbarna.

Etter at John Lennon skrev sin sang “Strawberry Fields Forever” – påbegynt mens han spilte i filmen “How I Won The War” i 1966 og innspilt og utgitt på single med Beatles i 1967 – fikk parken og barnehjemmet oppmerksomhet i media. Etter mordet på Lennon opprettet byen New York City også et minnesmerke i Central Park like ved der John bodde da dan ble drept – som de kalte “Strawberry Fields”.

Til venstre: Strawberry Field-hjemmet, til høyre Dakotabygningen hvor John bodde i New York.

Smijernsporten
I 2000 ble den røde smijernsporten til Liverpools “Strawberry Field” stjålet og solgt som skrapjern til en skraphandler. Etter at tyveriet fikk oppmerksomhet via media ante skraphandleren uråd og rapporterte til politiet at det var han som dessverre hadde kjøpt porten. Han hadde handlet i god tro – og leverte porten tilbake til Frelsesarmeen. Etter at porten var satt tilbake på plass, syntes metallarbeider Jim Bennett fra Aigburth at den var i dårlig forfatning, og på fritiden begynte han å lage en replika av porten i full skala. Dette brukte han fem år på, og da han var ferdig ga han Frelsesarmeen den nye porten. Den originale porten ble da satt på lager, for å restaureres. De to siste årene har den vært utstilt i Beatlesmuseet The Beatles Story på Albert Dock i Liverpool, inntil den ble fjernet derfra 30. april i år. Formodentlig skal den settes på plass igjen i forbindelse med nyåpningen av parken.

14. september åpnes parken omsider for allmenheten, skriver Liverpool Echo. Da innvies også en ny utstilling om Johns barndom og hans koplinger til området, samt en ny kafé. Man må imidlertid løse inngangsbillett til parken, og vi vet fortsatt ikke hva billettprisen vil bli.

Nettsted: StrawberryFieldLiverpool.com

Legg inn en kommentar