Topper vinylsalget i USA

Storselgeren i USA er ikke på topp i Storbritannia.

Vinylbølgen er slett ikke over, tvert imot øker den i styrke. Nå er tallene for platesalget i USA og Storbritannia for 2017 publisert. Dette var det største året for vinylplater i USA siden de begynte å tallfeste dette i 1991. De to albumene som toppet listen var ingen stor overraskelse: 1. The Beatles: “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” – 72 000 eksemplarer av denne jubileumsutgaven ble solgt, og 2. The Beatles: “Abbey Road” solgte 66 000 eksemplarer. “Abbey Road” har toppet de amerikanske årslistene for vinylplater i mange tidligere år. Nå er det nok den remastrede 2012-utgaven som selges.

Men i Storbritannia er det en helt annen historie, der må man titte lenger ned på listene for å finne Beatles.  De to øverste plassene på lista tilhører nye utgivelser, mens den første retroplata er på nr 3, Fleetwood Mac’s “Rumours”. “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” finner vi på plass nr. 8, rett under Pink Floyds klassiker “Dark Side of the Moon”, mens “Abbey Road” må nøye seg med en beskjeden plassering på nr. 16. Sammenlikner man de ti øverste plasseringene i USA og Storbritannia er det kun fire LPer som befinner seg på Topp 10 på begge sider av Atlanteren. Vi vet ikke de faktiske salgstallene for Storbritannia, men toppselgeren til Ed Sheeran solgte 51 700 enheter.

USA vinylsalg 2017:
1. The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
2. The Beatles, Abbey Road
3. Guardians of the Galaxy, Awesome Mix Vol. 1
4. Ed Sheeran, Divide
5. Amy Winehouse, Back to Black
6. Prince, Purple Rain (Soundtrack)
7. Bob Marley and the Wailers, Legend: The Best of…
8. Pink Floyd, The Dark Side of the Moon
9. Soundtrack, La La Land
10. Michael Jackson, Thriller

UK vinylsalg 2017:
1. Ed Sheeran, ÷
2. Liam Gallagher, As You Were
3. Fleetwood Mac, Rumours
4. Guardians Of The Galaxy, Awesome Mix Vol. 1
5. Amy Winehouse, Back To Black
6. Rag’n’bone Man, Human
7. Pink Floyd, The Dark Side Of The Moon
8. The Beatles, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
9. Oasis, What’s The Story Morning Glory
10. David Bowie, Legacy

Når det gjelder USA så kjenner vi kun til de ti øverste plasseringene,som vi har hentet fra Nielsens rapport om 2017 (pdf), men i Storbritannia lister the official charts company opp de førti øverste vinylselgerne. Men etter “Abbey Road” på plass 16 finner vi ingen flere Beatles eller relaterte album.

Overraskende nok så er det ikke bare en vinylbølge, men også musikkassetter øker i USA. Det var en økning på 35 prosent i kassettsalget siden 2016, med 174 000 enheter solgt i 2017, noe som er rekord for formatet siden 2012. Og en av disse kassettene var Paul McCartneys eksklusive utgivelse av demoer fra “Flowers In The Dirt”-perioden for Record Store Day i 2017.

Legg inn en kommentar