Ukjent Lennon-intervju på auksjon

Kunststudent John Hill, t.h., spiller inn John Lennon på et pressemøte i Hull i 1964, før en Beatles-konsert på ABC-kinoen i byen. Foto: davidduggleby.com

Kunststudent John Hill snek seg inn på et pressemøte før Beatleskonserten i Hull i oktober 1964 og tok opp et intervju med John Lennon på bånd. Opptaket skal nå auksjoneres ut 24. juni.

Det bemerkelsesverdige intervjuet, tatt opp mens Beatlemania feide over Storbritannia, avslører hvordan bandet ikke anså seg selv som gode musikere, men håpet at de kunne bli rike raskt før berømmelsen deres tok slutt. Innspillingen har kommet frem i lyset nesten 60 år etter at en student lurte seg inn på en pressekonferanse før en spillejobb i Hull i oktober 1964.

18 år gamle John Hill fikk i oppgave å rapportere for studentmagasinet sitt, og kjøpte billett for å komme inn på ABC-kinoen, der konserten fant sted. Deretter bløffet han seg inn i rommet der medlemmer av bandet snakket med pressen og begynte å intervjue John Lennon.

“Jeg kunne ikke stenografi, så jeg hadde lånt en Fi-Cord, en tidlig bærbar spolebåndopptaker, av en venn og tok den med meg,” sier han. “Jeg var den yngste personen i rommet og den eneste med mikrofon. Det fikk John Lennons oppmerksomhet – han var veldig interessert i båndopptakeren – og vi endte opp i et hjørne og gjorde et intervju samtidig som også andre pressefolk slengte inn de merkeligste spørsmål.”

Beatlemania hadde herjet i et år da bandet rullet inn i Hull for siste stopp på deres månedlange turné i Storbritannia, fredag ​​16. oktober 1964. På det tidspunktet var bandet på høyden av sin berømmelse etter den kritiske og kommersielle suksessen til deres første film, “A Hard Day’s Night”.

Den sjeldne innspillingen med John Lennon vil bli solgt for anslagsvis £3000 til £4000 fredag 24. juni, sammen med båndopptakeren, et par bilder og den skrevne artikkelen. Illustrasjon: davidduggleby.com

Nå skal opptaket av det åtte og et halvt minutter lange intervjuet, som aldri har blitt kringkastet, pluss båndopptakeren, fotografier tatt mens de snakket og artikkelen fra studentmagasinet selges når en spektakulær samling av Hull-minner går under hammeren i en History & Memories Auction, hos Yorkshire-auksjonarius David Duggleby, fredag 24. juni.

Et bilde av Paul fra dette pressemøtet medfølger også.

Auksjonarius Graham Paddison sa: “Noe av det mest slående med innspillingen er hvor avslappede de to var sammen, bare to kunstskolestudenter som pratet. På et tidspunkt endte Beatlen opp med å holde mikrofonen mens studenten slet med opptaksutstyret sitt. Lennon var så vennlig som det kunne være – ikke fleipete eller spøkefull eller en smart ass – og behandlet den unge intervjuerens spørsmål med respekt, noe som selvfølgelig gjør svarene hans interessante.”

På spørsmål om Beatles så på seg selv først og fremst som musikere eller underholdere, sier Lennon: “Jeg har egentlig aldri tenkt over det, men jeg antar at … vi regner oss ikke som gode musikere, så jeg antar at vi er underholdere … men vi underholder ikke så mye siden vi bare står der, så jeg antar at vi må være musikere. Vi er uansett med i fagforbundet.”

Fra konserten på ABC-kinoen i Hull.

Intervjuet avslører også Lennons sanne følelser rundt noe av materialet The Beatles ble bedt om å spille inn. “Vi ble bedt i begynnelsen om å spille inn andre ting, men det var vi selv som forlangte å spille inn våre egne sanger,” sa han. “Vi spilte nesten inn “How Do You Do it”, som du kjenner med Gerry and the Pacemakers, og noe annen dritt de ga oss.”

Avisen til universitetet i Hull satte intervjuet på trykk i sin tid. Illustrasjon: davidduggleby.com

Auksjonarius Graham kommenterer: “Det var selvfølgelig en annen tidsalder. Noen av Johns kommentarer vil gi PR-teamene som omgir moderne stjerner hjertesvikt. Han sier at han ønsker å bli rik; spøker med at han sannsynligvis ville blitt bare en døgenikt om ikke Beatlesfenomenet hadde tatt av; avslørte at han hadde venner som tok kunsthøyskoleeksamenene hans for ham da han var på turné med gruppen i Skottland; avslørte at han aldri fortalte på skolen at han skulle til Tyskland [for å spille i klubber i Hamburg på begynnelsen av 60-tallet] fordi han ønsket å få utbetalt stipendet sitt, og nektet å sende en melding til kunststudentene i Hull om å fortsette å jobbe på fordi ‘jeg har aldri gjort mye selv’.”

Den ekstraordinære innspillingen lå uspilt i en skuff de neste 50 årene. Så i 2014 ryddet John Hill, som hadde trukket seg tilbake etter en karriere som skolelærer og foreleser ved Leeds University, huset. Han solgte båndet til den nåværende eieren, en samler av antikviteter og minner fra Hull, hvis samling er med på fredagens auksjon.

Lott 3571 har et estimat på mellom £3000 og £4000, og inkluderer fotografier og papirmateriale samt bånd, båndopptaker og utstyr, samt en CD med innholdet fra båndet.

Lenke: Auksjonen hos David Duggleby

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Underlig at John Hill ikke gjorde mer ut av dette på et tidligere tidspunkt. Men morsom historie.

Legg inn en kommentar