Unge kjenner ikke til Beatles

Foto © Apple Corps Ltd.

Vi husker jo at Kanye West og Rihanna-fansen lurte veldig på hvem Paul McCartney var i 2015 da sangen “FourFiveSeconds” var en hit. En ny undersøkelse viser nå at den såkalte “Generasjon Z” som er de som er mellom 16 og 23 år i år har liten kjennskap til The Beatles. Generasjon Z er generasjonen født etter millenniumsgenerasjonen og før Generasjon Alfa. Mennesker av generasjonen har ofte brukt moderne teknologi og internett store deler av livet, og har dermed god kjennskap og kompetanse på teknologi og sosiale medier. Til tross for dette er det en tredjedel av folk i den aldersgruppen som ikke en gang vet hvem The Beatles er – eller var. Det er den britiske radiofabrikanten Roberts som står bak undersøkelsen, som er en rundspørring av 2000 personer. Formålet med undersøkelsen var å finne ut om eldre musikk fortsatt slo an hos nye generasjoner, og motsatt om eldre lytter til mer moderne musikk.

Undersøkelsen viser også at halvparten av Generasjon Z ikke kjenner til David Bowie, og kun en av fem visste hvem Madonna var. Det konkluderes med at de som befinner seg i denne generasjonen nøler med å lytte til musikk fra før de ble født.  Undersøkelsen var imidlertid like avslørende for de såkalte “Babyboomere”, som er folk som i dag befinner seg i aldersgruppen 55 til 73 år. Disse er ikke kjent med moderne musikk, tre av fem visste ikke hvem Harry Styles var og 50 % kjente ikke til Drake.

Vi føler det er et behov for å forklare begrepene (årstall er omtrentlige):

  • Født i 1948 eller før: Den Stille Generasjon
  • Født mellom 1949 og 1967: Babyboomere (et spenn på 18 år)
  • Født mellom 1968 og 1979: Generasjon X (et spenn på 11 år)
  • Født mellom 1980 og 1998: Millennials (et spenn på 18 år) – også kjent som Generasjon Y
  • Født mellom 1999 og 2006: Generasjon Z (et spenn på 7 år)

Er man yngre enn dette er man i Generasjon Alfa og har gjerne Millennials som foreldre. Vi har ingen anelse om hvorfor denne inndelingen finnes, men “Babyboomere” er etterkrigsbarn for da spratt fødselstallene i været etter at de hadde sunket under andre verdenskrig. Millennials er oppkalt etter tusenårsskiftet, men er født før.

Nettstedet Liverpool World har intervjuet en talsperson for Beatlesmuseet The Beatles Story, og de er ikke bekymret, men insisterer på at verdens kjærlighet til bandet ikke kommer til å dø ut med det første.

 – Som verdens ledende Beatles-utstilling har vi funnet ut at våre besøkende fra Generasjon Z er fascinert av historien, sa talspersonen. – Disse avsløringene gir bevis på at The Beatles’ arv strekker seg over generasjoner og verdens kjærlighet til The Beatles kommer ikke til å dø ut med det første. The Beatles’ banebrytende diskografi har vist seg å være tidløs, og fortsetter å snakke til hver generasjon selv 60 år senere. Vi er ikke i tvil om at det vil være Beatles-fans i lang tid fremover, og vi vil fortsette å engasjere oss med yngre publikum gjennom vårt arbeid for å opprettholde deres fantastiske arv i hjembyen Liverpool.

Andre interessante fakta som kommer frem i rundspørringen er hvor folk finner musikken sin. Det viser seg at bare 30 % av folk følger musikken som er på hitlistene. 76 % forteller at de foretrekker å følge sin egen musikksmak, i motsetning til aktuelle låter på radio. I tillegg fortalte kun 18 % av den såkalte “Stille Generasjon” (74+) at de liker å høre på musikk som folk yngre enn dem lytter til.

Eldre musikkartister har en tendens til ikke å dukke opp på hitlistene – med mindre sangen blir populær igjen eller er en gjenutgivelse – men da de spurte om folk synes eldre sanger og artister er kjedelige, var det Z-generasjonen som var enige i dette. Et annet funn var at menn har nesten dobbelt så stor sannsynlighet for å finne eldre musikk kjedelig, med 21 % sammenlignet med kvinner på 11 %.

På spørsmål om det britiske publikum fant det vanskelig å nyte moderne musikk, var flere “millennials” (folk i alderen 24-42) enige enn de i “generasjon X” (43-54 år). Av alle generasjonene var imidlertid “Babyboomere” den generasjonen som var minst interessert i å bli kjent med eldre musikk!

En populær trend på YouTube er at litt yngre folk lytter til en gammel klassiker for første gang og filmer sin reaksjon. Hvor ekte dette er varierer nok, men vi kan jo vise et eksempel.

Legg inn en kommentar