50 år siden tak-konserten

It was 50 years ago today: Den siste konserten med Beatles.

For en del år siden ga Beatles ut “One after 909” som musikkvideo, opptaket var hentet fra konserten de holdt på taket av sin Apple-bygning i Savile Row 3 i London. Denne musikkvideoen ble kun vist en sjelden gang på TV før den ble glemt, men heldigvis var det noen som klarte å ta den opp før den forsvant:

Denne var en av fire “nye” sanger som Beatles fremførte 30. januar 1969 – for femti år siden i dag – i det som skulle bli deres aller siste konsert. Den var ment å være en grande finale til filmen som dokumenterte Beatles i arbeid i studio, i ferd med å lage det albumet som hadde arbeidstittel “Get Back”, men som endte opp på hylla i ett år og til slutt kom ut som “Let it Be”. Da albumet omsider forelå hadde Beatles skilt lag og hvert av medlemmene var allerede i gang med sine respektive solo-karrierer.

Et publikum med The Beatles: her er noen av de heldige som var tilstede på taket den dagen.

Men “One after 909” var egentlig slett ingen ny sang – det var bare det at den aldri hadde vært utgitt med gruppen fra før av, til tross for at de hadde gjort flere forsøk på å spille den inn så langt tilbake som i 1963. Og sangens opprinnelse ligger enda lengre tilbake i tid, det ryktes at Paul og John skrev den sammen første året de traff hverandre, i 1957.

Det var faktisk veldig folksomt på taket under konserten.

I løpet av et sett som varte i 42 minutter (halvert i filmen), spilte Beatles ni tagninger av fem sanger, før de ble avbrutt av politiet og måtte avslutte konserten. I løpet av den tiden hadde de fremført tre tagninger av “Get Back”, to tagninger hver av “Don’t Let Me Down” og “I’ve Got a Feeling” og en tagning hver av “One After 909” og “Dig a Pony.” Settet ble fremført i denne rekkefølgen:

  1. “Get Back” (take one)
  2. “Get Back” (take two)
  3. “Don’t Let Me Down” (take one)
  4. “I’ve Got a Feeling” (take one)
  5. “One After 909”
  6. “Dig a Pony”
  7. “I’ve Got a Feeling” (take two)
  8. “Don’t Let Me Down” (take two)
  9. “Get Back” (take three)

En kort, spontan versjon av “God Save The Queen” gjallet også mellom husveggene mens operatøren skiftet bånd i opptaksmaskinen ned i Apple-studioet. John Lennon testet dessuten ut noen gitarstrofer for “I Want You (She’s So Heavy)”. Man kan svakt høre dette i bakgrunnen på bånd som inneholder intervjuene med folk på gata under konserten.

Tak-versjoner på de offisielle platene

Fra tak-konserten ble første fremførelse av “I’ve Got a Feeling”, samt opptakene av “One After 909” og “Dig a Pony” senere benyttet på albumet “Let It Be” i 1970. Dialog fra konserten ble også spleiset inn mellom sporene for å skape en live atmosfære på platen, deriblant John Lennons berømmelige utsagn “I hope we passed the audition” som ble hengt på slutten av en studioversjon av sangen “Get Back”.
I 1996 ble en live versjon of “Get Back” fra tak-konserten inkludert på albumet “Anthology 3”.
Så, i 2003 ble en spleis av de to tagningene av “Don’t Let Me Down” fra tak-konserten inkludert på det revisjonistiske albumet “Let It Be… Naked”. John sang feil i teksten begge gangene, men på forskjellig sted i sangen. Den sammenredigerte versjonen er derfor feilfri. Dette var den typen redigering Beatles i utgangspunktet hadde vært enige om ikke å benytte under innspillingen av albumet, til George Martins fortvilelse. De skulle øve og spille inn sangene helt til de satt, helt feilfritt.

I går lastet YouTube-brukeren Fab Four Archivist del 1 av en todelt spesial om tak-konserten. Her er del 1:

Del 2 blir sikkert lagt ut snart. I mellomtiden har du lesestoff: The New York Post har publisert et nytt intervju med regissøren av “Let It Be”, Michael Lindsay-Hogg i anledning femtiårsjubileet for tak-konserten: The New York Post.

Legg inn en kommentar