Abbey Road-kameraet under hammeren

Hasselblad-kameraet

I en kommende Bonhams Entertainment Memorabilia-auksjon går en rekke Beatles-relaterte gjenstander under hammeren. Når vi så igjennom katalogen, la vi merke til flere interessante gjenstander knyttet til den berømte fotoseansen for Beatles’ “Abbey Road” album, inkludert kameraet som ble brukt til å ta disse bildene.

Det aktuelle fotoapparatet er et Hasselblad 500C kamera med Zeiss Planar 80mm f/2.8 linse, og søker med påførte linjer som ligner på Abbey Road fotgjengerovergangen, angivelig brukt av Iain til å stille inn kameraet for bildet til omslaget. Det selges sammen med følgende: en Zeiss Distagon 50mm f / 4-linse; et tripod stativ; en rekke tilbehør inkludert filtre; lysmetre; og et svart Nikkormat-kamera med fire utskiftbare objektiver; alt plassert i en fotokoffert av aluminium merket IAIN MACMILLAN, og ledsaget av et svart-hvitt fotografi av Iain med Hasselblad-kameraet rundt halsen. Alle gjenstandene kommer direkte fra Iain Macmillan-arkivet, og estimert salgspris vurderes til £ 2000 – 2500 (lenke til auksjonen).

Etter å ha møtt John Lennon på Indica Gallery med Yoko Ono i 1966, inviterte Lennon senere Macmillan til å fotografere Beatles for coveret til deres siste album “Abbey Road”. Etter som Beatles spilte inn mesteparten av musikken sin i EMI Studios i Abbey Road, St John’s Wood, London, bestemte de seg for å oppkalle sitt siste album etter denne veien. Bevæpnet med en skisse som Paul McCartney hadde gitt ham et par dager før av hvordan bildet skulle se ut, visste Iain at han ikke hadde lang tid til å få riktig foto av verdens mest berømte band.

8. august 1969, rundt klokka 11.30, stoppet en innleid politimann trafikken, Iain klatret opp en høy gardintrapp midt på Abbey Road og tok bare seks bilder av Beatles som krysset gaten. I løpet av omtrent 10 minutter fotograferte Iain bandet gående frem og tilbake, men det var bilde nummer fem som ble brukt til coveret på albumet – det eneste bildet der alle fire vandrer over i perfekt formasjon.

Abbey Road

Ett av bildene som ble tatt under fotoseansen for albumomslaget.

“Hele ideen var McCartneys. Noen dager før seansen tegnet han en skisse av hvordan han forestilte seg omslaget, som vi etterliknet nesten nøyaktig den dagen. Jeg tok et par bilder av Beatles som krysset Abbey Road en vei. Vi lot litt av trafikken gå, og så gikk de over veien den andre veien, og jeg tok noen flere bilder. Det som til slutt ble valgt til omslaget var nummer fem av seks. Det var den eneste hvor alles ben var i en perfekt ‘V’ formasjon, noe jeg ønsket stilistisk.” – Iain Macmillan.

Etter å ha fotografert Beatles dro Macmillan avsted på jakt etter et gateskilt for å bruke på baksiden. Mer enn 50 år senere er omslaget til “Abbey Road” av the Beatles fortsatt uten tvil ett av de mest ikoniske plateomslagene fra alle tider. Andre auksjonsobjekter som har med fotoseansen for Abbey Road å gjøre er et par av de fem andre bildene Macmillan tok av Beatles den dagen, som jo har vært publisert mange steder på internett tidligere.

Men vi var mer interessert i et bilde fra fotoseansen i 1993 med Paul McCartney, hvor Macmillan kjørte reprise av seansen med Beatles session for å gjenskape “Abbey Road”-bildet. resultatene var ikke tilfredsstillende, men ved å klippe ut Paul og hunden fra bildet og plassere dem inn i en gjenskapt tom 1969 Abbey Road fotgjengerovergang, fikk man likevel brukt det som forside på “Paul is live” albumet.

Fotografen i arbeid i 1993. Foto: Linda McCartney

Paul og Linda presenterte fotografen med to innrammede bilder og et promofoto med autografene sine. Bildene var Macmillans uretusjerte foto, pluss den ferdige versjonen.

Det originale men overeksponerte 1993-fotografiet sammen med den retusjerte versjonen, hvor man hadde puslet sammen bakgrunnen fra de seks 1969-bildene og lagt til hundens ansikt. Albumet “Paul is live” solgte lite, mye på grunn av at det var hans tredje konsertalbum på tre år.

Fotografiene er gjenstandene #187 (det originale 1993-fotoet £ 2,000 – 3,000), #188 (det retusjerte som ble benyttet, £ 2,000 – 3,000) og #189 (promokortet, £ 600 – 800), alt signert av Paul og Linda.

En annen, morsom ting med Macmillans fotoapparat er søkeren, hvor silhuetten av fotgjengerovergangens striper har blitt tegnet inn, slik at kameraet kan stilles inn eksakt likt i forhold til motivet hver gang.

Søkeren på Macmillans Hasselblad. Vi gjetter at han la inn disse linjene til hans gjenskapte 1993-seanse for å kopiere 1969-fotoet.

Det er også andre Beatlesrelaterte gjenstander på auksjonen, deriblant signerte ting samt en båndløs el-gitar som George Harrison skal ha eid i perioden 1967-1984, og som man tror er benyttet på noen av sangene på The Beatles’ “White album”.

Bonham’s Entertainment Memorabilia auksjon finner sted i Knightsbridge, London, samt på nettet den 13. oktober 2020.

Legg inn en kommentar