Oslo-event med Chris Thomas


Classic Album Sundays Oslo inviterer til et arrangement St. Hansaften med produsent Chris Thomas som gjest.

Chris Thomas (f. 1947) tok kontakt med George Martin i 1965 for å få råd, og Martin anbefalte ham å ta kontakt med EMI. Han gjorde ikke det, men tok igjen kontakt med Martin i 1967, og fikk jobb som altmuligmann og etter hvert ble han med på opptak med The Hollies.

I 1968 var han assistent til George Martin da The Beatles lagde det hvite dobbel-albumet. Han og lydtekniker Geoff Emerick kom imidlertid ikke noe godt overens. Under innspillingene tok George Martin seg en ferie, noe som medførte at Thomas måtte ta over midlertidig som produsent. Både da og før måtte Thomas jobbe med deler av et fragmentert band, slik at han og Martin kunne jobbe med forskjellige bandmedlemmers bidrag.

Selv vil ikke Thomas si at han var produsent på albumet, men han hjalp til med “Happiness Is A Warm Gun”, “Piggies” (der han spilte cembalo), “The Continuing Story of Bungalow Bill” (der han spilte mellotron) og “Savoy Truffle”.

Senere deltok Thomas på innspillingen av “Old Brown Shoe” og “Let It Be” (sangen).

På “Abbey Road” albumet var Chris Thomas involvert i “I Want You (She’s So Heavy)”, “Octopus’ Garden”, “Something” og “Oh! Darling”. En med hver Beatle der altså.

Etter Beatles har Thomas jobbet med George Harrison og Paul McCartney. Han programmerte moog for Georges “All Things Must Pass” album og produserte det siste Wings-albumet “Back To The Egg” sammen med Paul. Paul ville gjerne ha en produsent med bakgrunn fra punk/new wave og Thomas var både en gammel bekjent og hadde produsert Sex Pistols’ “Never Mind The Bollocks”. På “Concerts for the People of Kampuchea” produserte han Wings-sangene, og har også vært med på innspillingene av “Mama’s Little Girl” og “Same Time Next Year”. “Run Devil Run”-albumet var Thomas også produsent på, sammen med Paul.

Dette arrangementet har tidligere vært planlagt og annonsert som lytteparty for Beatles-LPen “Abbey Road”. Nå har Classic Album Sundays Oslo valgt å omdefinere temaet for arrangementet. Ny tittel på arrangementet er Beatles – Sex Pistols – Pulp – Sadistic Mika Band: Plateprat med produsent CHRIS THOMAS.

Gjester er Chris Thomas, Anne Lise Frøkedal, Rumi Rafael, Jan Christian Mollestad, med programvert Kent Horne.

18.30 dørene åpnes
19.00 PLATEPRAT & PLATELYTT
21:00 Q&A med publikum

Hør historiene bak noen av favorittplatene dine fra en av tidenes viktigste musikkprodusenter, Chris Thomas. Gjennom legendariske innspillingsrom som EMI Recording Studios, Abbey Road Studios og AIR har han vært med å skru ihop klassikere som The Beatles’ White Album og Abbey Road, Pink Floyd’s Dark Side of the Moon, John Cale’s Paris 1919 og flere av Roxy Music-skivene, ‘Never Mind the Bollocks, We’re the Sex Pistols’, INXS’ Kick og Different Class med Pulp.
Thomas har hatt en finger med i flere paradigmeskifter og skjellsettende utgivelser gjennom over et halvt århundre av rockehistorien. Hans produksjoner inkluderer både det rå, rebelske, uforskjønnede og avantgarde, og det symfoniske, nydelige og storslåtte. Han har manet fram noen av de mest vidunderlige øyeblikkene i rockehistorien sammen med artister som ikke alltid hadde en like god plan for hva de skulle feste til tape.

BEATLES – SADISTIC MIKA BAND – FRØKEDAL

I stedet for å konsentrere oss om ett album slik vi vanligvis gjør vil vi ikveld høre flere eksempler fra diskografien hans og ta oss tid til å dvele ved noen av dem som har hatt størst betydning; The Beatles, Roxy Music, Sex Pistols, Pink Floyd og Pulp, men også mindre kjent musikk, som blant annet vil bringe oss til Japan 1974.
Thomas produserte nemlig også plater med Sadistic Mika Band midt på 70-tallet som var både direkte og indirekte årsak til en bølge av revolusjonerende utgivelser fra øyriket – frigjørende, eksperimentell jazz, prog, elektro, funk, synth og City Pop som forandret måten omverdenen forholdt seg til “musikk fra Japan” på.

Fra å bli sett på som en parantes i popsammenheng, forbundet med stedstypisk tradisjonsmusikk, sprang det etter SMB’s første 2-3 utgivelser ut et vell av band som blandet japanske særegenheter med vestlige popmusikalske grep, og dj’ene i vår sfære satte stiften på skiver fra Yellow Magic Orchestra med Haruomi Hosono, Yukihiro Takahashi og Ryuichi Sakamoto, og artister som Itsuro Shimoda, Isao Tomita, Pizzicato Five, Cornelius og Kuniyuki Takahashi.

I Oslo flere tiår senere, nærmere bestemt juni 2023, er Frøkedal igang med innspillingene av nytt album med ingen ringere enn Chris Thomas på ballen i mikserommet. Anne Lise Frøkedal kommer til oss på tampen av kvelden, direkte fra rykende fersk sesjon med Thomas tidligere på dagen, for å snakke litt om hva de har holdt på med i studioet den siste uken.
Hva er det ved produksjonsmetodene til Thomas som så tydelig får fram det karakteristiske hos såpass ulike artister som han har jobbet med?

RUMI RAFAEL
Med oss til å reflektere over dette får vi også besøk av artist, gitarist og produsent Rumi Rafael, som ved siden av egne soloprosjekter er med i bandet Kapteinen, og gir snart ut ny musikk på Playground. Hans produksjoner avslører en spesiell elsk til både The Beatles og japansk City Pop. Vi har rett og slett fått med oss en ekte Japan-molekylist i panelet.

JAN CHRISTIAN MOLLESTAD
Rafaels far, filmskaper og filantrop Jan Christian Mollestad, henger seg også på i praten. Han har gjennom flere år jobbet med en dokumentar som ser på forbindelseslinjene mellom romantikerne på 1820-tallet og hippiene på 1960-tallet, der forholdet til naturen, et utadvendt liv, grasrotbevegelsene og likeverdet mellom religionene kom til uttrykk – fra Byron til Beatles så og si, og har blant annet intervjuet flere viktige musikalske stemmer og bidragsytere til de psykedeliske poputskeielsene på 60-tallet.

ANNE LISE FRØKEDAL
Etter en tid i band som Harry’s Gym og I Was A King har Frøkedal de siste årene latt sin kreative kapasitet som låtskriver få lov å utfolde seg på sterke soloskiver som Spellemannsnominerte Hold On Dreamer (2016), How We Made It (2018) og Flora (2021).
Det blir spennende å høre hvordan en av tidenes lydskruere og en av våre smarteste låtskrivere og gitarister her til gards har opplevd samarbeidet den siste uken.

AUDIOMENY
– PLATESPILLER: Thorens TD 124 DD
– TONEARM: Thorens TD 124
– PICKUP: Thorens SPU 124 (Ortofon)
– RIAA-TRINN: McIntosh MP100
– SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
– STRØMFORDELER: Isol-8
– AKTIVE HØYTTALERE: Kii Three BXT System

Audiomenyen er komponert i samarbeid med Duet Audio.

Classic Album Sundays gir deg muligheten til å høre musikken kontekstuelt, i fellesskap, uavbrutt og med best mulig sonisk gjengivelse.
Les mer på vår hjemmeside: www.classicalbumsundays.com
Arrangementet avholdes altså fredag 23. juni kl. 19-21 i Laboratoriet på Kulturhuset, Youngsgate 6 i Oslo. Billetten koster kr 200 og kan kjøpes her.

Lenke til Classic Album Sundays Oslo på Facebook.

Legg inn en kommentar